Sunday, October 7, 2012

"ΦΙΛΟ-ΦΤΕΡΩΝΤΑΣ" κυριακάτικες και άλλες εφημερίδες, και σκέψεις σκόρπιες...



Στην Αθήνα θα βρεθεί, μεθαύριο Τρίτη 9 Οκτωβρίου, η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ. Οι περισσότερες εφημερίδες σήμερα, καταγίνονται με το ερώτημα "τί φέρνει μαζί της;", αλλά επειδή αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και με την έννοια του ότι "κάτι καλό περιμένουμε", προτιμότερο θα ήταν, έτσι για να κρατάμε και μικρό καλάθι, να επικεντρωθούμε στο "τί θα μας ζητήσει, πάλι;". Πάντως η "Καθημερινή" θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ "κομίζει διαβατήριο για την σταθεροποίηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη", και μιλάει για περίπτωση "συνολικότερης διευθέτησης του ελληνικού ζητήματος". Εικάζω ότι αυτό είναι στα πλαίσια της "πολιτικής λύσης", που επιδιώκει και ζητά ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς.

Η "πολιτική λύση", ίσως απαντάται αφ' εαυτου, και με τον πλέον συμβολικό τρόπο, με την ίδια την επίσκεψη της  κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα, και μάλιστα πριν από την έλευση της "τρόϊκας" για την "οριστική αναμέτρηση". Σύμφωνα με την "Κ", η Γερμανίδα Καγκελάριος "φέρεται διατεθειμένη να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστούν τα μέτρα των 13,8 δισ., αλλά και ότι θα δοθούν σαφή δείγματα γραφής πως οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχουν αναληφθεί στο παρελθόν δεσμεύσεις, θα υλοποιηθούν." Στη συνάντηση, πάντα κατά την εφημερίδα, θα τεθεί επίσης το αίτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, σε σχέση με το οποίο, επί του παρόντος, «τα πάντα βρίσκονται στον αέρα».

Εν κατακλείδι: Αυτό που κομίζει εδω η κ. Μέρκελ, δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό που φωνάζει (και αυτή, και οι υπόλοιποι εταίροι μας, που κουράστηκαν μάλιστα να είναι εταίροι μας...) εδω και τόσο καιρό. "Θα πάρτε την επόμενη δόση (σας). Άντε να σας δώσουμε και μία μικρή επιμήκυνση. Αλλά, επιτέλους, εφαρμόστε και κανένα σοβαρό μέτρο".

Να θυμίσουμε τι ΔΕΝ έχει γίνει;

-- Σοβαρή μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.. Ακόμα και από τις πιο μεγάλες και ισχυρές.
-- Αποκρατικοποίηση, αλλά όχι "αλά-Ολυμπιακής", που ακόμα πληρώνουμε μερικούς από τους ... μεταταχθέντες υπαλλήλους της, κυρίως τους πιλότους!
-- Πλήρης απελευθέρωσης ΟΛΩΝ των κλειστών επαγγελμάτων. Αναφέρω ορισμένα: Συμβολαιογράφοι. Δικηγόροι. Φορτηγατζήδες. Ταξιτζήδες. Φαρμακοποιοί. Ηχολήπτες ραδιοφωνικών σταθμών.
-- Πάταξη της φοροδιαφυγής.
-- Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων.
-- Καί άλλα πολλα..


Από τα Παραπολιτικά του σημερινού "Εθνους της Κυριακής":

"Φαίνεται ότι έχει πάρει φόρα ο Γιάννης Ραγκούσης μετα την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Προχθές, λοιπόν, ξαναχτύπησε. Πρότεινε χωρίς περιστροφές την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπάλληλων". Μπράβο, κ. Ραγκούση. Και το εννοώ, ειλικρινά, το "μπράβο". Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση, που χρόνια συζητείται, επιτέλους θα πρέπει να εφαρμοστεί. Όμως, γιατί όλοι εσείς οι πολιτικοί, λέτε πάντα τα "ωραία πράγματα" όταν πάψετε να είστε "μέσα στα πράγματα"; Γιατί δεν τα κάνατε όταν είχατε την δύναμη να τα κάνετε;

