Friday, December 17, 2010

ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ

Ενα σκληρό, πικρό τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου που γιορτάζει σήμερα. Κάθε λέξη του όμως είναι αληθινή. Πέρα ως πέρα. Ειναι στον δίσκο του "Το Κούρεμα", όπου το ερμηνευει με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80. Είτε το ακούσαμε, είτε όχι, τίποτα δεν άλλαξε. Απλώς λέμε "δίκιο έχει", και προχωράμε, κάνοντας τα ίδια και χειρότερα. Οντως, "η χάρτα αυτού του κράτους κρύβει απάτη". Και πίσω από κάθε απάτη, είναι η φωτογραφία κάποιου που όλοι ξέρουμε πολύ καλά.

3 comments:

  1. Αχ Χρήστο ξύνεις πληγές. Για πολλά χρόνια ο λαός εξαιρούνταν της κριτικής. Ήταν δε πολιτικά μη ορθό να διατυπώσεις μια τέτοια άποψη. Ο Δ.Σαββόπουλος δέχθηκε σφοδρή κριτική αν θυμάσαι όταν έβγαλε το τραγούδι αυτό. Κυρίως απο τον προοδευτικό χώρο αλλά και απο διάφορους εθνικά υπερήφανους.
    Νομίζω όμως ότι είχε τραγικά δίκιο.
    Σε ευχαριστούμε που μας το θύμισες

    Γιωργος Λ

    ReplyDelete
  2. Οταν το πρωτό'παιξα, θυμάμαι, στο ραδιόφωνο, ένοιωσα σαν τοιν Σαλμάν Ρούσντι όταν έγραψε τους Σατανικούς Στίχους και οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές κήρυξαν εναντίον του τη φάτουα. "Πως τολμάς να παίζεις ένα τραγούδι που προσβάλλει τους Ελληνες και το έθνος μας;", φώναζαν. Πήγα να ξεφυγω αφελώς, βγάζοντας την ουρά μου απ' έξω. Μα, ο Σαββόπουλος το έγραψε, είπα.Συνένοχος είσαι και εσύ που το έπαιξες, απαντουσαν. Καταλάβαινα ότι ηταν εξοργισμένοι επειδή πήραν προσωπικά τον τίτλο και το περιεχόμενο του τραγουδιού. Και πολύ καλά έκαναν...

    ReplyDelete
  3. Το ζήτημα είναι όταν σε προσβάλουν να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι αν υπάρχει κάποιο δίκιο απο πίσω ή είναι αναίτια η χλέυη.
    Για να ισχύσει το πρώτο ενδεχόμενο χρειάζεται να υπάρχει αιδώς, κοινώς τσίπα. Δυστυχώς έχουμε γίνει ξετσίπωτοι και ξεκαπίστρωτοι.
    Γιωργος

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...