Wednesday, May 13, 2020

«Οι άνδρες αποτελούν τις πόλεις»…


 

 

Μια Σκέψη: «"…οι δε Αθηναίοι, θ' αναστηλώσετε την καταπεσούσαν δύναμιν της πόλεως. Διότι οι άνδρες αποτελούν τις πόλεις και όχι τείχη και πλοία κενά ανδρών". Ό τι έγραψε ο Θουκυδίδης 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν, ταιριάζει και σήμερα. Και θα ταιριάζει πάντα όσο υπάρχουν  πόλεις στον κόσμο. Κι όσο υπάρχουν πολίτες πρόθυμοι να ακολουθήσουν την "δημοκρατία της πειθούς" με την ατομική τους ευθύνη.

Κι επάνω σε αυτή τη Σκέψη βασίστηκε ο Παναγιώτης Πικραμμένος, Έλληνας δικαστικός, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, και τώρα αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, σε άρθρο του στο «Βήμα» για την κρίση της πανδημίας και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Μέσα στο αναπάντεχο δράμα που ζει ο πλανήτης, τονίζει, εμείς οι Έλληνες αποδείχτηκε ότι κρατάμε γερά, παίρνουμε  αποφάσεις,  οργανώνουμε συστήματα,  κατανοούμε έγκαιρα τις απειλές,  αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας και αντιδρούμε παραδειγματικά στον μεγάλο κίνδυνο.

 

Αυτό, όμως, συμπληρώνει, που αποκάλυψε ο κορωνοϊός ήταν «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που μπορεί πια, να ομονοεί εθνικά, ανεξάρτητα  από ιδεολογίες, ανούσια συνθήματα και αναχρονιστικά δόγματα. Αφήνοντας  στην άκρη τις αντιθέσεις, τάχθηκαν όλοι από κοινού στον μεγάλο σκοπό, διακόπτοντας  τις μετακινήσεις τους, αναστέλλοντας τις εργασίες τους και περιορίζοντας τις προσωπικές τους ελευθερίες».

«Ο κορωνϊός μας ξύπνησε. Και θυμηθήκαμε ότι «οι άνδρες αποτελούν τις πόλεις»! Οι  πολιτικοί, οι επιστήμονες, οι χορηγοί, οι απλοί άνθρωποι που είναι έτοιμοι να στρατευτούν μαζί με τους άλλους στην κοινή άμυνα. Οι υπεύθυνοι πολίτες από όποια θέση κατέχουν.» Και κατέληξε:

 «Να γνωρίζουμε όμως και κάτι σημαντικό για την επόμενη μέρα. Οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημίες αναπτύσσουν  στις κοινωνίες αντισώματα στην παθογόνα αδράνεια του παρελθόντος. Από εκεί και πέρα, το μέλλον ανήκει σε όσους πήραν από την τριβή της ανάγκης την ηθική του χρέους. Σε όσους ενώθηκαν και κράτησαν το απόσταγμα της σοφίας που τους κληροδότησε η δυσκολία. Γιατί η δύσκολη πορεία της ανάταξης αρχίζει τώρα.»


Εικονογράφηση: Ο Θουκυδίδης, η πανούκλα της Αθήνας, και τι μας διδάσκει τώρα


No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...