Tuesday, December 2, 2014

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ: Δεν έχω εξουσιοδοτήσει την Μέρκελ να μιλάει και να αποφασίζει για λογαριασμό όλης της Ευρώπης

Δεν απέκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, το ενδεχόμενο, με το κόμμα του στην διακυβέρνηση της χώρας και τον εαυτό του στην Πρωθυπουργία, να είναι «πολύ δύσκολα τα πράγματα» στην αρχή όταν μπει σε «σκληρές διαπραγματεύσεις» με τους κοινοτικούς εταίρους για ελάφρυνση του «ασήκωτου ελληνικού χρέους».

Πιστεύει, όμως, ότι «με ισχυρή λαϊκή εντολή στις εκλογές», θα μπορέσει να αντέξει στις όποιες αντιδράσεις και να μεταστρέψει το κλίμα υπέρ «μιας άλλης θεώρησης της κρίσης» που, όπως τόνισε, δεν είναι μόνο ελληνική, «αλλά και όλης της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σαν να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το κόμμα του θα είναι «η βάση της επόμενης κυβέρνησης», είπε ακόμα ότι κι αν ακόμα μερικοί Ευρωπαίοι εταίροι του πουν «όχι» στην διαπραγμάτευση για την μείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο τώρα στέκει στο περίπου 175% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), εκείνος θα επιμένει στις θέσεις του και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις πολιτικές «άμεσης ανακούφισης» που εξήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Στην επισήμανση ότι μία αναμενόμενη αρνητική αντιμετώπισή του θα προέλθει μάλλον από την Γερμανία, ο κ. Τσίπρας απάντησε με εμφαντικό τρόπο ότι ο ίδιος δεν έχει εξουσιοδοτήσει ποτέ την κυρία Μέρκελ, η κανέναν άλλον εν προκειμένω, «να ομιλεί εξ ονόματος όλης της Ευρώπης».

«Είναι μόνο μία, από 28 ηγέτες, προς τους οποίους εμείς θα απευθυνθούμε, και δεν νομίζουμε ότι όλοι τους είναι καθοδηγούμενοι», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ακόμα ότι οι πολιτικές του θέσεις έχουν «μία σαφέστατη ηθική διάσταση», με την έννοια ότι, όπως είπε, «εμείς δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε έναν ολόκληρη κόσμο ο οποίος έχει στηρίξει πολλές ελπίδες σε μας, περιμένοντας να είμαστε διαφορετικοί, και ξαφνικά να ανακαλύψει ότι, αναλαμβάνοντας την εξουσία γινόμαστε ίδιοι με εκείνους».

Επανέλαβε ότι τα ανακουφιστικά μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε στην Θεσσαλονίκη, κοστολογούνται περί τα 2 δις ευρώ, και ότι «αυτά θα δοθούν, ό,τι κι αν γίνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν «αποτέλεσμα παροχολογίας». Κι επισήμανε ότι εάν ανεβάσεις λίγο την σύνταξη ή και τον μισθό ενός ανθρώπου που σήμερα έχει πέσει κάτω από τα όρια της φτώχειας, «το πιθανότερο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος θα ξοδέψει τα λίγα που θα λάβει, δεν θα τα βάλει στην άκρη, και έτσι αυτά θα ξαναμπούν στην οικονομία, δίνοντάς της μια μικρή ένεση, και θα επιστρέψουν πάλι στο κράτος».

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε, ακόμα, το ενδεχόμενο να συμφωνήσει και με τα κόμματα που στηρίζουν την τωρινή κυβέρνηση σε εκλογή ενός προσώπου κοινής αποδοχής για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και εν συνεχεία να οδηγηθεί η χώρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε βουλευτικές εκλογές.

Προέβλεψε ότι ο κ. Σαμαράς θα θελήσει «να πολώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», όσον αφορά την εκλογή Προέδρου, κάτι που χαρακτήρισε «επικίνδυνο και απαράδεκτο».

Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι μόνο εάν αποστατήσει κάποιος από άλλα κόμματα, ή από το «μπλοκ» των ανεξαρτητοποιημένων, μπορεί να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 για να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα μολύνει την πολιτική ζωή του τόπου.

Σε ερώτηση εάν υπονοεί πως όποιος ψηφίσει υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου, και δεν προέρχεται από κυβερνητικό κόμμα, θα έχει χρηματιστεί, απάντησε «όχι, αλλά δεν παύει μία τέτοια ψήφος να είναι αποτέλεσμα αποστασίας, που θα έχει προκύψει μέσα από ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επιπλέον πως εάν το κόμμα του δεν έχει την αυτοδυναμία μετά από εκλογές, θα αναζητήσει συνεργασίες από τον χώρο «της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά ακόμα και από όποιον δεν θα έχει συνδεδεμένο το όνομά του με τα κόμματα που, όπως είπε, οδήγησαν τον τόπο «στην καταστροφή».

Είπε ότι δεν ξέρει εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσοστό του 4% που απαιτείται για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά τόνισε πως «μολονότι μας χωρίζει άβυσσος σε αρκετές θέσεις με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος «έχει επιδείξει μία συνέπεια πολιτική του ενάντια στα Μνημόνια».

Άφησε να εννοηθεί ότι θα αποταθεί και στο ΚΚΕ, μολονότι το τελευταίο έχει αποκλείσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν θεωρεί εφικτή κάποια σύγκλιση με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη το οποίο, όπως τόνισε, βλέπει ότι ρέπει περισσότερο «προς τον μνημονιακό χώρο».

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει εφ όσον εκλεγεί, ο λέξης Τσίπρας είπε ότι θα υπάρξουν, κατ’ αρχάς, αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών στις οποίες το Κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, και θα κινηθεί στη γραμμή της τακτοποίησης, με σημαντικό κούρεμα, των οφειλών προς το Κράτος.

Θα απαλλάξει, όπως είπε, τις ασθενέστερες τάξεις «από την υπερφορολόγηση» την οποία υφίστανται σήμερα, και θα φροντίσει ώστε εκείνοι «που έχουν και ακόμα δεν πληρώνουν, να καταλάβουν ότι το πάρτι τέλειωσε».

Σε ερώτηση, πως ορίζει ο ίδιος ποιοι είναι πλούσιοι, και ποιοί είναι στην λεγόμενη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν απαντιέται ένα τέτοιο ερώτημα τώρα, και επισήμανε ότι εγγυάται όλες τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

«Κι αν ο κόσμος φοβηθεί ότι εάν έρθετε εσείς, θα χάσει τα λεφτά και τα σπίτια του;», ρωτήθηκε.


«Κάποτε, κάποιοι έλεγαν πως εάν έρθουν οι κομμουνιστές στα πράγματα ο κόσμος θα χάσει τα σπίτια του. Ε, ο κόσμος τα έχασε τα σπίτια του, όχι όμως από τους κομμουνιστές, αλλά από τους τραπεζίτες», απάντησε.

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...