Sunday, January 26, 2020

Μια σκέψη για την εκλογή της κ. Σακκελαροπούλου




Η Ελλάδα εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρό της, «έλεγε» η είδηση που «έπαιξε» πολύ αυτήν την εβδομάδα. Ασφαλώς και είναι είδηση, αλλά η αξία της καθορίζεται, για μένα, από τον τρόπο που θα την διαβάσει και θα την εκλάβει κάποιος. «Είδηση» είναι, διότι πράγματι για πρώτη φορά που εκλέγεται γυναίκα σε αυτό το αξίωμα. Η ανάγνωση όμως είναι διπλή: Από την μία, ευχάριστη, δηλαδή «επιτέλους». Και από την άλλη, δυσάρεστη, δηλαδή «γιατί αργήσαμε τόσο;», και κατ’ επέκταση, «πόσο πιστά αντικατοπτρίζει η είδηση αυτή την σημερινή πραγματικότητα στην κοινωνία;». Δύσκολα ερωτήματα. Εάν το γεγονός ότι η κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επελέγη ΚΑΙ επειδή είναι γυναίκα (εκτός από τις αποδεδειγμένες ικανότητές της), τότε δεν θεωρώ την είδηση απόλυτα ικανοποιητική. Διότι το «την επιλέγω ΚΑΙ επειδή είναι γυναίκα», ενέχει ένα στοιχείο διάκρισης, που ως τώρα υπήρχε και υπάρχει ακόμα υπέρ των ανδρών, και για αυτό ακριβώς φωνάζουμε, όσοι φωνάζουμε, πως πρέπει να σταματήσει.
> Ονειρεύομαι τον ερχομό της ημέρας που η επιλογή οποιουδήποτε προσώπου, εξαιρουμένων μόνο εκείνων που έχουν κάποια ειδική ανάγκη, για οποιαδήποτε θέση, θα γίνεται αποκλειστικά με  κριτήρια αξιοκρατικά.


No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...