Friday, April 26, 2013

"ΕΞΑΣΚΗΘΗΚΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΨΗΛΑ..."



ΧΑΪΝΖ ΝΟΥΣΜΠΑΟΥΜΕΡ, 70, Αυστριακός δημοσιογράφος, για περισσότερα από 20 χρόνια διευθυντής της  εφημερίδες Kurier που έχει μεγάλη επιρροή στην Αυστρία, από το 1990 έως το 1999 διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου δύο προέδρων της χώρας, και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τον διαθρησκευτικό διάλογο. Ένα από αυτά, πολύ κοντά σε μας, και εξαιρετικά επίκαιρο αυτές της μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής αλλά και της «Μεγάλης Κρίσης», κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Επτάλοφος», έχει τίτλο «Μόνος, κι όμως όχι μόνος», και είναι ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό «εικόνων και σκέψεων» από το Άγιον Όρος. Σε ένα από τα πρώτα κεφάλαιά του, με τον εύγλωττο τίτλο «Εγώ Α.Ε.», γράφει τα εξής, που ξεχωρίζω ως Σκέψη της Ημερας:


«Όταν λοιπόν ο αναλλοίωτος νόμος της ανθρώπινης ζωή μες τους περιορισμούς και τα χτυπήματα της μοίρας εμφανιστεί κάποια στιγμή μποστά μας, ή όταν το απρόβλεπτο και η πρτοσωρινότητα των πραγμάτων μας βγάλει από την τροχιά της ζωής μας, τότε αντιδρούμε όλο και πιο αμήχανα, όλο και πιο απεγνωσμένα. Συνειδητοποιούμε ξαφνικά ότι έχουμε εξασκηθεί μονάχα για πτήσεις στα ψηλά, και όχι για την πραγματική ζωή. Καθόλου δε για στιγμές κρίσης, για απογοητεύσεις και ήττες, για εκείνες τις ώρες δηλαδή που χρειαζόμαστε πραγματικά στήριγμα και προσανατολισμό».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...