Saturday, April 16, 2011

Ασυλο ελεύθερης αλητείας *

Tου Πασχου Mανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

O Τζέιμς Γουότσον είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή επιστήμονας. Μαζί με τον Φράνσις Κρικ είναι αυτοί που αποκάλυψαν το θαύμα της ζωής, την διπλή έλικα του DNA. Γι’ αυτό τιμήθηκαν με το Νομπέλ Ιατρικής. Πριν από μερικά χρόνια έκανε κάποιες δηλώσεις για το μέλλον της Αφρικής που θεωρήθηκαν ρατσιστικές. Ο ίδιος είπε ότι δεν τις εννοούσε, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό.
Ο Τζέιμς Γουότσον προφανώς δεν ήξερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένο το άσυλο που εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Προφανώς ξέρει τον άρρητο κανόνα που ισχύει στα πανεπιστήμια ακόμη και της Μποτσουάνα. Οι επιστημονικές διαμάχες είναι σκληρές, αλλά γίνονται με ευπρέπεια. Δεν διανοείται κανείς να λογοκρίνει κανένα, ούτε να τον φιμώσει. Πόσω δε μάλλον να τον προπηλακίσει.
Ετσι όταν τον κάλεσαν να μιλήσει σε συνέδριο Χημείας, νόμιζε ότι πήγαινε σε ΑΕΙ χώρας του Πρώτου Κόσμου. Ή έστω του Τρίτου Κόσμου. Πίστευε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα είχε φροντίσει να περιφρουρήσει τον χώρο από ποικιλώνυμους αλήτες . Ισως πάλι να νόμιζε ότι οι πανεπιστημιακοί μας, αν διαπίστωναν ότι δεν μπορούν να περιφρουρήσουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, θα καλούσαν τον αρμόδιο γι’ αυτές τις υποθέσεις, δηλαδή την Αστυνομία.
Φευ! Στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα επικρατούν τα «ανθρωπάκια», όπως είχε γράψει επιτυχώς προ καιρού ο κ. Αλέξης Παπαχελάς. Αυτά τρέμουν την ισχύ των τραμπούκων που διαφεντεύουν τα πανεπιστήμια. Οι τελευταίοι χτίζουν τους καθηγητές μέσα στα γραφεία τους (και μετά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Τάσος Κουράκης, τρέχουν να τους αθωώσουν στα δικαστήρια), προπηλακίζουν όποιον θέλει να εκφράσει διαφορετική άποψη, ξυλοφορτώνουν «ενοχλητικούς» πανεπιστημιακούς όπως τον κ. Γιάννη Πανούση ή τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Tμήματος κ. Iωάννη Παπαδάτο. Κι όμως ουδείς -της πολιτικής ηγεσίας συμπεριλαμβανομένης- δεν μπορεί να ψελλίσει μια απλή κουβέντα και την απλή λύση: Το άσυλο δεν προστατεύει πια την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Προστατεύει μόνο τους αλήτες που διαφεντεύουν τα ΑΕΙ και απειλούν ακόμη και 84χρονους σεβάσμιους καθηγητές. Αντιτίθεται στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να καταργηθεί; Η ανοχή στην παρανομία το μόνο που παράγει είναι περισσότερη αλητεία.

*Το άρθρο δημοσιεύεται κατόπιν άδειας από τον Πάσχο Μανδραβέλη. Άρθρα του μπορεί να βρείς κάποιος στο http://www.kathimerini.gr/, και στο http://www.medium.gr/. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα τέτοιες φωνές.


2 comments:

  1. O James Watson, όπως έγραψα στο μπλογκ μου , είχε πεί το 2007 πως οι μαύροι Αφρικανοί δεν έχουν την ίδια ευφυΐα με τους λευκούς.
    Οι λευκοί κουκουλοφόροι της Πάτρας πέτυχαν με την ενέργεια τους να καταρρίψουν την άποψη του αυτή εμπράκτως με την πράξη τους, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν όχι μόνο μειωμένης ευφυΐας λευκοί αλλά τελείως ανεγκέφαλοι!
    Βέβαια έχει πεί επίσης πως όσοι έχουν σκούρο δέρμα έχουν και μεγαλύτερη libido.
    Βάσει αυτής της άποψης είπε και το αμίμητο:
    Έχετε ακούσει για λατίνους εραστές αλλά δεν έχετε ακούσει για Εγγλέζο εραστή παρά μόνο για Εγγλέζο ασθενή!
    Ο Watson είχε εν τω μεταξύ στο παρελθόν αντιταχθεί επισήμως στον πόλεμο του Βιετνάμ και ήταν κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

    ReplyDelete
  2. Ο κύριος Watson αν δεν με απατά η μνήμη μου είχε μιλήσει και για το gene of theology ένα γονίδιο πίστης σε Θρησκεία.
    Άσχετα όμως με τα όσα περίεργα έχει διατυπώσει μετά την εντυπωσιακή του ερμηνεία της διπλής έλικας που έκαναν μαζί με τον Crick, το ζήτημα αφορά το δικαίωμα ενός ανθρώπου πολλώ μάλλον ενός αναγνωρισμένου επιστήμονα να διατυπώνει απόψεις που ξενίζουν ή ενοχλούν.
    Συμφωνώμε το σχόλιο του αθεόφοβου ότι εκτός απο μαύροι υπάρχουν και λευκοί ανεγκέφαλοι.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...