ΥΓ.: Ξέρω ότι υπερασπιστήκατε σθεναρά, και όχι με λίγες δυσκολίες, τη θέση σας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη ταξί. Σας συγχαίρω, αλλά η θλίψη μου ειναι μεγάλη, διότι εάν δεν μπορούμε σε αυτή τη χώρα, ένα απλό μέτρο, όπως ειναι αυτό, να το εφαρμόσουμε στο άψε-σβήσε, τότε όντως είμαστε τελειωμένοι!...

                                                       

Στις 4 πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, εμφανίζεται να έχει ασθενήσει το 10% του ελληνικού λαού. Αυτό προκύπτει, είπε, από το γεγονός ότι "την 1η Οκτωβρίου εκτελέστηκαν 288.476 συνταγές, στις 2 Οκτωβρίου 278.520 συνταγές, ανώ ανάλογα ήταν τα νούμερα για τις επόμενες 3 μέρες".

Η αλητεία που έχει ρημάξει τον χώρο της υγείας (γιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, ιατρικοί επισκέπτες και φαρμακοποιοί) εξακολουθεί να κάνει το πάρτι της ζωής του. Σε μία χώρα που ειναι από μόνη της ... κλειστό επάγγελμα!


Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης Ελλάδας, που δεν το έχουμε ακόμα "αγγίξει" όσο πρέπει, ίσως γιατί εμπλέκονται σε αυτό ... σχεδόν οι πάντες, είναι εκείνο των πρόωρων συντάξεων. Δεν θα ξεχάσω ένα φιλαράκι μου καλό, που γνωριστήκαμε προς τα τέλη της δεκαετίας του '70 όταν άρχιζα εγώ ως ασκούμενος αθλητικός συντάκτης την δημοσιογραφική μου περιπέτεια, μικρό παιδί κι εκείνος, που λέει ο λόγος, μπήκε στο κλειστό επάγγελμα των λινοτυπών, αφού κι ο παππούς κι ο πατερας τους αυτό ασκούσαν. Όταν, όμως, στις αρχές του '80 το επάγγελμα καταργήθηκε και μπήκαν στη ζωή των εφημερίδων τα κομπιούτερ και η φωτοσύνθεση, ο Γιώργος βγήκε στη σύναξη, παρά τρείς μήνες 30 χρονών, με σύνταξη, τότε, τριπλάσια εκείνης που έπαιρνε αποχωρών διευθυντής τράπεζας, αφού η λινοτυπία ήταν και ανθυγειινό επάγγελμα. Και, μολονότι το φιλαράκι μου, έκτοτε, έκανε άλλη δουλειά, και δόξα τω Θεώ πήγε καλά, εκείνη τη σύνταξη εξακολουθεί και την παίρνει!

Επίσης, μια άλλη γνωστή μου, φίλη φίλης για την ακρίβεια, μου έλεγε τις προάλλες ότι, ως κόρη εκλιπόντος στρατιωτικού, εδω και 16 χρόνια, παίρνει μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει, ολόκληρη τη σύνταξή του ως "άγαμη θυγατέρα αξιωματικού". Τη ρώτησα πόση είναι αυτή η σύνταξη, και μου είπε "γύρω στα 2300 ευρώ". Λεπτομέρεια: Η γνωστή μου έχει τον σύντροφό της, συζούν εδώ και αρκετά χρόνια, καί έχουν και δύο παιδιά. Απλώς δεν έχουν παντρευτεί, οπότε παραμένει άγαμη!

Ανέφερα τις δύο αυτές ιστορίες, και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άπειρες ακόμα, διότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπου στέκονταν και όπου βρίσκονταν, έλεγαν και λένε "πόσο μπουρδέλο είναι η Ελλάδα"!...

