Friday, November 18, 2011

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ (Φουσκωτο ιταλικό γλυκό της Angelica Frangeloti).

Οσοι έχει τύχει να φάτε πρωϊνό σε Ιταλικό ξενοδοχείο θα αναγνωρίσετε αμέσως τη γεύση αυτού του ευωδιαστού γλυκού που μοιάζει πολύ και με danish roll. Το άρωμα απο το ξύσμα πορτοκάλιι μαζί με την κανέλα τουδίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα που κάνει την κουζίνα να ευωδιάζει μέχρι καιέξω απο την εξώπορτα ! Θα έλεγα ότι πετυχαίνει ... πάντα, είναι εύκολο ,θέλει μόνο λίγη υπομονή με την μαγιά να μας φουσκώσει το ζυμάρι. Είναι ιδανικό για ένα ... ξεγυρισμένο Κυριακάτικο πρωϊνό και ας το έχετε φτιάξει 1-2 μέρες πριν, αρκεί να το έχετε διατηρήσει τυλιγμένο και να το ζεστάνετε πολύ ελαφρά πριν το σερβίρετε. Ρίχτε και την άχνη απο πάνω, κόψτε το σε φέτες και .....


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΙΑΣ
135 g αλεύρι για κἀθε χρήση

15 g μαγιά μπύρας ψυγείου η 1 φακελάκι μαγιάς σε σκόνη 100γρ.
Νερό
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ

400 g αλεύρι για κάθε χρήση.

90 g ζάχαρη
120 g χλιαρό γάλα 3,5%
3 κρόκοι αυγού
½  κουταλάκι αλάτι
125 γρ βούτυρο
100 μαύρη ψιλή σταφίδα
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
κανέλα σκόνη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

Για τη τελική ζύμη ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε το χλιαρό-ζεστό γάλα, τους κρόκους αυγών, το ξύσμα και το βούτυρο αφού έχει γίνει πολύ μαλακό εκτός ψυγείου. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθέστε τώρα την προπαρασκευή της μαγιάς από το πρώτο μπολ και δουλέψτε το μείγμα της ζύμης σε ένα μίξερ με τον γάτζο για 10 λεπτά περίπου.
Τοποθετήστε το τελικό μείγμα της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να αυξηθεί για περίπου δύο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
Απλώστε τη ζύμη σε ένα τραπέζι η το μάρμαρο τηςκουζίνας και φτιάξτε ένα ορθογώνιο σχήμα με πάχος 3 χλστ περίπου.

Απλώστε σε όλη την επιφάνεια όλες τις μαύρες σταφίδες και μετά πασπαλίστε καλά όλη την επιφάνεια με κανέλα. Αρχίστε να διπλώνετε σαν ρολό τη ζύμη από την μεγαλύτερη πλευρά και όταν φτάσετε στο μισό του πλάτους διπλώστε σαν ρολό και την άλλη πλευρά. Εκεί που θα συναντηθούν κόψτε με ένα μαχαίρι και ξεχωρίστε τα δύο ρολά.
Σηκώστε με προσοχή το κάθε ρολό και βάλτε το στο ταψί. Με ένα κοφτερό και μυτερό μαχαίρι χαράξτε σε βάθος μισού εκατοστού την επιφάνεια των ρολών σε αποστάσεις 3-4 εκατοστών. Αφήστε τα ρολά να φουσκώσουν ξανά για άλλα 40-50 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο  για 30- 40 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο.  Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και όταν τα κεϊκ κρυώσουν πασπαλίστε τα με άχνη ζάχαρη και βάλτε τα σε μια πιατέλα για να τα σερβίρετε σε φέτες.
Διαλύστε τη μαγιά στο νερό και προσθέστε τη στο αλεύρι, ζυμώστε καλά για 2 λεπτά.  Βάλτε την μέσα σε ένα μπολ και αφήστε τη να φουσκώσει για 45’ περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...