Wednesday, November 2, 2011

Τέλος εποχής στην "Ελευθεροτυπία".



Με ρωτάνε πολλοί φίλοι "Τι γίνεται με την Ελευθεροτυπία; Θα κλείσει; Ακουσαμε στο ράδιο ότι σήμερα βγηκε το τελευταίο της φύλλο. Είναι έτσι;"

Προτου δώσω μια δική μου απάντηση, παραθέτω σχετικό δημοσίευμα σήμερα, στην ίδια την εφημερίδα, με τίτλο "Η "Ε", οι τράπεζες και το μέλλον των εργαζομένων". Δεν ξέρω ποιός ή ποιά το έγραψε, αλλά ξέρω σίγουρα ότι δεν θα μπορουσε να είχε γραφτει και δημοσιευτεί εάν δεν είχε το "φουλ ΟΚ" της Μάνιας Τεγοπούλου. Λέει λοιπόν:

"ΧΘΕΣ, 1η Νοεμβρίου 2011, ο πρόεδρος της ALPHA ΒΑΝΚ, Ι. Κωστόπουλος, γνωστοποίησε τηλεφωνικά στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου ότι η τράπεζα δεν θα χορηγήσει στην «Ελευθεροτυπία» το εγκεκριμένο -από τον Σεπτέμβριο- δάνειο, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η Νομική Υπηρεσία της ALPHA ΒΑΝΚ, όντας εκ των πραγμάτων ανώτερη του κ. Ι. Κωστόπουλου, αλλά και της Επιτροπής Χορηγήσεων, γνωμοδότησε αρνητικά για το δάνειο.
Ολα αυτά συνέβησαν ενώ είχαν ήδη προωθηθεί προς την τράπεζα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την πώληση και επαναμίσθωση (sales and lease back) του ιδιόκτητου κτηρίου της εφημερίδας (στη Μίνωος 10-16) και είχαν διενεργηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από την πλευρά της τράπεζας.
Οι ακριβείς λόγοι της αρνητικής εισήγησης για το δάνειο δεν έγιναν γνωστοί, καθώς ο κ. Κωστόπουλος έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου.
Χθες επίσης, τελείως συμπτωματικά, άλλη μία τράπεζα -η Πειραιώς- ενημέρωσε το γενικό διευθυντή της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», κ. Α. Πολυκανδριώτη, ότι κρατά στο σύνολό τους μπλοκαρισμένα τα έσοδα της «Ελευθεροτυπίας» από τις πωλήσεις φύλλων, μέσω του πρακτορείου «Αργος». Η ίδια η Πειραιώς παραδέχτηκε ότι καλύπτεται από τα μισά.
Το γεγονός αυτό στοχεύει στον αποκλεισμό της δανειοδότησης της εφημερίδας από την Εθνική Τράπεζα και βλάπτει κυρίως την Πειραιώς.
Πάνω από 800 εργαζόμενοι σε αναμονή."

Σήμερα, γίνεται συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα, και ίσως από αυτήν μάθουμε περισσότερα. Εκείνα που μπορω να πω, διότι τα ζω από πρώτο χέρι, και τα γνωρίζω, είναι ότι:

