Sunday, March 22, 2015

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ



Την απομάκρυνση του αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργου Κατρούγκαλο ζήτησαν από τον πρωθυπουργό κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, έπειτα από αποκαλύψεις της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ότι ο υπουργός ήταν μέτοχος σε εταιρία δικηγόρων που έκανε αγωγές στο ελληνικό δημόσιο για επαναπρόσληψη με προμήθεια 12% υπαλλήλων που είχαν απολυθεί από το Δημόσιο ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα σχετικά συμφωνητικά υπεγράφησαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου δηλαδή την παραμονή και την ίδια ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού στην νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Και παρά το γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος ανέστειλε την δικηγορική του ιδιότητα ακριβώς λόγω της υπουργοποίησής του, η εφημερίδα σημειώνει ότι τα επίμαχα συμφωνητικά κατατέθηκαν στους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους και στις αρμόδιες εφορίες «για να αποκτήσουν εχέγγυα εγκυρότητας και εξακολουθούν να ισχύουν».

Σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα, ο Υπουργός προκάλεσε τον συντάκτη Βασίλη Χιώτη να εμφανίσει «έστω ένα συμφωνητικό», και τότε εκείνος θα παραιτηθεί αμέσως. Ο συντάκτης του απάντησε «θα το δούμε τη Δευτέρα που θα ανοίξουν τα αρχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών», και τότε ο κ. Κατρούγκαλος τον αποκάλεσε «ψεύτη, συκοφάντη και εκτελεστή συμβολαίου».
Κατά τον υπουργό, το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Και πρόσθεσε ακόμα ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της διερωτάται «γιατί δεν έχει αποπεμφθεί ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος», κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τον καλύπτει, και παρατηρεί ότι «όπως φαίνεται, ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο. 12% το κεφάλι».

Η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακκελαρίδη, παρέχει υποστήριξη προς τον υπουργό της. Χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ψευδές, και επισημαίνει ότι με τις διευκρινήσεις που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη, «αποδεικνύεται ότι οι συκοφαντίες έχουν καταπέσει».

«Ας το καταλάβουν όμως καλά. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι δικό τους μονοπώλιο», κατέληξε στην δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει προς τον υπουργό ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τα αποκαλυφθέντα, όπως:

(1) Γιατί  ο κ. Κατρούγκαλος, μόλις εκλέχθηκε ευρωβουλευτής έφυγε από τη δικηγορική εταιρεία που ήταν και έκανε άλλη εταιρεία; (2) Εδώ έχουμε να κάνουμε μει εργολαβικό δίκης που συνάπτεται και κατατίθεται 27.1, την ημέρα που γίνεται υπουργός ο κ. Κατρούγκαλο, και το αντικείμενο της δίκης αυτής είναι  εν δυνάμει πολύ  σημαντικότερο οικονομικά από τις διαθεσιμότητες γιατί μπορεί να αφορά μια ολόκληρη κατηγορία υπαγομένων στο ενιαίο μισθολόγιο, και (3) Ο κ. Κατρούγκαλος  αφου παραδέχεται ότι έχει  αναλάβει υποθέσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, όπως οι σχολικοί φυλακές, υποθέσεις που είναι εκκρεμείς, μπορεί να πει πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει ο ίδιος με εργολαβικό δίκης ή  χωρίς εργολαβικό, με αμοιβή κατά τον κώδικα περί δικηγόρων; Επίσης πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει, όχι ο ίδιος ατομικά, αλλά  η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέχρι το Μάιο 2014 και πόσες η νέα εταιρεία που έκανε μετά;».

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, δήλωσε ότι  «Ο αντιμνημονιακός αγώνας δε γίνεται με ποσοστά επί δικών, δηλαδή με άμεσο οικονομικό όφελος», και πρόσθεσε, «είναι άλλο πράγμα να αναλαμβάνεις ως επαγγελματίας, ως δικηγόρος να διεκδικήσεις, απέναντι σε νόμους που πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ή τους στερούν το δικαίωμα να είναι μόνιμοι σε μια δουλειά, που δουλεύουν για χρόνια και άλλο πράγμα είναι να συμβάλεις σ’ αυτό τον 'αντιμνημονιακό αγώνα' και να εκλέγεσαι πολιτικά εισπράττοντας 10%  - 12& επί της δίκης».

«Μετά το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο, ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να δώσει πιο αναλυτικές εξηγήσεις, και ο πρωθυπουργός να πάρει αποφάσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Το Βήμα, που έκανε την αποκάλυψη στο σημερινό του, μετα τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1.  Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το έγγραφο που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» και με το οποίο ο υπουργός κατοχυρώνει αμοιβή 12% εφόσον ο πελάτης του δικαιωθεί, δεν αφορά επαναπρόσληψή του στο δημόσιο, αλλά αποκατάσταση μισθολογικών του διαφορών με το δημόσιο. Με άλλα λόγια, ο υπουργός ομολογεί, ότι την ημέρα που ο πρωθυπουργός του ανέθετε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, η συνεργάτης του στο δικηγορικό του γραφείο, κατέθετε προσφυγή κατά του δημοσίου και κατά του υπουργείου του επιδιώκοντας δικαίωση και αμοιβή! Για πρώτη φορά υπουργός ομολογεί ότι ενώ θα έπρεπε να υπερασπίζεται το δημόσιο, υπερασπίζεται όσους αντιδικούν με το δημόσιο.
2.  Ο υπουργός ομολογεί ότι έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά τουλάχιστον με 20 σχολικούς φύλακες για να κάνει ότι είναι δυνατόν να επαναπροσληφθούν. Παραδέχεται ότι τα συμφωνητικά αυτά παραμένουν σε ισχύ, παρότι πλέον ο ίδιος είναι υπουργός. Απλώς αν οι υπάλληλοι αυτοί δικαιωθούν, η προβλεπόμενη από τα συμφωνητικά αυτά αμοιβή, δεν θα καταβληθεί στον ίδιο, αλλά στην συνεργάτη του!

3.  Ο υπουργός δηλώνει ότι αν βρεθεί έστω κι ένα συμφωνητικό με την υπογραφή του κατατεθειμένο στον δικηγορικό σύλλογο, τότε θα παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, υπάρχουν κατατεθειμένα πολύ περισσότερα από ένα, από το δικηγορικό γραφείο του οποίου ήταν μέτοχος, όχι μόνο μέχρι την ημερομηνία υπουργοποίησής του, αλλά και μερικές εβδομάδες αργότερα.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...