Saturday, November 3, 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΥΓΕΝΕΣ ΤΑΜΕΙΟ" ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ"


Ένα ελάττωμα, από τα πολλά που έχουμε εμείς οι δημοσιογράφοι, είναι ότι τις λίγες φορές που είχαμε δίκιο όσον αφορά τα δικά μας εργασιακά, δεν καταφέραμε ποτέ να το εξηγήσουμε καθαρά και αντικειμενικά, ως αρμόζει στο επάγγελμά μας, στους συμπολίτες μας.

Για πολλούς και διάφορους λόγους - ένας από τους οποίους είναι και αυτός που θα συζητήσουμε εδώ - έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη και εκτίμησή τους. Και τις τελευταίες μέρες συμβαίνει κάτι στ' αλήθεια παράδοξο και εξωφρενικό. Με αφορμή την αντίδρασή μας για την ξαφνική, ως προς την χρονική της επιλογή, απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να φέρει τροποποίηση στην Βουλή με την οποία να εντάσσεται και το δικό μας ασφαλιστικό Ταμείο, ένα από τα λεγόμενα "ευγενή ταμεία", κάτω από την γενική ομπρέλλα του ΕΟΠΥΥ, ξεσηκώθηκαν εναντίον μας (και υπερ του Στουρνάρα) ακόμα και οι πο φανατικοί αντιμνημονιακοί, που μέχρι τώρα άκουγαν το όνομά του και γίνονταν "πύραυλοι".

Τόση, φαίνεται, είναι η αντίδραση στο "πρόσωπό" μας. 

Στην χώρα, όμως, που όλα τα αλέθει πια στην ίδια κρεατομηχανή, ευχαρίστως να συζητήσουμε γιατί έχουμε κερδίσει αυτήν την ... καλή φήμη, αλλά όχι στον ίδιο ντουρβά του χασάπη. Να πούμε για τα προσόντα μας. Να πούμε για τις εξαρτήσεις μας. Τις διπλές και τριπλές, ασυμβίβαστες μεταξύ τους, δουλειές που κάναμε. Για τις σχέσεις μας με εργοδότες. Για τις συνδικαλιστικές μας αστειότητες. Για την απογοήτευση που ακούει στο όνομα ΕΣΗΕΑ. Και χίλια άλλα. Για όλα να συζητήσουμε.

Αλλά όχι άναρχα. Όχι όλα μαζί στο ίδο τσουβάλι. Διότι έτσι, δεν θα είναι μια πολιτισμένη συζήτηση, βασισμένη σε επιχειρήματα και καλή διάθεση πραγματικού διαλόγου. Τοκ σόου τηλεοπτικό θα είναι. Στρογγυλό τραπέζι πρωινής ενημέρωσης. Ή τεράστιο τραπέζι βραδυνής βαβούρας.

Εδώ, τωρα, ας πούμε δυό κουβέντες για το "ευγενές μας ταμείο". Και εάν είναι να υπάρξει αντίλογος, που μακάρι να υπάρξει, και καλοδεχούμενος θάναι, να υπάρξει όμως με επιχειρήματα και όχι με γενικότητες και ... συνθήματα. Δηλαδή, εάν είναι να καταλήξουμε συζητώντας το "αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι" (που με πολύ μεγάλη ευκολία, εάν παρασυρόμουν και εγω στην βολική λύση της ... ταυτοποίησης, αλλά και εάν δεν μου είχαν δώσει οι δάσκαλοι και γονείς μου την διαγωγή που σήμερα κουβαλάω μαζί μου, θα μπορούσα να το μεταστρέψω και εγώ πρός δεκάδες άλλες επαγγέλματα), καλύτερα να μην συνεχίσουμε καθόλου την συζήτηση.

