Thursday, May 1, 2014

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΞΗΛΩΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

ΝΤOΝΑΛΝΤ ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ, 80, Αμερικανός επειχειρηματίας, πρώην δικηγόρος, ιδιοκτήτης της ομάδας Λος Άντζελες Κλίπερς του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας (NBA). Την περασμένη Παρασκευή 25 του μηνός, ο αμερικανικός ιστότοπος TMZ Sports, ανάρτησε ένα ηχητικό απόσπασμα από συνομιλία που φέρεται να είχε ο κ. Στέρλκιγκ στις 9 του μηνός με την φιλενάδα του Β. Στιβιάνο όπου συζητάνε για μία φωτογραφία που ανέβασε εκείνη στο Instagram ποζάροντας μαζί με τον παλαιό αστερα του NBA, Μάτζικ Τζόνσον, και τον γνωστό για την αλαζονεία του επιχειρηματία να της λέει «με ενοχλεί πολύ που δημοσιοποιείς το γεγονός ότι συναναστρέφεσαι με μαύρους ανθρώπους»!


ΑΥΤΗ η ρατσιστική κουβέντα ενός ανθρώπου που είναι ιδιοκτήτης μιας από τις πιο δημοφιλείς ομάδες της Αμερικής, και που έχει στην σύνθεσή της αρκετούς μαύρους παίκτες, προκάλεσε δικαιολογημένα κύμα εντονότατων αντιδράσεων εναντίον του. Ο Πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «απίστευτα επιθετική ρατσιστική δήλωση», και προχθές, Τρίτη 29 Απριλίου, ο επίτροπος του NBA Άνταμ Σίλβερ, φωτό, ανακοίνωσε ότι ο Στέρλιγκ αποκλείεται εφ’ όρου ζωής από κάθε αγώνα καλαθόσφαιρας του κορυφαίου πρωταθλήματος, και ότι του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 2,5 εκατ. δολαρίων.

ΕΚΤΟΣ του ότι δεν μπορεί για το υπόλοιπο του βίου του να παρακολουθήσει σε γήπεδο, ζωντανά, οποιοδήποτε παιχνίδι του NBA, του απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος στα γραφεία, στο γηπεδο και σε όλες τις άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις της Κλίπερς, καθώς επίσης να συμμετέχει σε οποιαδήποτε επιχειρηματική απόφαση που θα αφορά την ομάδα ή το NBA. Στην ουσία, η γενναία αυτή απόφαση του Σίλβερ, σχεδόν εξαναγκάζει τον επιχειρηματία να παραδώσει τις μετοχές του και να εξαφανιστεί!

ΜΠΟΡΕΙ να κατηγορούμε τους Αμερικανούς για πολλά πράγματα, αλλά όσον αφορά την απόδοση δικαιοσύνης τουλάχιστον στη δική τους χώρα, δεν κοιτάνε ποιος είναι ο υπό κατηγορίαν, πόσο βαρύ είναι το όνομά του, από πού κρατά η σκούφια του και πόσο μεγάλο πορτοφόλι διαθέτει. Όταν παραβιάσεις τον νόμο, ή θίξεις αυτό που αποκαλούμε «περί δικαίου αίσθημα» (ο Στέρλινγκ έκανε και τα δύο), τότε θα πληρώσεις, και μάλιστα ακριβά. Είναι πολλές οι φορές, ιδίως τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με την μόνιμη ασυλία που απολαμβάνουν διάφοροι μεγαλοπαράγοντες της πολιτικής, του αθλητισμού και του επιχειρηματικού κόσμου, που πολύ θα ήθελα, έστω και περιορισμένο χρόνο, να εκχωρούσαμε την διαχείριση της Δικαιοσύνης σε Αμερικανούς!


ΘΑ ενοχληθούν κάποιοι από αυτό, αλλά δεν πειράζει. Εν τη υπερβολή του, προσπαθώ να πω ότι το «κάποιοι να πάνε φυλακή», δεν είναι ένας «φτηνός λαϊκισμός, ενός πολίτη που διψά για αίμα», αλλά αντίθετα ένα δίκαιο αίτημα μιας απόλυτα λογικής κοινωνίας η οποία δεν μπορεί άλλο να ανεχθεί τον εμπαιγμό. Δουλειά των δικαστών είναι να κρατάνε ίσες αποστάσεις από όλα, και ναναι δίκαιοι στην κρίση τους. Όμως, δεν πρέπει ποτέ να γυρίσουν τη πλάτη σ’ εκείνους που προσβάλει ο κάθε Στέρλιγκ, που κλέβει ο «Φ» πολιτικός, που κοροϊδεύει ο «Χ» παράγοντας, και που με αθέμιτα μέσα πλουτίζει ο «Ψ» επιχειρηματίας.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...