Wednesday, January 1, 2014

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ 2013: Ο "ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"



ΑΥΤΟΣ είναι φέτος η επιλογή του filoftero για το Πρόσωπο της Χρονιάς που αποχαιρετίσαμε χθες, και που όλοι ευχόμαστε όμοιά της να μη ξαναζήσουμε. Εάν πρέπει να αποδώσουμε ένα πρόσωπο σε αυτόν τον κουρέα, ας είναι ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, το οποίο τον Μάρτιο του 2013 πήρε την πρωτοφανή, την άνευ προηγουμένου απόφαση να επιβάλει σε όλους τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στη Κύπρο το κούρεμα των χρημάτων τους. Με αυτό, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι υποτίθεται η κοινή μας οικογένεια, εισήγαγαν στο πολιτικο-οικονομικό μας λεξιλόγιο και τον όρο bail-in, που σημαίνει ότι ένα μέρος από τα 17 δις ευρώ που ζητούσε η Λευκωσία για να εξέλθει από την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, συγκεκριμένα τα περίπου 5,8 δις, θα τα έβαζαν υποχρεωτικά από τις τσέπες τους οι καταθέτες. Τελικά, το δάνειο περιορίστηκε στα 10 δις, από τα οποία τα 9 επωμίζεται η Ε.Ε. και το 1 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ, πίσω από τον «Κουρέα της Κύπρου», υπάρχουν πολλά. Ο Ντάϊσελμπλουμ δεν ήταν παρά ο θλιβερός διεκπεραιωτής. Ο μπαρμπέρης. Το «κουρείο» είναι το Eurogroup, και η «Μαμά Εταιρεία», όλη η ευρωπαϊκή … οικογένεια. Μία από τις πολλές συνέπειες του κουρέματος, είναι και το ότι αυτομάτως ετέθη πλέον υπό αμφιβολία, και οπωσδήποτε υπό χλεύη, το περίφημο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Κουρεύτηκε και αυτό, αφού με πειραματόζωο τη Κύπρο, αποκαλύφθηκε ότι η λεγόμενη «ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» στην Ε.Ε., είναι μόνο … λεγόμενη. Τεράστιας σημασίας γεγονός, που και αυτό δικαιολογεί νομίζω την επιλογή του Προσώπου της Χρονιάς που, όπως λέγαμε και το 2012, δεν είναι ανάγκη να είναι ένα «καλό πρόσωπο». Τέτοιο δεν ξέρω αν, και πότε θα το δούμε…
 
ΕΛΛΑΔΑ. Ο «Κουρέας της Κύπρου» άφησε και εκεί τη στάμπα του, αλλά με έναν τρόπο διαφορετικό, αν και εξίσου επώδυνο. Συγκεκριμένα, εκεί δεν κουρεύτηκαν καταθέσεις, αλλά ολόκληρα παραρτήματα. Κουρεύτηκαν άγρια και, με συμφωνίες που δεν έχουμε ακόμα μάθει όλες τις λεπτομέρειές τους. Γι αυτό και πολλύς κόσμος έχει την πεποίθηση ότι η Κύπρου, η Λαϊκή και η Ελληνική στην Ελλάδα πήγαν τζάμπα. Ταυτόχρονα, το «κούρεμα της Κύπρου» επέδρασε με έναν τρόπο μάλλον θετικό στην Ελλάδα. Κατ’ αρχάς, η οργή του κόσμου, που εκδηλωνόταν μέχρι τότε με συνεχή και επεισοδιακά συλλαλητήρια, μετετράπη εν μία νυχτί (την νύχτα του άγριου Eurogroup) σε φόβο. Δεύτερον, κατέπεσε και το παραμύθι που πιπιλούσε η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι λεφτά υπάρχουν, ότι μπορούμε να στραφούμε σε άλλους συμμάχους, Ρώσους, Κινέζους, κλπ, και ότι αυτοί θα μας βοηθήσουν.
 
ΤΡΙΧΕΣ κατσαρές! Που κουρεύτηκαν και αυτές… Το πρόσωπο εδώ, ήταν ο ολίγων ημερών υπουργός της Κύπρου τότε, κ. Μιχάλης Σαρρής, που περιφερόταν από γραφείο σε γραφείο στη Μόσχα και τελικά επέστρεψε άπρακτος και αξιολύπητος. Τρίτο «καλό», το ότι κατέπεσε στην Ελλάδα, με το «κούρεμα», και ο έτερος λαϊκισμός εκεί, περί «του ηρωικού ΟΧΙ των Κυπρίων», στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετα το Eurogroup. Επί μέρες διαβάζαμε στα ελλαδικά ΜΜΕ ότι «πρέπει να τους μιμηθούμε και εμείς», και τελικά εκείνο που έμεινε ήταν η αναδίπλωση μετά από μία εβδομάδα, και μάλιστα με αποτέλεσμα να πάρει ο «Κουρέας της Κύπρου» ακόμα πιο ψιλή μηχανή για το τελικό κούρεμα. Στην Ελλάδα "πόκατσαν" οι διαδηλώσεις, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι «εδώ δεν ειν’ αστεία πια τα πράγματα, θα πάρουν και τις δικές μας καταθέσεις», και μαζεύτηκε.
 
ΑΣ ευχηθούμε λοιπόν, τη νέα αυτή χρονιά, 2014, ο «Κουρέας της Κύπρου» να μείνει άνεργος και, αν είναι κάτι να μας κόψουν ακόμα, τουλάχιστον να αφήσουν ανέγγιχτα την υγεία μας, την πίστη μας, την ελπίδα και την ανθρωπιά μας. Καλή Χρονιά.
 
ΥΓ: Η φωτογραφία είναι από μεταφορά σε ταινία κινουμένων σχεδίων της περίφημης όπερας «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι. Εδώ, το ρόλο του Ντάϊσλεμπλουμ – μοιάζουν κιόλας! – παίζει ο περίφημος Γουντι ο Τρυποκάρυδος!...Επίσης, ευχαριστω όλους τους αναγνώστες και αναγνώστριες του blog που συνεισέφεραν, με τις υποδείξεις τους, στην επιλογή του "Προσώπου της Χρονιάς". Αύριο, θα αναφερθούμε και στα άλλα πρόσωπα που προτάθηκαν.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...