Εγώ θα μιλήσω με τα λόγια της Προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης), κ. εις της είναι και πλήρως τεκμηριωμένες από τό άλλο άρθρο που ακολουθεί:


"Επιβεβαιώσαμε από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα ότι τη Δευτέρα ξαναφέρνει στο εκβιαστικό Πολυνομοσχέδιο την τροπολογία για την ένταξη όλων των υγιών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ. Τέτοια Δημοκρατία , τέτοιο αναίσχυντο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα !  Αυτό που καταψηφίστηκε  από τη Βουλή των Ελλήνων την Πέμπτη το ξαναφέρνει τη Δευτέρα για να ψηφιστεί υποχρεωτικά την Τετάρτη. Σε ένα άρθρο, όλα τα μέτρα του Μνημονίου. Κι αυτό, προκειμένου να περάσουν μια κι έξω όλα τα Μέτρα του Μνημονίου  και να μην μπορούν να αντιδράσουν τα πολιτικά κόμματα. Γι αυτό επιμένει η ΔΗΜΑΡ να έρθουν σε άλλο  άρθρο τα Εργασιακά, ώστε να  ψηφίσει κατ΄ αρχήν το νόμο και να μην διαλυθεί η κυβέρνηση. Σε αυτό το μεγάλο πολιτικό και όχι Εθνικό παιχνίδι, και σ αυτή την τραγική, είναι αλήθεια, ώρα για όλη τη χώρα και όλους τους πολίτες της, ο Κλάδος μας και όλα τα υγιή Ταμεία της Ελλάδας σύρονται  μαζικά στον  ανάπηρο από τη γέννηση του και Κρατικοδίαιτο ΕΟΠΥΥ ,δηλαδή ,στην καταστροφή,  μαζί με όλο τον Λαό.

Δεν ζητάμε εξαίρεση. Ζητάμε το Δικαίωμα να ζήσουμε με υγιές ασφαλιστικό σύστημα Περίθαλψης  και Σύνταξης. Δεν είμαστε ρετιρέ και δεν θα σωθεί κάνεις αν πάμε όλοι στο υπόγειο. Ούτε καν το υπόγειο θα καταφέρει να ζήσει .....

Τα Τμεία μας δεν είναι κρατικοδίαιτα όπως ο ΕΟΠΥΥ.

Οι εργοδότες μας δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές γιατί απαλάσσονται (Αυτό, πόσοι το γνωρίζετε;)

Η Πολιτεία δεν μας χρηματοδοτεί.

Δεν επιβαρύνουμε ούτε κατά 1 σεντ τον κρατικό προυπολογισμό.

Αν πάμε και εμείς όλοι στον ΕΟΠΥΥ το βάρος της περίθαλψής μας θα πέσει πάνω σε όλους τους Έλληνες. Τώρα, το σηκώνουμε μόνο εμείς. 

Σαν φορολογούμενοι πολίτες, οι δημοσιογράφοι, οί γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και οι τραπεζουπάλληλοι, (εμείς είμαστε τα "ευγενή Ταμεία") πληρώνουν την χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ χωρίς να κάνουμε χρήση των υπηρεσιών τους. (Σημ.: Εδω και 27 χρόνια που είμαι μισθωτός, μου κατακρατούν κάθε μήνα ένα ποσό για το ΙΚΑ, χωρίς ποτέ να έχω κάνει χρήση μιας υπηρεσίας του).

Δεν είμαστε, λοιπό, ρετιρέ. Και η λύση δεν μπορεί να είναι να είμαστε όλοι οι Ελληνες στο υπόγειο. Δεν έχουν δικαίωμα να μας ρίξουν στον υπό κατάρρευση, ήδη, κρατικοδίαιτο ΕΟΠΥΥ, γιατί είμαστε Ν.Π.Ι.Δ. (απλά: Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου).

Η τεκμηρίωση που διαθέτει ο ΕΔΟΕΑΠ γι αυτό είναι πλήρης και  αποδεικτικά κάθετη ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΚΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΠΟΤΕ δεν πήραμε ΟΥΤΕ μια δραχμή , ΟΥΤΕ ένα ευρώ από το Ελληνικό Κράτος και τους εργοδότες μας. Πληρώνουμε  μόνοι μας  για την Περίθαλψή μας.

