Tuesday, December 2, 2014

"ΕΦΥΓΕ" ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ (1938-2014)



Ο καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Αθηνών, Δημήτρης Τριχόπουλος, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα της πρόληψης νοσημάτων, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τον καρκίνο, απεβίωσε τα ξημερώματα Δευτέρας, 1 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 76 ετών.

Πρίν από περίπου μία εβδομάδα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με οξύ καρδιακό επεισόδιο, από το οποίο δεν μπόρεσε να ανανήψει.

Θεωρείται ανεκτίμητη η συμβολή του στην ιατρική έρευνα, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σε κορυφαίες ιατρικές επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο. Το επιστημονικό πεδίο που τον ενδιέφερε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ήταν η σαφής, κατά την άποψή του, διασύνδεση μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων και καρκινογένεσης.

Έδινε μεγάλη σημασία στην διατροφή των ανθρώπων, υποστηρίζοντας σε διαλέξεις, άρθρα αλλά και τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα δίκτυα του κόσμου, ότι αυτή, η διατροφή, είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη ακόμα και των πιο σοβαρών νοσημάτων.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν βεβαίως και ένθερμος πολέμιος κατά του καπνίσματος. Είχε υποστηρίξει κάποτε σε μία συνέντευξή του ότι «μια κοινωνία που καπνίζει, δεν μπορεί να προσβλέπει σε πρόοδο, αφού είναι εξ ορισμού άρρωστη». Δεν κουράστηκε να διεκδικεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, κυρίως σε εστιατόρια, καφετέριες, και άλλου χώρους συνάθροισης πολλών ανθρώπων, υπογραμμίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι «η κακή συνήθεια του καπνιστή, σκοτώνει και εκείνον που δεν καπνίζει».

Μεγάλη ήταν η απογοήτευσή του όταν τά μέτρα κατά του καπνίσματος, μολονότι Νόμος του κράτους, άρχισαν να ατονούν, στην αρχή, και σχεδόν να καταργούνται στη συνέχεια.

Επίσης, μεταφέροντας στην Ελλάδα την πλούσια ακαδημαϊκή του εμπειρία και έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είχε δώσει πολλές μάχες με όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να θέσουν το θέμα της Δημόσιας Υγιεινής
Ψηλά στις προτεραιότητές τους.

Είχε μιλήσει πολλές φορές για την υγιεινή σε χώρους εργασίας, και είχε υπογραμμίσει τη σημασία τα μαθήματα των παιδιών στα σχολεία να εμπλουτιστούν και με χρήσιμες γνώσεις ιατρικής, διατροφολογίας, και περιβαλλοντολογίας.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών και ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης.

Είχε διατελέσει καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997), ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Ο Υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης εξέφρασε «βαθιά θλίψη για την απώλεια ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα» που, όπως τόνισε στη συνέχεια,  ήταν «από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνώς ιατρούς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας».


No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...