Wednesday, March 21, 2012

ΚΩΜΩΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε Συνέντευξη Τύπου ("Δημοσιογραφική Διάσκεψη" τη λένε, ορθότερα, εδώ) με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα.

Ήταν προγραμματισμένο, πρίν αρχίσει να δέχεται τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, να κάνει μία εισαγωγική τοποθέτηση 20 λεπτών.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε μαραθώνια ομιλία 50 λεπτών, ένα πολύ μεγάλο μέρος της οποίας αναλώθηκε στην έκφραση παραπόνων του για την αδυσώπητη, όπως είπε ο ίδιος, κριτική που του ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και μεγάλη μερίσδα των Μέσων Ενημέρωσης.

Η τακτική αυτή του κ. Χριστόφια, θύμισε άλλες εποχές, και άλλα καθεστώτα. Θύμισε τακτικές μονολόγου. Και σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να κάνει ένα διάγγελμα, εφ' όσον έτσι το ήθελε, πρός τον κυπριακό λαό και να του μιλούσε επί ώρες ατέλειωτες, όπως ο Κάστρο στη Κούβα, παρά να προσβάλλει έτσι, με τον τρόπο του, τους δημοσιογράφους που πολύ υπομονετικά περίμεναν για να κάνουν την δουλειά τους.

Τελικά, δεν την έκαναν, γιατί ο κ. Χριστόφιας τους έφαγε τουλάχιστον μισή ώρα με την άσκοπη τοποθέτησή του, αλλά και με τις απίστευτα μακρές απαντήσεις που έδωσε στα λίγα ερωτήματα που του ετέθησαν. Προσέβαλε το δημοσιογραφικό επάγγελαμ, διότι τους επέβαλε μιάν ατζέντα που ήδη εγνώριζαν, και τους αφαίρεσε την δυαντότητα να του θέσουν ερωτήματα καίρια.

Η τακτική αυτή, που με εξέπληξε δυσάρεστα, και που δεν νομίζω να εφαρμόζεται σε καμμία πολιτισμένη χώρα του κόσμου, παραπέμπει ευθέως σε προπαγάνδα.γεγονός που επιβεβαίωσα λίγη ώρα μετά όταν είδα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (που ελέγχεται απολύτως από την κυβέρνηση) να μεταδίδει ολόκληρη την εισαγωγική ομιλία-μαραθώνιο του κ. Χριστόφια, στην πρώτη σελίδα, και τά όσα ειπώθηκαν κατα την κουτσουρεμένη δημοσιογραφική διάσκεψη αναρτήθηκαν πολύ αργότερα, και όχι σε περίοπτη θέση.
Το αποκορύφωμα, πάντως, της προεδρικής παράστασης σήμερα στη Λευκωσία, ήταν η ατάκα του ότι δεν θέλει να αποκαλύψει από τώρα εάν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2013, αλλά "ο διεθνής παράγοντας εύχεται να ξανακερδίσω την προεδρία, και πολλοί από τους αξιωματούχους με τους οποίους έχω συνομιλήσει, μου είπαν ότι τους είναι δύσκολο να φανταστούν την Κύπρο χωρίς εμένα στην προεδρία"!

Υπό άλλες περιστάσεις, θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικός....

1 comment:

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...