Monday, December 23, 2013

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ*


ΝΤΕΝΙΣ ΜΑΚ ΣΕΪΝ, 65, πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας επί 18 έτη, και υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στη κυβέρνηση Μπλέρ (2000-2005), φυλακίστηκε χθες για 6 μήνες αφού, όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος, φούσκωσε στις 12.900 λίρες τα έξοδα κινήσεώς του παρουσιάζοντας 19 πλαστές αποδείξεις και τιμολόγια. Αν πήγαιναν οι δικοί μας μέσα για τέτοια … ασήμαντα αδικήματα, δεν ξέρω ποιός θα ήταν έξω.

 

 
ΑΝΗΘΙΚΟΙ. Δεν έχω πιο κομψή λέξη για να χαρακτηρίσω εκείνους (ανώνυμοι, όλοι τους) που έγραψαν σε όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες κυπριακών μέσων ενημέρωσης σχόλια μικροπρεπή και δηλητηριώδη για τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, από την Πάφο, Νίκο Πιττοκοπίτη που απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, και που η κηδεία του γίνεται σήμερα. Ακόμα και όταν έχει κάποιος αρνητική άποψη για έναν άνθρωπο που έχει πεθάνει, νομίζω πως στοιχειώδες δείγμα πολιτισμού επιτάσσει η όποια, καλοπροαίρετη κριτική, να γίνει αφότου έχει περάσει λίγος καιρός, και μέχρι τότε να συμβιβαστεί τουλάχιστον στη σιωπή. Το να βρίζεις, όμως, να επιχαίρεις για τον θάνατό του, και να εύχεσαι να συμβούν στον αποθανόντα κακά πράγματα ακόμα κι όταν δεν είναι εν ζωή, είναι κατάπτωση και κτηνωδία!

 

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Πρωθυπουργός της Τουρκίας: «Θα κόψω τα χέρια όποιου υπονομεύσει την εξουσία μου», δήλωσε χθες, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο άλλο ένα δείγμα της υψίστου βαθμού δημοκρατικότητάς του. Σε βασικό άρθρο της προ ημερών, η έγκυρη Γκάρντιαν σημείωνε ότι μέχρι σχετικά πρόσφατα, φιλελεύθεροι και μετριοπαθείς παρατηρητές σε όλη τα Μέση Ανατολή πίστευαν πως η Τουρκία του Ερντογάν μας έδειχνε ότι η συνύπαρξη του Ισλάμ με την Δημοκρατία θα μπορούσε να είναι εφικτή. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως στην Τουρκία, από τον ξεσηκωμό του κόσμου στη Πλατεία Ταξίμ μέχρι και οι κατηγορίες για διαφθορά μέσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, δείχνουν, όπως σημειώνει η εφημερίδα ότι «ίσως χρειαστεί μία σοβαρή, κριτική αναθεώρηση αυτής της άποψης».
 
 
ΚΛΕΦΤΕΣ υπάρχουν πολλοί, παντού και πολλών ειδικοτήτων. Κλέφτες γαλοπούλων, όμως, δεν άκουσα ως τώρα, αν και στην Ελλάδα, ιδίως τον καιρό των εορτών, ευδοκιμούν επί δεκαετίες τώρα οι περίφημοι κλεφτοκοτάδες. Αυτές τις μέρες μάθαμε ότι στο χωριό Δοκίμι, κοντά στο Αγρίνιο, οι δράστες άδειασαν ένα ολόκληρη κοτέτσι και πήραν 22 πουλερικά.  Σε μία φάρμα στο Χέρφορντσάϊρ, στην Αγγλία, η ληστεία είχε περισσότερο … στυλ, και ήταν στο πνεύμα των ημερών. Αγνωστοι έκλεψαν 8 καθαρισμένες και ετοιμοπαράδοτες, μέσα σε ωραία χριστουγεννιάτικα κουτιά, γαλοπούλες τύπου Kelly Bronze, που είναι ασυγκρίτως οι καλύτερες, και υπολογίζεται ότι όλες μαζί άξιζαν περί τις 800 στερλίνες. Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «οι γαλοπούλες, οι έξη από 9 κιλά και οι δύο από 9, ήταν έτοιμες για ψήσιμο», και παρακαλεί όποιους αγοράσουν από αγνώστους «πουλιά με αυτό το βάρος και σε ωραία κουτιά τοποθετημένες», να επικοινωνήσουν αμέσως μαζί της…

ΓΚΑΖΜΕΝΤ ΚΑΠΛΑΝΙ, 46, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αλβανία, ζεί στην Ελλάδα από το 1991. Είναι ένας από τους υποψήφιους για τα Βραβεία Μυθιστορήματος 2013 – The Athens Prize for Literature, που απονέμει κάθε χρόνο το λογοτεχνικό περιοδικό ΔΕΚΑΤΑ. Το διαγωνισζόμενο βιβλίο του είναι το «Η Τελευταία Σελίδα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η ανάδειξη και βράβευση των νικητών θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 6μμ στην αίθουσα Τελετών Γάμου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).


H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι του National Geographic, ο μέσος άνθρωπος του έτους 2050 αυτά τα χαρακτηριστικά προσώπου θα έχει. Τώρα, η αλήθεια να λέγεται, σε όση εκτίμηση και αν έχω στο καλό περιοδικό (και έχω, πράγματι, απεριόριστη), για μένα ο όρος «μέσος άνθρωπος» (στ’ αγγλικά «the average man»), δεν υπάρχει. Κάθε άνθρωπος είναι μία μοναδική, και ξεχωριστή οντότητα. Ακόμα και οι δίδυμοι, που μερικοί εξ αυτών εκ πρώτης όψεως μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερού, με μια δεύτερη ματιά είναι εντελώς διαφορετικοί.

(*) Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο τα Πρόσωπα & Προσωπεία, η στήλη που είχε επί περίπου 15 χρόνια στέκι της την τελευταία σελίδα της "Ελευθεροτυπίας", δημοσιεύεται καθημερινά στην πίσω σελίδα του ένθετου της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" στη Κύπρο. Με την προτροπή καλής φίλης, είπα να την αναρτώ και εδώ, προσθέτοντας και μερικά πρόσωπα ή/και σχόλια ακόμα. Με φοβίζει και δεν μου αρέσει το "ξαναζεσταμένο φαγητό". Εάν ήταν μία στήλη μόνο με δικά μου σχόλια, δεν θα την επαναλάμβανα. Όμως, τα Πρόσωπα δεν παύουν ποτέ να έχουν ενδιαφέρον, και η κακή μου συνήθεια να αναζητώ πίσω από αυτά και τα Προσωπεία τους, δεν μού'φυγε ποτέ. Οπότε από σήμερα, με ένα μείγμα ελληνικών, κυπριακών και άλλων προσωπων, και σε καιρούς πολύ δυσκολότερους από τότε, αλλά σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέροντες, παίρνω βαθιά ανάσα και κάνω καινούργια βουτιά.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...