Friday, May 20, 2011

ΙΤΑΛΙΚΗ “TORTA DI ANTHOTYRO E SIMIGDALI”

Με χαρά καλωσορίζω σήμερα στο filoftero τον καλό μου φίλο Βασίλη Φραντζολά (που μαγειρεύει και γράφει για την μαγειρική πολύ πρίν βγουν στη φόρα πολλοί από τους καινούργιους σταρ-σεφ), ο οποίος κάθε εβδομάδα, θα μας δίνει εδώ μια δική του συνταγή. Ειναι συνταγες δοκιμασμενες "εκατοντάδες φορές", τόσο από τον ίδιο, όσο και από "Επιτροπή Καλών Φίλων", που αποτελεί την ... αυστηρή του παρέα. Ο Βασίλης, ειδικά όταν έχω απαιτητικά τραπεζώματα στο σπίτι, ειναι ο πολύτιμός μου γκουρού. Τον παίρνω τηλέφωνο 150 φορές την ημέρα (και τη νύχτα), και "πές μου Βασίλη τούτο, πές μου Βασίλη εκείνο". Μου δίνει απίστευτες συμβουλές για το που να βρίσκω τα υλικά που θέλω, και πολλές φορές είναι και ο "διαμορφωτής" του μενού μου. Έχει γραψει το καλύτερο, κατα τη γνώμη μου, βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, με συνταγές για πιάτα με ψάρια και θαλασσινά. Τιτλοφορείται "Γευσεις της Θάλασσας", και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Για αυτό το βιβλίο έχει αποσπάσει 2 πολύ σημαντικά διεθνή βραβεία: Το Prix Litteraire Gastronomique από την L'Academie Intrnationale De La Gastronomie, τον Μάιο του 2006, και το Honourable Mention for the Best Fish and Seafood Cookbook in the World, από το Gourmand World Cookbook Awards, τον Φεβρουάριο του 2005.

Το βιβλίο έχει, ένθετο-δώρο, μία καταπληκτική αφίσα με όλα τα ψάρια και θαλασσινά.

Αρκετά, όμως, επί του παρόντος. Πεινάσαμε. Και δίνουμε τον λόγο (και την κουζίνα), στον Βασίλη, που σήμερα κάνει ποδαρικό με γλυκό.




Μην κυττάτε τον μπερδεμένο ΕλληνοΙταλικό τίτλο, η συνταγή είναι Ιταλική 100% με original τίτλο "Torta di ricotta e semolino".  Θυμίζει τις Ζακυνθινές φριτούρες αλλά χωρίς όλη αυτή τη λαδίλα της φριτούρας...  Πάρτε ένα καλό κρητικό η άλλο ανθότυρο, φρέσκο. Είναι πολύ καλύτερο απο την Ιταλική ricotta που έχει η original συνταγή.  Αυτό είναι ένα light γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες, γρήγορο να φτιαχτεί και νόστιμο.


600 γρ.  γάλα
300 γρ.   ανθότυρο
150 γρ.  ζάχαρη
120 γρ.  σμιγδάλι
2  αυγά
1 κυλινδράκι βανίλιας
φλούδες λεμονιού


Σε μία μέτρια κατσαρόλα βράζετε το γάλα με τη ζάχαρη ανακατεύοντας που και που. Προσθέστε 3 κομμάτια φλούδας απο ένα φρέσκο μυρωδάτο λεμόνι (όχι κερωμένο) και τη βανίλια. Αν βάλετε μάλιστα αντί για την κρυσταλλική τα σποράκια από ένα φασόλι φυσικής βανίλιας, ακόμα (πολύ) καλύτερα.
Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε με μιά ξύλινη κουτάλα γρήγορα για 3-4 λεπτά ώσπου να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τραβήξατε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Προσθέστε τώρα και το ανθότυρο ελαφρά τριμμένο σε κομμάτια και αφού ανακατευτεί καλά προσθέστε και τα δύο αυγά τα οποία καλύτερα να τα έχετε από πριν χτυπήσει σε ένα μπολάκι.
Ανάψτε τον φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς. Πάρτε ένα ταψί διαμέτρου 22εκ και αλείψτε το με φρέσκο βούτυρο και περάστε το παντού με σιμιγδάλι. Αδειάστε μέσα το μείγμα και ισιώστε το από πάνω.   Ψήστε για 45-50 λεπτά.
Όταν κρυώσει το γλυκό βγάλτε το σε μία πιατέλα. Φτιάξτε ένα μείγμα από ξύσμα φλούδας λεμονιού με ζάχαρη και σκεπάστε το με τα δάκτυλα σας να πάει παντού το μείγμα Αν θέλετε, για καλύτερη εμφάνιση ρίξτε και λίγη άχνη. Αν δεν θέλετε πολύ λεμονάτη γεύση παραλείψτε το ξύσμα με την ζάχαρη και βάλτε ίσως μόνο λίγη άχνη στο τέλος.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...