Saturday, November 12, 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

Μια ωραιότατη, κυριακάτικη συνταγή από τον Βασίλη Φραντζολά:


Καμμιά φορά με τα κατάλληλα υλικά, καλή διάθεση και κέφι (απαραίτητη προϋπόθεση να έχετε κλείσει απο πριν για τουλάχιστον 4 ώρες την τηλεόραση και να μην έχετε διαβάσει Γιανναρά για 2 εβδομάδες τουλάχιστον) μπορείτε να φτιάξετε ένα καλό πιάτο. Η ελαφριά όξινη γεύση που δίνει το λευκό κρασί μέσα στο οποίο βράζει το κοτόπουλο δένει καλά με το μπρόκολο ενώ το κριθαράκι στο τέλος χυλώνει ωραία το φαγητό στην κατσαρόλα (βοηθάει βέβαια και το αλευράκι με το οποίο θα σοταριστεί το κοτόπουλο). Νομίζω οι Ιταλοί συνδυάζουν πολύ ωραία τα ζυμαρικά με τα
λαχανικά και μάλιστα εδώ μαζί το κρασί έχουμε βέβαια μιά άλλη γευστική διάσταση. Αν βάλετε τριμμένο τυρί στο τέλος να αποφύγετε τα αλμυρά τυριά και τρίψτε η κασέρι η gouda η κάτι παρόμοιο. Για συνοδευτικό κρασί καλύτερα να διαλέξετε ένα λευκό, κατά προτίμηση το ίδιο με αυτό που θα βάλετε στο φαϊ, ένα κρασί με χαμηλή οξύτητα, από ροδίτη η μοσχοφίλερο.

700 γραμμ. κοτόπουλο στήθος φιλέτο
3 κ.σ. αλεύρι
125 γραμμ ελαιόλαδο ( μισό φλυτζάνι)
2 μέτρια κρεμμύδια (100-120 γραμμ)
1 σκελίδα σκόρδο
500 γραμμ λευκό κρασί
600 γραμμ μπρόκολο, τα μπουκετάκια
250 γραμμ κριθαράκι
αλάτι, φρέσκο πιπέρι


Κόβετε το κοτόπουλο σε κομμάτια των 4-5 εκ. Τα αλευρώνετε καλά και τα βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα στην οποία έχετε ζεστάνει καλά το ελαιόλαδο. Τα σωτἀρετε καλά και στη συνέχεια τα βγάζετε σε ένα πιάτο.

Κόβετε τα κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια και τα σωτἀρετε ελαφρά και αυτά στην κατσαρόλα ενώ στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε για λίγο να εξατμιστεί. Προσθέτετε
το σκόρδο σε κομματάκια και βάζετε πάλι πίσω τα κομμάτια του
σοταρισμένου κοτόπουλου. Προσθέτετε αλάτι και άφθονο φρέσκο πιπέρι και αφού σκεπάσετε την κατσαρόλα βράζετε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνετε το μπουκετάκια από το μπρόκολο, προσθέτετε το κριθαράκι μαζί με 2 ποτήρια ζεστό νερό και βράζετε το φαί για άλλα 15 λεπτά το πολύ μέχρι να γίνει καλά το κριθαράκι. Προσθέστε λίγο νερό στο τέλος να δείτε ότι το χρειάζεται.

Σερβίρετε το φαγητό αν θέλετε βάζοντας από πάνω λίγο κίτρινο
τριμμένο τυρί, όχι αλμυρό (π.χ. gouda, κασέρι).

Καλή επιτυχία, και καλή όρεξη!

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...