Saturday, May 27, 2023

Ο Άστεγος Ιησούς

 

Μπρούντζινο άγαλμα το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Καναδό γλύπτη Τίμοθι Σμαλτς, και δείχνει τον Χριστό να κοιμάται επάνω σ’ ένα παγκάκι, σκεπασμένος με μια κουβέρτα που καλύπτει το πρόσωπό του, αλλά εξέχουν τα πόδια και φαίνονται επάνω σε αυτά τα σημάδια από τα καρφιά με τα οποία τον κάρφωσαν στον σταυρό. Το έργο έχει μεγάλη απήχηση, καθώς ερμηνεύεται από πολλούς ως «οπτική μετάφραση» εκείνου του αποσπάσματος από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο οποίο ο Ιησούς λέει στους μαθητές του ότι εάν συμπεριφερθούν άσχημα και στον τελευταίο ακόμα αδελφό τους, είναι σαν να κάνουν το ίδιο και σε αυτόν. Ένας επίσκοπος στο Μάντσεστερ, που είναι μία από πολλές πόλεις όπου έχει τοποθετηθεί πιστό αντίγραφο του συγκεκριμένου αγάλματος, είπε πως αυτό το έργο μας θυμίζει ότι εάν ζούσε σήμερα ο Ιησούς, το πιθανότερο είναι ότι θα ήταν άστεγος, και ότι θα περνούσαν δίπλα του άνθρωποι χωρίς να του δίνουν την παραμικρή σημασία.

Το πρωτότυπο βρίσκεται στην πόλη όπου ζει ο γλύπτης, στο Τορόντο. Πριν από περίπου 5 χρόνια βρέθηκα στα αποκαλυπτήρια του έργου στην αγαπημένη μου πλατεία της Αγίας Άννας στο Μάντσεστερ, όπου έζησα έναν καιρό και επισκέπτομαι τακτικά. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησε ένα άστεγος πολίτης που κοιμόταν σε ένα από τα παγκάκια κοντά στην εκκλησία.

Ο επίσκοπος του Μάντσεστερ είπε ότι το ‘άγαλμα αυτό θα λειτουργεί ως μία προειδοποίηση και υπενθύμιση πως, στον κόσμο αυτόν που ζούμε, άστεγος τελικά μπορεί να καταλήξει οποιοσδήποτε άνθρωπος. Ακόμα και ο Υιός του Θεού.

> Στην εικόνα, ο Άστεγος Ιησούς στο Μόντρεαλ.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...