Sunday, April 10, 2011

Ισλανδία: Δεν πληρώνουμε, δεν πληρώνουμε!

Οι πολίτες της Ισλανδίας αποφάσισαν, για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα, ότι δεν δέχονται η χώρα τους να αποπληρώσει στις κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας ποσό γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία εξανεμίστηκαν το 2008 όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η ισλανδική τράπεζα Landsbanki είχε αποταμιευτικούς λογαριασμούς στη Βρετανία και στην Ολλανδία υπό την ονομασία Icesave, και όσοι επένδυσαν σε αυτούς έχασαν το προαναφερόμενο ποσό. Όταν κατέρρευσε η Landsbanki το 2008, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αναγκάστηκαν να αποζημιώσουν περίπου 400.000 ανθρώπους, που είχαν επενδύσει στους λογαριασμούς Icesave τις οικονομίες τους. Έμενε μόνο να αποφασίσει η ισλανδική κυβέρνηση το πώς θα επέστρεφε τα χρήματα αυτά.

Η ισλανδική κυβέρνηση επεξεργάστηκε και πρότεινε ένα πεσυμφωνημένο (με Λονδίνο και Αμστερνταμ) σχέδιο αποπληρωμής. Η Βουλή το απεδέχθη, αλλά ο Πρόεδρος Ολαφούρ Ράγκναρ Γκρίμσον αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, και οδηγηθήκαμε στο πρώτο δημοψήφισμα. Αυτό έγινε το 2010, και το 93% των ψηφισάντων απέρριψε το σχέδιο αποπληρωμής.

Το δεύτερο δημοψήφισμα, αυτό το Σαββατοκύριακο, κατέληξε στο ίδιο αποτέλεσμα, αν και με μικρότερο ποσοστό υπέρ του «όχι».  Τα ποσοστά αυτήν την ώρα (12.00, ώρα Ελλάδος), είναι 58% «όχι», και 42% «ναι». Αυτοί που αρνούνται το σχέδιο αποπληρωμής, ισχυρίζονται ότι ο Ισλανδός φορολογούμενος δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να πληρώσει για τις ζημιές μιας ιδιωτικής τράπεζας, και ότι εάν αναγκαζόταν να το κάνει, αυτό θα πρόσθετε ένα ανυπόφορο φορτίο στις πλάτες ολόκληρου του έθνους.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του «ναι», λένε ότι το σχέδιο αποπληρωμής, όσο επώδυνο και να είναι, είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης του ζητήματος, τόσο από απόψεως κόστους, όσο και από απόψεως κύρους της Ιρλανδίας, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δύο άλλες, πολύ φιλικές της χώρες.
Η υπόθεση θα παραπεμφθεί τώρα σε διεθνές δικαστήριο,  το European Free Trade Association Surveillance Authority, που είναι η Αρχή Επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελευθέρου Εμπορίου. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει πολλά χρόνια.

(Πηγή: BBC News, Reuters και Associated Press)

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...