Monday, January 27, 2020

Οι … ευαισθησίες μας, και άλλα μικρά*


«Eίμαστε λυπημένοι από την είδηση για τον φονικό σεισμό που κτύπησε την περιοχή κοντά στην Σιβρίτσε στην Τουρκία. Ειλικρινά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους όλων όσων έχουν χαθεί. Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και όλους όσοι έχουν επηρεαστεί. Ευχόμαστε τα καλύτερα στις ομάδες διάσωσης για τις προσπάθειές τους». Με αυτό το λακωνικό tweet από το Υπουργείο Εξωτερικών, «τοποθετήθηκε» η Κυπριακή Δημοκρατία, απέναντι σε μια ανθρώπινη τραγωδία που συνέβη σε μια χώρα με την οποία, ναι, βρισκόμαστε «απέναντι». Αναρωτιέμαι – αφελώς ίσως, και εν γνώσει των «συνεπειών» από τους … φλογερούς – πόσο πιο υπερβατικό και προχωρημένο θα ήταν εκ μέρους μας, ιδίως τώρα (και πάλι!) που δεχόμεθα τόσες προκλήσεις από το καθεστώς της γείτονας: (α) ένα λιγότερο τυπικό μήνυμα, και (β) μια προσφορά χείρας βοηθείας, όπως έχουμε κάνει και προς άλλες χώρες;



Πόσο δυσκολεύομαι, μα το Θεό, να χωνέψω την είδηση ότι στην Αλυκή της Λάρνακας βρέθηκαν 20 πεθαμένα φλαμίνγκο. Αυτό λέει, εκτός από το στρες λόγω του ψύχους, οφείλεται σε υπολείμματα από σκάγια όπλων, αφού εκεί ήταν παλιά το σκοπευτήριο της πόλης. Οφείλεται όμως και στην απόρριψη σκυβάλων από ανθρώπους-σκουπίδια! Ας μην αναλύσουμε εδώ το συγκεκριμένο ανθρώπινο είδος, που ευδοκιμεί ευρέως στον τόπο μας. Είναι σαφές ότι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας δεν γεννήθηκε σκουπίδι – έγινε! Ας επικεντρωθούμε σε αυτό, λοιπόν. Ώστε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, να το κατανοήσουμε, και τότε μόνο ίσως αξιωθούμε να λάβουμε μέτρα ουσιαστικής πρόληψης, και όχι μόνο τιμωρητικά.  Τα οποία σε ένα κράτος υλικής ηθικής, έχετε δει πουθενά να έχουν αποφέρει ποτέ αποτέλεσμα;
Υστερόγραφο: Ο Υπουργός Γεωργίας, λέει, έδωσε εντολή για «πλήρη διερεύνηση». Θα πρέπει, αυτό το Κράτος, να έχει ολόκληρο βουνό από … πλήρεις διερευνήσεις! Κι από εντολές!

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Νέα Υόρκη για την Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης, ένας δικός μας άνθρωπος, ο πρώην Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ειδικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Education Cannot Wait, (ένα καινούργιο παγκόσμιο ίδρυμα που στόχο έχει να εξασφαλίζει τα παιδιά συνέχιση της εκπαίδευσής τους ακόμα και σε καταστάσεις επίγουσες, επικίνδυνες και κρίσεως), υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία του γγ. Αντόνιο Γκουτέρες. Στο σκεπτικό της ανακήρυξης, η Education Cannot Wait εκφράζει “τον βαθύ θαυμασμό για τα επιτεύγματα και την εμπνευσμένη ηγεσία” του Χρήστου Στυλιανίδη ως Ευρωπαίου Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
> Εάν αυτούς που τιμούνται και τους σέβονται στο εξωτερικό, τους τιμούσαμε και τους σεβόμασταν και εδώ, η Κύπρος θα ήταν μια άλλη χώρα. Εννοείται, πολύ καλύτερη!

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα είναι άμεσα υποχρεωτική η καταγραφή όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) σε ένα μητρώο, ώστε να μην δρουν ανεξέλεγκτα, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ιδίως στο προσφυγικό, όπου διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια, και έτσι να . δοθεί ένα τέλος σ’ όλο αυτό το χάος.
> Ποτέ δεν θα σταματήσω να απορώ γιατί τα αυτονόητα, στη δική μας περιοχή του Πλανήτη, είναι τόσο δύσκολο να γίνονται αμέσως.

Και, κάτι ακόμα, εξίσου ανάλαφρο: Η Ελένη Μενεγάκη αφήνει την τηλεόραση και αρχίζει τα ταξίδια. Μιλάμε για σοφή γυναίκα τελικά, όπως σχολιάζει το Protagon.

Ένας ορισμός. Πάνθεον: Τόπος που ενταφιάζονται όσοι κινδυνεύουν να ξεχαστούν. – Georges Henein, 1914-1973, Αιγύπτιος σουρεαλιστής συγγραφέας. (Πηγή: Roland Jaccard, Το λεξικό του απόλυτου κυνισμού, Εκδόσεις Ποταμός)

(*) Η σημερινή μου στήλη στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" της Κύπρου.

1 comment:

  1. Δική μου απορία: γιατί χρειάζεται ειδικό νομοσχέδιο για την καταγραφή των ΜΚΟ; Εδώ κάθε ανθυποσυνοικιακό σωματείο, σύλλογος, ένωση πρέπει να είναι δηλωμένο, αδειοδοτημένο από το Πρωτοδικείο, να έχει εγκεκριμένο καταστατικό, να δημοσιεύει ισολογισμούς ακόμη και για τις πενταροδεκάρες που διαχειρίζεται. Κι αυτοί που δίνουν και παίρνουν χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ ενεργούν ως κράτος εν κράτει, χωρίς να δέχονται κανέναν έλεγχο για τις πράξεις τους και τους σκοπούς τους.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...