Saturday, May 23, 2020

Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς*1800 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό αποδόθηκαν σε πολίτες από ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν σκι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου στο αλπικό θέρετρο του Ίσγκλ, στην Αυστρία.
Ø  Διαβάστε λεπτομέρειες στη στήλη μας αύριο στο Κυριακάτικο φύλλο, που μπορεί και να μην είναι εντελώς αποσυνδεδεμένες με το πείραμα που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε με τον θερινό μας τουρισμό.

3 διαφορετικά κέντρα διασκέδασης επισκέφτηκε σε ένα βράδυ ασθενής από τη Νότια Κορέα, και απαιτήθηκε να ιχνηλάτηθουν 7200 άτομα από 5 παρόμοιους χώρους και τελικά να βρεθούν θετικά στον ιό δεκάδες άτομα. Αυτό το παράδειγμα ανέφερε προχθές κατά την ενημέρωσή του στην Ελλάδα ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, για να τονίσει ότι το 99,7% της μετάδοσης της νόσου προκύπτει από φαινόμενα υπέρ μετάδοσης σε κλειστούς χώρους όπου ένας «αθώος» ασυμπτωματικός μεταδίδει τη νόσο σε δεκάδες άλλους.
Ø  Ο δείκτης k, που μελετά ακριβώς τις εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού, «θα μας βοηθήσει με τον κατάλληλο τρόπο να προλαμβάνουμε ακόμα περισσότερες εστίες όπου υπάρχει ξαφνική διασπορά του ιού», είπε ο κ. Τσιόδρας.

61 μέλη μιας χορωδίας έκαναν πρόβα στις 10 Μαρτίου. Τραγουδούσαν μαζί για 2,5 ώρες στον ίδιο χώρο. Ένας (1) ήταν φορέας του κορωνοϊού. Κόλλησε 52 άλλους. Οι 3 πήγαν στο νοσοκομείο. Οι 2 πέθαναν. (Ανακάλυψη από tweet του @tgeorgakopoulos)
Ø  Διαβάστε λεπτομέρειες εδώ: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6919e6.htm

23,8 εκατομμύρια εκτός Αμερικής ήταν τα νοικοκυριά που συντονίστηκαν με το Netflix και παρακολούθησαν την καταπληκτική σειρά-ντοκιμαντερ The Last Dance, που καταγράφει την καριέρα του Μάϊκλ Τζόρνταν, ίσως του καλύτερου μπασκετμπολίστα που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα όλου του κόσμου.
Ø  Το εκπληκτικό είναι ότι σχεδόν από την αρχή της σταδιοδρομίας του με τους Chicago Bulls δέχτηκε να τον ακολουθεί παντού και διαρκώς κινηματογραφικό συνεργείο. Και όλο αυτό «ωμό υλικό» είναι τώρα το χρυσάφι από το οποίο παρήχθη ο Τελευταίος Χορός.

9η ημέρα σήμερα της 3ης καραντίνας στην οποία έχω μπει από τις 10 Μαρτίου στη Κύπρο, όταν ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απομονωθούν όσοι είχαμε φτάσει από την Ελλάδα (πού ήδη είχε αρχίσει να μετράει κρούσματα) τις τελευταίες 15 μέρες. Το τελευταίο μου, τώρα, καταφύγιο είναι στην Αθήνα, όπου επέστρεψα την προηγούμενη Πέμπτη ως επαναπατρισθείς. Μέχρι στιγμής, με έχουν πάρει 4 φορές τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία στο σταθερό μου στο σπίτι, το οποίο υποχρεωτικά δίνεις, μαζί και με τον αριθμό του κινητού μόλις φτάνεις, για να τσεκάρουν αν είσαι μέσα.
Ø  Εκνευριστικό, θα πει κάποιος. Αλλά τουλάχιστον βλέπεις ότι το σύστημα δουλεύει…

Και κάτι για επιδόρπιο…

Κάθε μέρα ανατρέχω σε διάφορα site και ρίχνω μια ματιά σε γεγονότα ιστορικά, διάφορες επετείους, γιορτές και Παγκόσμιες Ημέρες. Όλο και κάποια αφορμή βρίσκω για γράψιμο. Την Παρασκευή, πρόσεξα ότι ήταν, λέει, η Μέρα Αγοράς Πίτσας με Μπίτκοϊν. Και γιορτάζεται διότι αυτή τη μέρα, 22 Μαίου του 2010, έγινε η πρώτη συναλλαγή με αυτό το κρυπτονόμισμα. Συγκεκριμένα, στις 17 του μηνός, ένας προγραμματιστής της εταιρείας, ονόματι Λάζλο Χάνιτς, παρήγγειλε δύο πίτσες σε υποκατάστημα των Dominos στη Φλώριδα των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι θα πληρώσει με αυτό το κρυπτονόμισμα. Η διεύθυνση του καταστήματος βρέθηκε προφανώς σε αμηχανία, και του είπαν «θα σας ξανακαλέσουμε». Πέντε μέρες μετά, οι δύο πίτσες έφτασαν στο γραφείο της εταιρείας, και έτσι μας προέκυψε και αυτή η … γιορτή.
Ø  Για  την ιστορία, ο Χάνιετς πλήρωσε 10.000 bitcoins που τότε ισοδυναμούσε με $41. Με το ίδιο ποσό σήμερα, θα αγόραζε όχι 2, αλλά 6,5 εκατομμύρια πίτσες, αφού τώρα το ένα bitcoin αντιστοιχεί σε $8200 (Πηγή: sansimera.gr)


(*) Κάθε Σάββατο στον Φιλελεύθερο Κύπρου, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα & Προσωπεία με τη γλώσσα των αριθμών. Και κάθε μέρα, οι συνδρομητές του Newsletter του Philenews βρίσκουν κάτι στο Άνθρωποι και Αριθμοί.

No comments:

Post a Comment

Τα δύσκολα...

  Βαρύς χειμώνας έρχεται, προβλέπουν μετεωρολόγοι (ακραία καιρικά φαινόμενα), οικονομολόγοι (κύμα ακρίβειας παντού) και επιδημιολόγοι (τις μ...