Monday, December 23, 2013

OXI, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ Ο,ΤΙ ΘΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΤΖΑΣΤΙΝ ΣΑΚΚΟ, Αμερικανίδα υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας IAC που έχει υπό την ιδιοκτησία της αρκετές δημοφιλείς ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, όπως τις OCKupid, The Daily Beast, Vimeo και Tender, απολύθηκε το Σάββατο, επειδή λίγο πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για επαγγελματικό ταξίδι στη Νότια Αφρική από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου την προηγούμενη μέρα, έγραψε στο Τwitter «Πάω στην Αφρική. Ελπίζω να μην κολλήσω AIDS. Απλά αστειεύομαι. Είμαι λευκή!».

 

ΑΜΕΣΕΣ ήταν οι αντιδράσεις εναντίον της. Πολλοί εξέφραζαν την έκπληξή τους «πως μπορεί να διευθύνεις τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και να κάνεις τέτοια μ…;». Ένας της έγραψε «αναρωτιέμαι πόσες ώρες θα γλυτώσεις ώσπου να μάθεις ότι ο λευκός σου κώλος έχει απολυθεί;». Η εταιρεία της εξέδωσε αμέσως ανακοινωθέν λέγοντας ότι «οι απόψεις της δεν απηχούν τις δικές μας», και λίγο αργότερα την απέλυσε. Η δ.Σάκκο πληροφορήθηκε ότι έχασε τη δουλειά της μόλις έφτασε στο Κέϊπ Τάουν.

Η ΕΓΚΥΡΗ New York Times γράφει ότι «εγείρονται ερωτήματα ως προς το εάν η Σάκκο έγραψε το μηνυμα αυτό, ή αν μπήκαν χάκερς στον λογαριασμό της και το έγραψαν εκείνοι». Το βράδυ της Παρασευης, το επίμαχο μήνυμα είχε σβηστεί. Λίγο μετά, σβηστηκε όλος της ο λογαριασμός στο tweeter. Επίσης, εξαφανίστηκε ο λογαριασμός της στο facebook. Μέχρι προχθές, δεν ήξερε κανείς εάν η δ. Σάκκο απλώς προσπαθούσε η ίδια να εξαφανίσει τα ίχνη του εγκλήματος, ή εάν πράγματι είναι θύμα κάποιων χάκερς. Αλλά η χθεσινή της «συγγνώμη», δείχνει ότι η ίδια είναι η …δράστης.

ΣΧΟΛΙΟ: Όπως και νάχει, βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μία ακόμα περίπτωση που καταδεικνύει ότι ναι μεν το Διαδίκτυο είναι το πιο ελεύθερο μέσον που υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα ότι το να γράφεις οτιδήποτε ισχύει, αρκεί αυτό το «οτιδήποτε» να μην συκοφαντεί άλλον άνθρωπο, να μην τον προσβάλλει, να μην θίγει την εθνικότητα και καταγωγή του, ούτε βέβαια την θρησκεία του ή τις πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, να μην είναι χυδαίο, απειλητικό, και κάθε τι άλλο που όλοι μας βιώνουμε στον «θαυμαστό αυτόν κόσμο» του Διαδικτύου, που όμως σε πολλές περιπτώσεις γίνεται βάρβαρος και χυδαίος. Μερικοί νομίζουν ότι «ελεύθερη έκφραση» σημαίνει «γράφω ό,τι θέλω χωρίς επιπτώσεις». Ευτυχώς, δεν είναι έτσι. Μπορεί να είναι δύσκολο και αμφιλεγόμενο να βρεθεί ένα κατάλληλο, διεθνές νομοθετικό πλαίσιο για τις ασχήμιες του Διαδικτύου, αλλά υπάρχουν οι νόμοι της κάθε χώρας, αλλά και οι άγραφοι νόμοι της «αγοράς» που έχουν τα αντανακλαστικά και την νοημοσύνη να αποβάλλουν αμέσως κακοήθη καρκινικά κύτταρα σαν αυτό που είδαμε λίγο πριν. Η δ. Σάκκο είναι χωρίς δουλειά, και εάν δεν αποδειχθεί ότι υπήρξε θύμα «ηλεκτρονικής πλεκτάνης», μάλλον θα δυσκολευτεί να βρει άλλη.

1 comment:

  1. Ακόμα μια απόδειξη ότι ή βλακεία είναι ανίκητη !

    Θοδωρής Αγγελίδης

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...