Friday, September 27, 2013

ΣΤΗΝ "ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ" Ο ΝΤ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ




Ενώ σήμερα αναμένεται να μεταχθεί στον ανακριτή ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο οποίος εκδόθηκε και έφτασε χθες στην Αθήνα, δεν αποκλείεται σε λίγες μέρες να οδηγηθεί και αυτός, προφυλακιστέος στον Κορυδαλλό όπου βρίσκεται ήδη ο πατέρας του Ντίνος.

Ο πρωην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου περνάει «τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του», όπως είπε χθες στον «Φ», ένα από τα λίγα συγγενικά πρόσωπα που τον επισκέπτονται στη φυλακή.

Κρατείται στην «6η Πτέρυγα Ανδρών», και μοιράζεται το ίδιο κελί με άλλα 4 πρόσωπα. «Βρίσκεται σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση», μας είπε η εκ των δικηγόρων του κ. Λίζα Βόζενμπεργκ, η οποία τον βλέπει σχεδόν καθημερινά. «Δεν είναι ευκολα πράγματα αυτά, ιδίως για έναν άνθρωπο κάποιας ηλικίας, με βεβαρημένη την υγεία του», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εφαρμόζει με τόση ευκολία την λύση της προφυλάκισης, ως «προκαταβολή της τελικής ποινής». Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο προφυλάκισης είναι 18 μήνες, το οποίο στις πλείστες περιπτώσεις, λόγω υπερφόρτωσης της δουλειάς των δικαστών, αλλά και επίσης λόγω των συνεχών αναβολών που δίδονται στις δίκες, συχνά για λόγους που δεν θεωρούνται ούτε πραγματικοί ούτε λογικοί, το όριο αυτό εξαντλείται.

Για αυτόν το λόγο, και όχι από απείθεια, είπε ο κ. Μιχαηλίδης στους ανακριτές του ότι δεν ήθελε να εκδοθεί στην Ελλάδα, ακριβώς για να μην υποστεί «αυτήν την ταπείνωση που θεωρεί κάποιον ένοχο εκ προοιμίου».

Στην «6η Ανδρική Πτέρυγα» βρίσκονται ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος (με τα ομώνυμα καταστήματα ένδυσης), ο σχεδιαστής ρούχων και επι επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας Λάκης Γαβαλάς, οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες Μάκης Ψωμιάδης και Αχιλλέας Μπέος, και άλλοι που κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα. Επειδή ακριβώς είναι γνωστά πρόσωπα, η πτέρυγά τους λέγεται και «Πτέρυγα Επωνύμων».

Για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, που επίσης κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από τις μίζες που δόθηκαν για την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΟR-M1 τον καιρό που ήταν υπουργός Άμυνας στην Ελλάδα ο Α.Τσοχατζόπουλος, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με εκείνην του πατέρα του.

Σήμερα θα ζητήσουν οι δικηγόροι του (που δεν είναι ίδιοι με εκείνους του πρώην υπουργού) προθεσμία 5 ημερών για να ετοιμάσουν την απολογία του. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί η όχι, δηλαδή περίπου την επόμενη Τετάρτη, ο υιός Μιχαηλίδης θα παραμείνει υπο κράτηση στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών, στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, έχει συστήσει υπεράκτια εταιρεία μέσω της οποίας φαίνεται να διακινήθηκε ποσό 10 εκατ. δολαρίων, στον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο πατέρας του.

Ο λογαριασμός αυτός θεωρείται ο «κουμπαράς» στον οποίο έμπαιναν και έπειτα ξεπλένονταν τα χρήματα που στέλνονταν από τον Σύρο επιχειρηματία Φουάντ αλ Ζαγιάντ ο οποίος καταζητείται.

Στη δική του απολογία πριν από περίπου 10 μέρες ο Ντ. Μιχαηλίδης αρνηθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση αυτή, και είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις οικονομικές δραστηριότητες του γιου του, ο οποίος «έκανε από παλιά δουλειές με τον Ζαγιάντ».

Η κατάσταση της υγείας του κ.Μιχαηλίδη είναι επισφαλής, μας είπε ένας φίλος του από την Κύπρο, που είναι εδώ αυτές τις μέρες. Όχι τόσο, όμως, ώστε να χρειαστεί να μεταχθεί σε κρατικό νοσοκομείο. «Επί του παρόντος, τον φροντίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου των φυλακών», συμπλήρωσε.

Εάν εξαντληθούν και οι 18 μήνες, ο πρώην υπουργός, μαζί και με τον γιό του εφ’ όσον αποφασιστεί και για αυτόν η προφυλάκιση, θα μείνει στον Κορυδαλλό μεχρι τον Μάρτιο του 2015.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...