Υπάρχει ένας Δήμαρχος, μεγάλου και πλούσιου Δήμου, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που είναι γνωστός ώς "κύριος 10%". Επιεικής είναι ο χαρακτηρισμός. Εγώ ξέρω ότι, πολύ συχνά προάγεται και σε "κύριος 20%". Αυτή είναι η πληροφόρησή μου. Μου λείπει το όνομα. Το ξέρει κανείς;

Κλινική ιδιωτική, στο κέντρο της Μπαμπάνε, μία από τις δύο πρωτεύουσες του Βασιλείου της Σουαζιλάνδης στη Νότια Αφρική, χώρα με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο, έμαθα ότι χρέωσε έναντι 350 ευρώ τη βραδιά ένα δωμάτιο 12 τ.,μ. ως "δωμάτιο πρώτης θέσεως". Οι φτωχές χωρες βλέπετε, παντού, έχουν πλούσιους απατεώνες!

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ στο "Εθνος της Κυριακής", για τον θίασο, όπως τον ονομάζει, της Αγίας Παρασκευής, χαρακτηρίζοντάς τον "Όπερα Γέλα Παλιάτσο στην ΕΡΤ". Δημοσιεύονται δύο φωτογραφίες στο σχετικό ρεπορτάζ. Η μία δείχνει τον νέο γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης της ΕΡΤ, κ. Αιμίλιο Λιάτσο, να γονατίζει μπροστά από την Άννα Βίσση στην απονομή, παλαιότερα, των μουσικών βραβείων "Αρίων" (που μόνο εμείς, τότε, στον καλό "Δίεση" είχαμε τα κότσια να εξευτιλίσουμε, και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση), και να την προσκυνάει ως Θέα. Και η άλλη τον δείχνει να παίρνει συνέντευξη, στο Δελτίο Ειδήσεων του Σταρ, από την Τζουλια Αλεξανδράτου, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης πορνοταινίας της.

1 comment:

  1. Για τους Δημόσιους υπαλλήλους η απογραφή έχει γίνει και μάλιστα δύο φόρες (δεν ξέρω ποιες διαφορές υπήρχαν)η μείωσή τους και η άρση της μονιμότητας πρέπει να γίνουν αλλά αν δεν αφαιρεθεί η εξουσία από τους συνδικαλιστές ίσως το δημόσιο καταλήξει η πέμπτη εξουσία. Επίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη νησιωτική Ελλάδα ώστε να μην περιθωριοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι.
    Για τα κλειστά επαγγέλματα κρατώ μία επιφύλαξη για τους συμβολαιογράφους μέχρι να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, δασολόγιο γιατί θα γίνουν χειρότερα από τα πράγματα.
    Για τις συντάξεις σε "άγαμες" θυγατέρες τι να πω; Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος έχει πληρώσει 35 χρόνια σύνταξη και δεν καταφέρνει να ζήσει ούτε ένα χρόνο συνταξιούχος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ας επιστρέψουν εφάπαξ΄στην οικογένεια του μέρος ή το σύνολο των ασφαλιστικών κρατήσεων.
    Δεν υπάρχει Δήμαρχος, πρωην Νομάρχης, Διευθυντής, ...που δεν είναι 10% σε κάθε "μεγάλο" ή μικρό έργο που έχει την τελική υπογραφή.
    Όσο για τη φοροδιαφυγή πριν τη χρεώσω στους πολιτικούς τη χρεώνω εξολοκλήρου στους πολίτες και στην έλλειψη ουσιαστικής παιδείας για τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στην κοινωνία και τους θεσμόυς της.
    Θυμάμαι την εκπομπή σου στο Διέση και τη ζωντανή μετάδοση με το Θεόφιλο, αξέχαστο γέλιο, οδηγούσα από Κατεχάκη προς νότια προάστια και στο φανάρι της Καισαριανής είχε γονατίσει ο τωρινός Διευθυντής...
    Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξη αν δεν αλλάξουν τα πρότυπα, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ανθρωποκεντρική και αξιακή εκπαίδευση των νέων έως τα 18 τους, αν δεν σοβαρευτούμε ως πολίτες...

    Χαρά

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...