Monday, December 27, 2010
Η Ελλάδα κατά λάθος υπάρχει...
Και μερικές γκρίνιες!...
Παραμονή Χριστουγέννων, με καλή παρέα στο μπάρ-εστιατόριο-«και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει» Apsendi, που είναι επί της Λεωφόρου Κηφισίας, απέναντι από τα φανάρια του Κολλεγίου.
Ωραίο τα φαγητό, φτωχό το σέρβις – δεν πειράζει, τέτοιες βραδιές δείχνεις ανοχή, αν και σε αντίστοιχα, καλά εστιατόρια στην Ευρώπη, το καλό σερβις το προσέχουν δέκα φορές παραπάνω σε ειδικές επετείους.
Τέλος πάντων, όλα καλά, μέχρι που άρχισαν, ένας-ένας στην αρχή, και ολόκληρος συρφετός μετά, να καπνίζουν. Έκανα το παραπονάκι μου στην μέτρ, όταν έφευγα από τα μαγαζί, και αφού είχαμε στριμωχτεί άγρια, καμιά δεκαριά άτομα, σε έναν «προθαλαμίσκο» στην έξοδο για να βγούμε. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι «ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα», και επέμενε σ’ αυτήν μολονότι της εξήγησα ότι έχει περάσει από την Βουλή, είναι νόμος του κράτους, άρα υποχρεούμαι, ως πολίτης, να τον σεβαστώ.
Άδικος κόπος! Στην Ελλάδα, ο καθένας αντιλαμβάνεται τον Νόμο από την δική του οπτική γωνιά, που βεβαίως συσχετίζεται άμεσα με αυτό που τον βολεύει, που τον συμφέρει. Επίσης, αυτό που κάποτε ήταν πράγματι ωραίο, ανθρώπινο και ρομαντικό, δηλαδή το περίφημο «άσ’ το τώρα, κάνε τα στραβά μάτια, δεν πειράζει, φτωχός είναι, γιορτές είναι, αφηρημένος ήταν, σκοτούρες έχει, κλπ», αντί να είναι «κατ’ εξαίρεσιν συμβιβασμός», κατάντησε να είναι …, ετσιθελικός κανόνας.
Πολύ φυσικό είναι, ως εκ τούτου, όχι μόνο να κυριαρχεί παντού η αναρχία, αλλά όποιος αντιδρά σ’ αυτήν να θεωρείται εκείνος ως ο αντιδραστικός, και αυτός να λοιδωρείται.
Στο εν λόγω μαγαζί υπήρχε και ένα άλλο, σοβαρότερο πρόβλημα. Ο κόσμος που ήταν μέσα, ήταν τουλάχιστον 3πλάσιος σε αριθμό από εκείνους που αντέχει το μαγαζί. Και, επιπλέον, δεδομένου ότι, για να μην τους κυνηγήσουν για ηχορύπανση, έφτιαξαν και αυτήν την πατέντα που έχουν οι τράπεζες στο μπες-βγες για να σε εγκλωβίζουν σε έναν «προθαλαμίσκο», εάν ο μη γένοιτο συμβεί κανά κακό, φωτιά, σεισμός, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα σκοτωθούν, κυρίως από τον πανικό.
Το’χω πει κι άλλοτε, πολλές φορές. Ο τόπος αυτός, κατά λάθος υπάρχει! Συμπτώσεις τον κρατάνε, και μάλιστα από μια πολύ λεπτή κλωστή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το κακό. Και ΘΑ συμβεί. Και θα τρέχουμε τότε, όλοι, να γυρεύουμε τους φταίχτες και, προπαντός, να τα βάζουμε με το Κράτος, που πρώτοι όμως εμείς εξευτιλίζουμε, στριμώχνοντας χίλιους στα μαγαζιά μας που έχουν άδεια για 200, ή θεωρώντας ότι «δεν εφαρμόζεται ακόμα», ένας νόμος που έχει ψηφιστεί, έχει δημοσιευτεί και, βέβαια, ισχύει.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του…
Υ.Γ.: Αναφέρω το όνομα του μαγαζιού, γιατί εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε πολλές φορές την κακή συνήθεια, εκεί που δεν πρέπει, να λέμε ονόματα και να εκθέτουμε ανθρωπους, και εκεί που πρέπει, να το πηγαίνουμε πλαγίως, του τύπου "εστιατόριο στα βόρεια προάστεια", "υποκατάστημα τραπεζας στην Πατησίων", "γιος γνωστού βιομηχάνου", κλπ. Στην περίπτωση αυτήν, και ιδίως όταν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία ανθρωπων, η δημοσίευση του ονόματος του "δράστη" είναι υποχρέωση. και αυτό συμβαίνει σε όλον τον κόσμο.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Κράτησα τη ζωή μου...
Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...
-
Υποψήφιος για το βρετανικό θεατρικό Βραβείο Λόρενς Ολίβιε είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Τα θεατρικά βραβεία, τα οποία θεωρούνται τα «T...
-
Δεν ξέρω εάν ακόμα αποκαλούμε αγράμματο έναν άνθρωπο που δεν έχει τελειώσει το δημοτικό. Ξέρω ότι για να διοριστείς σε ορισμένες θ...
Παλιά, πολύ παλιά, μπορεί και πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, υπήρχε και ένα σύστημα κανόνων συμπεριφοράς, ο οποίος λεγόταν "Καλοί τρόποι". Ο πληθυντικός ευγενείας - πριν τον αντικαταστήσει ο ενικός αγενείας-, το "ευχαριστώ" και το "παρακαλώ" και άλλα τινά "απαρχαιωμένα". Ανάμεσά τους και η ερώτηση "Σας πειράζει να καπνίσω ?" Σκηνές τέτοιων απίστευτων για τα σημερινά δεδομένα διαλόγων σώζονται ακόμα σε ασπρόμαυρες ταινίες εποχής.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΑγαπητή Βασιλική,
ReplyDeleteΓιατί αυτή η εμμόνη στους νόμους?
Η ευγένεια, η συνέπεια και κυρίως η (παρά)κλήση από ηχείων, για περιορισμό του καπνίσματος θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.
Αλήθεια για τη μείωση μισθών, επιδομάτων, συντάξεων, θέσεων εργασίας... (δηλαδή κάτι σημαντικότερο του καπνίσματος) που απευθυνθήκατε
για την τήρηση των νόμων?
Αφήνουμε (με τη ψήφο μας) τη νομοθεσία σε χέρια
αθλίων και μετά...?
Καλή Χρονιά. Χρόνια Πολλά.
Χαίρετε κι από μένα.
ReplyDeleteΜε λένε Νικόλα και είμαι φοιτητής χημείας.
Η κατάσταση με το τσιγάρο μου την έχει δώσει από τη στιγμή που γύρισα από το erasmus (πριν 3 χρόνια) στην Ιταλία και είδα πως εκεί ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται και χωρίς να έχει κανείς πρόβλημα. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι τραγικό.
Απαντώντας στον κύριο που απορεί για τα εργασιακά θέλω να πω κατ' αρχήν πως έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για αυτά.
Αν όμως δεν μάθουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους που επιφέρουν απλές αλλαγές στη ζωή μας είναι ακατόρθωτο να περάσουμε σε πιο πολύπλοκα προβλήματα. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Κάποιος είχε πει κάποτε πως "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Ανεξάρτητα από την εκτίμηση που τρέφει ή δεν τρέφει ο καθένας για αυτόν τον κάποιον είμαι σίγουρος ότι πρέπει να αλλάξουμε τώρα αν θέλουμε να υπάρχουμε αύριο.
Κύριε Μιχαϊλίδη. Ξέρετε κάποια κίνηση που διεκδικεί την εφαρμογή του νόμου περι απαγόρευσης του καπνίσματος;
Οι καιροί είναι δύσκολοι και συλλογικά προβλήματα δε σηκώνουν ατομικές λύσεις...
Πρέπει να οργανωθούμε!
Υπάρχει και κάτι χειρότερο απ' όσο γνωρίζω κ. Μιχαηλίδη (διορθώστε με αν κάνω λάθος): Η νομοθεσία περί αγωγών που ουσιαστικά απαγορεύει στους δημοσιογράφους (και στον καθένα μας) να αναφέρουν τα πράγματα με το όνομά τους και τους εκθέτει σε αγωγές αν "θίγουν" κάποιον, ανεξάρτητα του αν λένε την αλήθεια ή απλώς τη γνώμη τους. Αυτό για την τάση των δημοσιογράφων να μην ονοματίζουν...
ReplyDeleteΌσο για το κάπνισμα και το συνωστισμό στα μαγαζιά, είναι ένδειξη της γενικής αδιαφορίας μας για θέματα υγιεινής και ασφάλειας (στην εργασία και όχι μόνο).
@Lefteris P: Στη δική μου λογική είναι πολύ σημαντικότερο να σέβονται το δικαίωμά μου στην καλή υγεία παρά να παίρνω 5-10 πενταροδεκάρες παραπάνω ή παρακάτω. Εξ' άλλου, η βλάβη της υγείας καταλήγει και σε οικονομικό κόστος...
@ Nikolas: Υπάρχει μία κίνηση/ αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΩΗΣ» και διακριτικό τίτλο «Nosmoke.gr» που αγωνίζεται για την εφαρμογή του εν λόγω νόμου.
ReplyDelete(Βλ. www.nosmoke.gr)