1. Οι εργαζόμενοι, από το καλοκαίρι, είναι απλήρωτοι. Δεν κατέβηκαν σε καμμία απεργία, γιατί έκριναν ότι θα έπρεπε να προσφέρουν την υποστήριξή τους για την διάσωση της "Ε".
2. Τα χρέη είναι πολύ μεγάλα (σε αναλογία, όσο και της Ελλάδας), και η βιωσιμότητα της εφημερίδας χωρίς ριζικές περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης μεγάλου μέρους του προσωπικού της, είναι αδύνατη. Μόο για μισθούς και εργοδοτικές εισφορές, η εφημερίδα καταβάλει (όταν καταβάλει!) περί τα 2 εκατομύρια ευρώ τον μήνα.
3. Είχε συμφωνηθεί η χορήγηση δανείου 8 εκατ. ευρω από την Alpha Bank. Τα 3, μας είπαν, θα πήγαιναν για μερική αποπληρωμή των οφειλόμενων μισθων των εργαζομένων, και τα άλλα 5 για αποζημιώσεις όσων θα επέλεγαν να φύγουν. Ηδη έγιναν συζητησεις για να πάρει όποιος έφευγε (α) τα δεδουλευμένα του, και (β) την νόιμιμη αποζημίωσή του σε 2μηνιαίες δόσεις, και σε διάστημα 2 ετών. Έπεσε, επίσης, και στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν προχωρησε για λόγους νομικού κωλύμματος, ότι όσοι επιθυμούσαν, να πάρουν αμέσως στο χέρι το 75% της προβλεπόμενης αποζημίσωής τους, και να φύγουν χωρίς άλλες απαιτήσεις, μπορουσαν να το κάνουν. Κούρεμα, δηλαδή, και εδώ.
4. Το συμφωνηθέν δάνειο αργούσε να εκταμιευτεί. Η εκδότρια διαβεβαίωνε όσους την ρωτούσαν ότι "όλα είναι εντάξει" και ότι η εκταμίευση είναι θέμα ημερών. Είχαμε όλοι μείνει εκεί, μεχρι που έσκασε η χθεσινή "βόμβα"
5. Δεν ξέρω τι έγινε και η υπόθεση τινάχθηκε στον αέρα. Ισως μάθουμε σήμερα. Το βέβαιο είναι ότι η "Ε" έφτασε ως εδώ όχι εξαιτίας των τραπεζών.
6. Καταβάλλεται, εκ μέρους των εργαζομένων, προσπάθεια να μην κλείσει η εφημερίδα, όπως αρχικά διέρρευσε. Μάλιστα κάποιοι, χθες, έλεγαν ότι το σημερινό φύλλο θα ηταν το τελευταίο. Οι συντάκτες, και άλλοι απλοί εργαζόμενοι, που ειναι οι μόνοι οι οποίοι δεν φέρουν ευθυνη για την χρεοκοπία μιας από τις κορυφαίες εφημερίδες των τελευταίων περίπου 35 χρόνων, έχουν δείξει αφοσίωση, υπευθυνότητα και επαγγελματική συνέπεια. Σε όλα τα άλλα επίπεδα, αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν.

Ο,τι και αν γίνει από εδω και πέρα, η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια με τις προηγούμενες. Το "τέλος εποχής" για την "Ελευθεροτυπία" ηρθε, και μένει να δούμε εαν θα ξημερώσει "νέα εποχή", ή εάν απομένει μόνο η κηδεία της...

1 comment:

  1. Φίλε Χρήστο καλό μήνα .

    Αναφορικά με τήν ανακόινωση σχετικά με το μέλλον τής ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ δέν έχω να πώ ή να προσθέσω κάτι αναφορικά για το ποιός έφταιξε περισσότερο ή λιγότερο ώστε να φτάσει ένα βήμα πρίν το τέλος , άλλωστε εσύ σαν συνεργάτης αυτής της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ( ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ !! ) σίγουρα ίσως γνωρίζεις καλύτερα καί περισσότερα , όμως άν τελικά κλείσει σίγουρα δέν θα μπορεί να πεί κάποιος ε μωρέ καί τι έγινε ? ( στο πιο κολακεύτικο λέμε τώρα γιατί σε φόρουμ κάποιου πολύ γνωστού μας ραδιοφωνικού σταθμού για το θέμα τής Ε γραφτήκαν απίστευτα χυδαίοι χαρακτηρισμοί απο " κάποιους αντικειμενικούς & αμερόληπτους " τύπους ! ), κατ' αρχάς θα χάσουν την δουλεία τους ένα σωρό κόσμος καί μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημαίνει για αυτούς καί τις οικογένειες τους , δεύτερον θα χαθεί μια παραδοσιακά αντικειμενική φωνή , σίγουρα με τα όποια θετικά καί αρνητικά της , θα χαθεί ή συνήθεια να την διαβάζω καί στα τέσσερα b που λένε καί οί φίλοι σου οί άγγλοι : to the breakfast , to the bed , to the bar , to the bathroom ! αλλά κυρίως για μένα θα χαθεί μια φίλη ! ναί μια φίλη με την οποία επικοινωνώ ανελλιπώς τα τελευταία 20-30 χρόνια ! μακάρι να γίνει κάτι καί να μην ακολουθήσει την μοίρα τόσων εφημερίδων , ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης , που πλέον αποτελούν απλά αρχειακές αναφορές !

    Φιλικά.
    Θοδωρής Αγγελίδης

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...