Sunday, November 18, 2012

BP: ΠΛΗΡΩΝΕΙ. ΑΛΛΑ "ΜΑΘΑΙΝΕΙ";


Μες στην πολλή σκοτούρα μας, σχεδόν απαρατήρητη πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα η είδηση ότι η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, 3η μεγαλύτερη στον κόσμο από τις περίφημες «6 Μεγάλες», συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα ύψους πέραν των $4,5 δισεκατομμυρίων στην αμερικανική κυβέρνηση, παραδεχόμενη εξώδικα την ενοχή της στην τραγωδία της πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου, Deepwater Horizon, στον Κόλπο του Μεξικού, τον Απρίλιο του 2010. Είχε προκληθεί μεγάλη έκρηξη λόγω διαρροής υγραερίου, και 11 άνθρωποι που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις βρήκαν φρικτό θάνατο. Η πλατφόρμα πήρε φωτιά, που έκαιγε για 36 ώρες προτού αυτή βυθιστεί, και σχηματιστεί σε μεγάλη έκταση μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα.




Μπορεί το πρόστιμο να είναι μεγάλο, έγραφε στις 16 Νοεμβρίου η έγκυρη Los Angeles Times, «είναι άνετα μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας», η οποία στο 3ο 4μηνο του 2012 ανακοίνωσε αύξηση 40% στα έσοδά της, που έφτασαν για το διάστημα αυτό στα $5,2 δισεκατομμύρια.
 
 

Περιβαλλοντικές ομάδες και οργανώσεις εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το κατά πόσο τα πρόστιμα αυτά είναι αρκετά ώστε να «πονέσουν» την εταιρία και να την «φοβίσουν» για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο ατύχημα. Μια μέρα νωρίτερα, η Wall Street Journal σημείωνε ότι 30 μήνες μετά από το ατύχημα στο Deepwater Horizon, και 6 μήνες μετά την εκπνοή ενός μορατόριουμ για παύση γεωτρήσεων στην περιοχή, υπεράκτιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο έχουν ξεκινήσει πάλι σαν να μην συνέβη τίποτα. Αυτήν την στιγμή, στον Κόλπο του Μεξικού, είναι σε πλήρη λειτουργία 47 υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης. Η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας προβλέπει τώρα ότι μεχρι το 2020 η Αμερική μπορεί να έχει περάσει την Σαουδική Αραβία ως πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

 
Όταν λέμε «Κόλπο του Μεξικού» στην προκειμένη περίπτωση, εννοούμε αυτό που ονομάζεται Gulf Coast of the United States, και συμπεριλαμβάνει τις πολιτείες που έχουν «άξοδο» στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτές είναι το Τέξας, η Λουιζιάνα, το Μισισιπί, η Αλαμπάμα και η Φλόριντα.

Τώρα: Το γεγονός ότι η BP παραδέχτηκε ότι φέρει «ποινική ευθύνη» για την καταστροφή στο Deepwater Horizon, και προτίθεται να πληρώσει το τεράστιο πρόστιμο που συμφωνήθηκε, εκτιμάται από πολλούς ότι κλείνει το κεφάλαιο του «ποινικού μέρους» της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον σοβαρό αμερικανικό Τύπο, όμως, οι σκοτούρες της εταιρείας δεν θα τελειώσουν έτσι εύκολα. «Στον ορίζοντα, υπάρχει μία αστική υπόθεση που μπορεί να κοστίσει στην εταιρεία και άλλα δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα είναι συνεχές το ενδιαφέρον των νομικού κόσμου ως προς το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η περιβαλλοντική ασφάλεια του έθνους, καθώς και η νομική οριοθέτηση κανόνων στον τόσο καίριας σημασίας χώρο, της εκμετάλλευσης πετρελαίου και ενέργειας», γράφει η Los Angeles Times.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...