Monday, May 8, 2023

Η πομπή του Καρόλου: Από την Καραϊβική στο Μπάκιγχαμ

 


Όταν το Μπαρμπέϊντος αποφάσισε να απαλλαγεί από το βρετανικό στέμμα το 2021, βρέθηκε εκεί ένας υψηλός καλεσμένος, μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ο τότε Πρίγκηπας Κάρολος, τώρα βασιλεύς. Εκπροσωπούσε τον Θρόνο στην επίσημη τελετή για την μετάβαση του Μπαρμπέϊντος σε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, 55 χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από την Βρετανία.

Αντί να εμφανιστεί η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως αρχηγός κράτους, το Μπαρμέϊντος καλωσόρισε μια νέα Πρόεδρο. Την παγκόσμια σταρ Ριάννα, γέννημα-θρέμμα αυτού του νησιού της Καραϊβικής. Ανέβηκε περίλαμπρη στη σκηνή, όπου και της απονεμήθηκε ο τίτλος της «εθνικής ηρωίδας».  Το μήνυμα ήταν υπόκωφο, και κατάλληλα ασεβές — ποιος χρειάζεται τους μονάρχες του Οίκου των Ουίντσορ, όταν έχεις αυτήν για βασίλισσα;

Αυτή η υπέροχα τοποθετημένη εισαγωγή του Ισχαάρ Θαρούρ, Αμερικανο-Ινδού δημοσιογράφου, στην καθημερινή στήλη του στην Ουάσιγκτον Ποστ για διεθνή θέματα, φωτίζει μια άλλη πτυχή και φιλοσοφία της προσωπικότητς του ανθρώπου που έλαμψε στην παγκόσμια ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου, με την ενθρόνισή του στ Μπάκινγχαμ.

Σε εκείνη λοιπόν την τελετή στο Μπαρμπέϊντος , ο Κάρολος ανέλαβε τον ρόλο «ενός συμβιβαστικού μέλους του βασιλικού οίκου της Αγγλίας με εμφανή αξιοπρέπεια», γράφει ο Θαρούρ. Συγκεκριμένα, προέβη σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από μερικούς αναλυτές εκεί ως πιθανόν τα πιο σημαντικά πράγματα που ειπώθηκαν ποτέ για τα λάθη, τις παραλείψεις και τα εγκλήματα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Να τι είπε:

 

 «Από τις πιο σκοτεινές μέρες του παρελθόντος μας, και την απεχθή  θηριωδία του δουλεμπορίου, που λεκιάζουν για πάντα την ιστορία μας, οι άνθρωποι αυτού του νησιού χάραξαν τον δικό τους  δρόμο με εξαιρετικό σθένος. Η χειραφέτηση, η αυτοδιοίκηση και η  ανεξαρτησία ήταν οι σταθμοί σας. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η αυτοδιάθεση ήταν οι οδηγοί σας».

 

Πίσω στην Βρετανία, οι παρατηρητές εντυπωσιάστηκαν από τα καθαρά λόγια μετάνοιας του τότε Πρίγκηπα Καρόλου. Ο δημοσιογράφος της Ουάσιγκτον Πόστ, και πρώην αρχισυντάκτης του περιοδικού Τάϊμ, Ισχαάρ Θαρούρ, τον Σάϊμον Ουούλι, μόνο μέλος της Βουλής των Λόρδων με καταγωγή από το Μπαρμπέϊντος, που είπε τότε στους δημοσιογράφους ότι η ομιλία του Καρόλου ότι «μας διευκόλυνε να αναγνωρίσουμε, στο πιο ψηλό επίπεδο, το σκοτεινό και τραγικό παρελθόν μέσα από το οποίο γεννήθηκε το έθνος μας», εννοώντας το νησί του στην Καραϊβική. Και πρόσθεσε ότι εκείνα που είπε τότε, το 2021, ο Κάρολος, «ήταν η αρχή μιας ενήλικης, ώριμης συζήτησης, την οποία άνοιξε μάλιστα ένας μελλοντικός βασιλιάς».

 

Αυτός, είναι κιόλας εδώ! Και τον είδαμε το Σάββατο, κάπως αμήχανο ειν’ αλήθεια, μες το χρυσάφι, την «μεγαλοπρέπεια και τις περιστάσεις» (αυτό που οι άγγλοι πολύ ωραία λένε pomp and circumstance),να οδεύει προς την δική του βασιλεία. Για την οποία ήταν σε διαρκή ετοιμότητα όλη του τη ζωή.

Τώρα, πως θα καταφέρει ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ να συνεχίσει στα χρόνια που έρχονται εκείνη την «ώριμη συζήτηση» που άνοιξε πρόπερσι στο Μπαρμπέϊντος, είναι ερώτημα ανοικτό αλλά και «διαρκώς επείγον», γράφει ο Θαρούρ.

Η πομπή με την άμαξα από το Αββαείο του Ουέστμινστερ προς το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, δεν ήταν η πιο αναπαυτική για το βασιλικό ζεύγος, αλλά σίγουρα ήταν η πιο εντυπωσιακή που έχουμε δει. Έβρεχε κιόλας, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήταν έξω, κατά μήκος της διαδρομής, δεν πτοήθηκαν. Ο Κάρολος και η Καμίλα μπροστά, ο Ουίλλιαμ, η Κέϊτ και τα παιδιά από πίσω, ήταν ίσως οι μόνοι στεγνοί άνθρωποι στο Λονδίνο προχθές.

«Με όλη την αυθάδειά της, η στέψη αντιπροσωπεύει λιγότερο το γνήσιο μεγαλείο και τη δύναμη που κάποτε υπογράμμιζε την βρετανική μοναρχία, και πιο πολύ τους σκοτεινούς αναχρονισμούς που βοηθούν τη μοναρχία να είναι αγαπητή στο κοινό του 21ου αιώνα. Υπάρχουν όμως πολλοί στη Βρετανία που δυσανασχετούν με την γενικά «μη σοβαρότητα» της εκδήλωσης, ιδίως σε μια εποχή που πολλές απλές οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Από την άλλη, η στέψη προκαλεί μεγάλη υπερηφάνεια στους περισσότερους πολίτες της χώρας, και επίσης είναι για αυτούς και μια σημαντική άσκηση δοκιμής και επιβεβαίωσης της λεγόμενης βρετανικής ήπιας δύναμης»…

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Μπάκιγχαμ προσπάθησε να τονίσει και να αναδείξει τον «περιεκτικό» χαρακτήρα της πρώτης στέψης σε επτά δεκαετίες, καθώς και το πιο ταπεινό, σύγχρονο προφίλ που ελπίζει να προβάλει ο νέος βασιλιάς. Η τελετή που κάποτε ήταν εξ ολοκλήρου στην κυριότητα της Εκκλησίας της Αγγλίας, είδαμε το Σάββατο να  περιλαμβάνει Βουδιστές, Ινδουιστές, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Σιχ ηγέτες, Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη και Καθολικό Καρδινάλιο να παρουσιάζουν στον Κάρολο τις δικές τους συμβολικές προσφορές. Παρουσία γυναικών επισκόπων - άλλο ένα σημάδι των καιρών - ο Κάρολος ταπεινά υποσχέθηκε ότι : «Δεν έρχομαι για να με υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσω».

> Από τη στήλη μου Πρόσωπα & Προσωπεία στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", 08.05.2023

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...