Πολιτεία και εργοδότες έχουν  μετακυλήσει την από το Σύνταγμα υποχρέωση τους για την Ασφάλιση μας στον Κοινωνικό Πόρο. Ονομάζεται  Αγγελιόσημο, αλλά δεν είναι φόρος. Είναι η εργοδοτική εισφορά  και η κρατική επιχορήγηση που ΔΕΝ έχουν  τα ΤΑΜΕΙΑ μας . Τα  εργοδοτικά παπαγαλάκια και οι κρατικοδίαιτοι διαφημιστές δεν λένε την αλήθεια στους Έλληνες, αλλά διχάζουν την Κοινωνία και στρέφουν τον ένα Κλάδο ενάντια στον άλλο.

ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΜΑΣ ΤΟΤΕ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΑΛΛΑ  ΜΟΝΟΝ ΕΜΕΙΣ !

Το επιχείρημα ότι επιβαρύνεται ο λαός / καταναλωτές απο την επιβάρυνση των διαφημίσεων με το Αγγελιόσημο είναι ΓΕΛΟΙΟ.  Αν τα Ταμεία μας πάνε στον ΕΟΠΥΥ ποιος θα τα πληρώνει; Όλοι μας ως ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ . Και τα χρήματα από τις διαφημίσεις θα μοιράζονται ανάμεσα στους διαφημιστές και τους εργοδότες μας σε βάρος και των διαφημιζόμενων  πελατών τους και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ και των Ελλήνων πολιτών!
Ας μας πουν π.χ. οι κ.κ Ψυχάρης, Μπόμπολας, Αλαφούζος, αλλά και Χατζηνικολάου, Αναστασιάδης  όλοι μέλη του Ταμείου μας .....!!! αν καταργηθεί αυτό που  έσωζε  κι αυτούς και τα Ταμεία μας ,από  το 1968, πού θα ρίξουν το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για τους  εργαζόμενους τους, το οποίο  θα πρέπει πλέον να καταβάλουν και που, θυμίζω ξεπερνάει το 24% επί των αποδοχών;"

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (Α.Ν.248/1967) και το Καταστατικό του.   Είναι αυτοδιοικούμενος και αυτοδιαχειριζόμενος Οργανισμός, ο οποίος έχει προέλθει από τη συνένωση και συγχώνευση ταμείων, κλάδων και λογαριασμών των ενώσεων συντακτών και προσωπικού των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της διοίκησής του δεν διορίζονται από κρατική Αρχή αλλά εκλέγονται, με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας από σωματεία που έχουν επίσης τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δεν επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, οι πόροι του δεν προέρχονται από αυτόν, ούτε ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τον ιδιωτικού δικαίου χαρακτήρα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. έχουν επιβεβαιώσει νομολογιακά και τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας (ΑΠ 1511/1992, ΣτΕ 3872-3874/2009, ΕλΣ 752/2010). ·      Εκτός από περίθαλψη, ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. παρέχει στους ασφαλισμένους του επικούρηση και εφ’ άπαξ.

Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά παρά μόνο εισφορά εργαζομένων. Η εργοδοτική εισφορά αντικαθίσταται με το έσοδο του αγγελιοσήμου.

Το αγγελιόσημο είχε θεσμοθετηθεί ήδη από το έτος 1941. Μετά την κατά το έτος 1967 κατάργηση και ιδιοποίηση από το Κράτος του Λαχείου Συντακτών, βασικό μέχρι τότε έσοδο των ταμείων επικούρησης και υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων στον Τύπο, και μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης μετά την παρέμβαση του Κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στον Τύπο, προβλέφθηκε αντί εργοδοτικής εισφοράς για τον νεοσύστατο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ως πόρος για τη λειτουργία του, το έσοδο του αγγελιοσήμου.

Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε εύνοια ούτε προνόμιο προς τους εργαζομένους στον Τύπο, αλλά είναι η εργοδοτική εισφορά και η κρατική επιχορήγηση που ΔΕΝ λαμβάνει από το Κράτος, από το οποίο ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.

Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε φόρο ούτε τέλος. Επιβάλλεται επί των διαφημίσεων στον τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι ως μέσο για την προβολή τους, κάνοντας χρήση της εργασίας των εργαζομένων στον τύπο προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της διαφήμισης.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...