Tuesday, May 19, 2020

Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΠΡΕΠΕΙΑΣ*



Ο Κυριάκος Βελόπουλος, εκτός από αρχηγός κόμματος και βουλευτής στην Ελλάδα, είναι ένας κατά δήλωση δημοσιογράφος, και κατ’ επάγγελμα τηλεοπτικός πλασιέ βιβλίων της συμφοράς. Το περιεχόμενό τους είναι κυρίως ακραίου εθνικιστικού και παρα-θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Τον Μάϊο του 2019, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, προκάλεσε θόρυβο (αυτόν ακριβώς που χρειάζεται και επιδιώκει κάθε λαϊκιστής για να εκλεγεί) διαφημίζοντας από την τηλεοπτική εκπομπή του ένα βιβλίο που περιέχει, είπε, τα χειρόγραφα του Ιησού Χριστού. Απευθυνόμενος μάλιστα στους πελάτες, πιθανώς και μετέπειτα ψηφοφόρους του, τους χάιδεψε λέγοντας ότι «θα είστε οι μοναδικοί στον κόσμο που θα έχετε επιστολές του Ιησού Χριστού, του Θεού μας». Προσπάθησε να τα μαζέψει στη συνέχεια, αλλά η βολική για αυτόν ζημιά είχε ήδη γίνει. Κάποιοι πίστεψαν ότι ο Χριστός κάθισε και έγραψε επιστολές, και αυτός έγινε … Θεός τους. Στις 7 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, το κόμμα του συγκέντρωσε το 3,70% του εκλογικού σώματος και μπήκε στην Βουλή.

Τον τελευταίο καιρό με την κρίση του κορωνοϊού, ο 54χρονος, δημοσιογράφος εκδότης, πλασιέ και πολιτικός, όποτε ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής, εξαπολύει σφοδρή και αήθη επίθεση κατά του ιατρού-λοιμωξιολόγου, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του ανθρώπου που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού εκτιμά και εμπιστεύεται απόλυτα, παρακολουθώντας κάθε μέρα την ενημέρωσή του για την πανδημία. Όπως κάθε λαϊκιστής, πετάει βομβίτσες λάσπης που όπως ξέρουμε όλο και κάπου κολλάνε – στον Τσιόδρα, ευτυχώς όχι. Είπε μεταξύ άλλων ότι ο καθηγητής λαμβάνει χρήματα μέσω προγραμμάτων στα οποία είναι υπεύθυνοι από φαρμακευτικές εταιρείες – «όχι πως είναι παράνομο», συμπλήρωσε, «αλλά αναρωτιέμαι αν είναι ηθικό».

«Αναρωτιέμαι;». Αυτό το σύνηθες, δήθεν αθώο ερώτημα, που εκτοξεύεται κατά κόρον από όσους βασίζουν τις καριέρες τους στη λάσπη. Και το κάνουν διότι ξέρουν, ή μάλλον είναι βέβαιοι, ότι υπάρχουν πολλοί «αθώοι» άνθρωποι εκεί έξω που χάφτουν τέτοιες «απορίες» με φοβερή ευκολία και αφέλεια. Εάν στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ανθεί ιδιαίτερα το λουλούδι του λαϊκισμού με άπειρα μπουμπούκια ποικιλίας Βελόπουλου, είναι ακριβώς επειδή εκλέγονται με τις ψήφους άπειρων σκόρπιων και αταξινόμητων φυτών παντός καιρού.

Για τα οποία, με συγχωρείτε, δεν έχω πια καμία επιείκεια. Και το «σεβαστή η ψήφος του λαού», επίσης δεν το χάφτω. Το δέχομαι, αλλά όχι και να το χειροκροτήσω.

Η αγραμματοσύνη είναι όλο και λιγότερο συνδεδεμένη με την φτώχεια. Ζούμε σε εποχή που, ακόμα και πένης αν είσαι, η πρόσβαση σε στοιχειώδη πληροφόρηση είναι εύκολη και απλή. Και το διευρυμένο κοινωνικό περιβάλλον, επιτρέπει ευκολότερα από ποτέ άλλοτε, την διάδοση της γνώσης.

Όταν πείθεσαι λοιπόν ότι ο Ιησούς Χριστός έγραψε και άφησε επιστολές, που τις εκδίδει μάλιστα σε βιβλίο ένας φωνακλάς πλασιέ, είσαι άξιος της μοίρας σου. Αλλα δεν σου φταίνε και οι άλλοι για αυτό. Είσαι συνένοχος στο «έγκλημα» που βλέπουμε και ακούμε, όποτε οι διάφοροι λαϊκιστές ανεβαίνουν σε βήμα κι αρχίζουν να αποπατούν.
Για να επανέλθω όμως, και να κλείσω με τον Βελόπουλο. Όταν ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης, διέκοψε τον οίστρο του και του φώναξε «ντροπή», εκείνος έδειξε να εκπλήττεται και απάντησε: «Ντροπή; Δεν κατάλαβα, γιατί ντροπή; Εμένα με εξέλεξαν. Αυτόν τον φύτευσες εσύ! Τον φύτευσες εσύ! Το κατάλαβες; Το κόμμα σου! Τον φυτεύσατε εσείς τον κ. Τσιόδρα!». Αυτόν!...

Κρατήστε από ετούτη την ακράτεια αυτό το «εμένα με εξέλεξαν». Την γνώριμη φράση αλαζονείας που πολλοί πολιτικοί περιφέρουν ως καύχημα και σημαία τους. Θεωρώντας ότι η εκλογή τους από τον λαό τους καταξιώνει για ό,τι και αν κάνουν, ό,τι και αν πουν, ό,τι και αν είναι.

Πρόκειται, πιστέψτε με, για κραυγαλέα παρεξήγηση της Δημοκρατίας…

Κι ένα τελευταίο, για το σπίτι: Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσε τον περασμένο Μάρτιο,  η διαφήμιση προϊόντος με την επωνυμία «Βυζαντινόν» μέσω τηλεοπτικού σταθμού από τον επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης», αυτόν για τον οποίο γράφω σήμερα, ως “προστατευτικό” από τον κορωνοϊό και κατά της πνευμονίας. Εκτός των άλλων, εμφανίζεται και ως φανατικός αντιεμβολιαστής – προφανώς διότι έχει ανακαλύψει την φοβερή κρέμα που πλασάρει στα γίδια.

(*) Το κομμάτι δημοσιεύτηκε στην στήλη μου Πρόσωπα & Προσωπεία του Φιλελεύθερου, Κύπρου, σήμερα


No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...