Tuesday, May 19, 2015

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΞΕΠΕΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ!...



... θα έλεγα, και μιας κυβέρνησης!

Αυτό το non-paper που μόλις έλαβα, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (τι το θέλουν αυτό το τελευταίο, αφού δεν έχουν τον Θεό τους;), νομίζω δεν έχει προηγούμενο. Δηλαδή - και θα το διαβάσετε αμέσως - Υπουργός να απαντά, και δή με τρόπο αισχρό, σε κείμενο ενός δημοσιογραφου, του Στέφανου Κασιμάτη, που γράφει με έναν ιδιαίτερα καυστικό και ευφυή τρόπο εδώ και χρόνια, τη στήλη Φαλιρεύς στην εφημερίδα "Καθημερινή".

Ο τίτλος του non-paper είναι αισχρός. Και αντικατοπτρίζει και το "ποιον" του συγκεκριμένου Υπουργού, που λίγο θέλει να γκρεμίσει ό,τι καλό (που δεν είναι και πολλά) έχει γίνει στον τομεά της Παιδείας τα τελευταία χρόνια.

Την κατάληξη του κειμένου του κ. Μπαλτά, όπως και την αναφορά του στα "άπαντα Μαλέλη" (που ειναι ο διευθυντής ειδήσεων του Σκάι, υπέφερε από βαριά κατάθλιψη, και έγραψε και σχετικό, συγκλονιστικό βιβλίο για αυτό), την χαρακτηρίζω ευθέως "τακτική αριστερού φασισμού".

Ο κ. Μπαλτάς, που κατάφερε σε ούτε 4 μήνες να κερδίσει επάξοια τον τίτλο του πιο αποτυχημένου Υπουργου Παιδείας που είχε ποτέ ο τόπος (υπενθυμίζω την κατάργηση των Προτύπων Σχολείων διότι δεν του αρέσει η αριστεία, όπως και την κατάργηση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε πανεπιστήμιά μας), σαφέστατα αντέδρασε υπερβολικά και χυδαία σε ένα κείμενο που όλοι όσοι διαβάζουμε χρόνια τώρα τον Φαληρέα, γνωρίζουμε ποιό είναι το πνεύμα και η ουσία του.

Το ότι ο κ. Μπαλτάς δεν το έχει καταλάβει αυτό, και ερμηνευσε με απαράδεκτο τρόπο τη  φράση "με κατάθλιψη στο βλέμμα" του Φαληρέα, τον καθιστά ακόμα πιο ανίκανο να είναι Υπουργός Παιδείας.

Ιδού το πόνημά του, και ακολουθεί σε επόμενο post το ... επίμαχοι για τον Υπουργό, κείμενο του Φαληρέα:


"Από το Γρ. Τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ  
Non paper
Περί Φαληρέως και καταθλίψεως


Ο κ. Φαληρεύς, παρακολουθώντας συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρ. Μπαλτά, τον θεώρησε  έναν από τους πιο δυσάρεστους ανθρώπους που έχει δει (sic) ποτέ στη ζωή του. Δικαίωμά του. Πάντως, του συστήνουμε ανεπιφύλακτα να περιορίσει την κριτική του στα μεσημεριανάδικα. Βρίθουν χαριτωμένων ανθρώπων, του είδους που μάλλον συνηθίζει να συναναστρέφεται.

Ο κ. Φαληρεύς διέκρινε ακόμη κάτι το σκοτεινό στην φυσιογνωμία του κ. Μπαλτά. Δικαίωμά του. Να βγάλει και την αγιαστούρα να διώξει τα δαιμόνια. Τον βρήκε και αγέλαστο. Και αυτό δικαίωμά του, παρότι ο  κ. Φαληρεύς δεν έχει ευαρεστηθεί να μας χαρίσει το προνόμιο της δικής του φάτσας, που ίσως έλυνε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ακόμη διείδε  κατάθλιψη στο  βλέμμα του υπουργού, και μάλιστα βαριάς μορφής.  Πρέπει να είναι εξοικειωμένος με το θέμα, για να του είναι τόσο αναγνωρίσιμη αυτή η συνδρομή, πιθανόν ο ίδιος να την ξεπέρασε με τα άπαντα Μαλέλη, τέλος πάντων, δικαίωμά του και η εξ’ αποστάσεως διάγνωση.


Αυτό που δεν είναι δικαίωμα του κ. Φαληρέα είναι να απομονώνει φράσεις και να συνάγει συμπεράσματα. Του έκανε εντύπωση που ο Μπαλτάς είπε ότι «δεν έχει νόημα η μέτρηση του κόπου», εννοώντας βέβαια ότι μετράμε την διδασκαλία και το αποτέλεσμα. Εκτός αν ο Φαληρεύς έχει εφεύρει το… κοπόμετρο.

Για να το κάνουμε λιανά. Προκειμένου να συγγράψει τα ομολογουμένως ευφυή κείμενά του ο κ. Κασιμάτης μπορεί να μοχθεί νυχθημερόν. Κάποιου άλλου, για ιδίας ποιότητας και οξυδέρκειας κείμενα, μπορεί να του αρκεί ένα δεκάλεπτο. Το θέμα είναι ότι εμείς το μόνο που μπορούμε να κρίνουμε και να «μετρήσουμε» είναι το τελικό κείμενο και όχι  το πόσοι καφέδες, άγχος,  νοητικός μόχθος και πιθανόν αντικαταθλιπτικά απαιτήθηκαν για την παραγωγή του."

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...