Sunday, September 26, 2010

"Δεν ειμαι πολιτικός της ταμπέλας"

Τον είπαν "κόκκινο Έντ" τα δεξιόστροφα μίντια στη Βρετανία, γιατί πιστεύουν (ή μάλλον φοβούνται) ότι θα μετατρέψει, λένε, το Εργατικό Κόμμα σε αριστερό!

Την εβδομάδα αυτή, με ελάχιστη διαφορά ψήφων από τον αδελφό του Ντέϊβιντ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών επί κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν, εξελέγη νέος αρχηγός του κόμματος. Οι εφημερίδες μίλησαν για "τιτανομαχία μεταξύ Κάιν και Αβελ". Ο Εντ, αριστερα στη φωτογραφία,  ειναι 40 ετών. Ο Ντέιβιντ 45. Νίκησε ο Βενιαμίν.



Ο πατερας τους Ράλφ, Πολωνοεβραίος που δραπέτευσε από το Βέλγιο όταν οί Ναζί εισέβαλαν εκεί το 1940, ηταν από τους κορυφαιους θεωρητικούς μαρξιστές της γενιάς του. Δεν έχανε ευκαιρία να επιτίθεται εναντίον του Εργατικού Κόμματος όποτε θεωρούσε ότι εγκατέλειπε την αριστερά πορεία πλεύσης. Αλλά και η μητέτρα των δύο αγοριών, Μάριον Κόζακ, ηταν γνωστή προσωπικότητα της βρετανικής μαρξιστικής αριστερας.

Και τα δύο αδέλφια σπούδασαν Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στην κυβέρνηση Μπράουν, ο Εντ ηταν Υπουργός Κλιματικών Αλλαγών και Ενέργειας.

Στη μάχη μεταξύ των δύο αδελφών, ο Εντ παρουσιάστηκε ώς "ο συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης", δηλαδή ως ο Αριστερός, και ο Ντέιβιντ ως ο πιό συντηρητικός, δηλαδή μιά άλλη βερσιόν του Τόνι Μπλέρ.

Ο Εντ είχε την υποστηριξη του πρωην αρχηγού του κόμματος, Νήλ Κίννοκ, του πρωην Δημάρχου του Λονδίνου, Κέν Λίβινγκστον (πού, καί αυτόν, τα μίντια ονόμαζαν "κόκκινο"), και του Βρετανοπακιστανού ιστορικού, συγγραφέα, κινηματογαφιστή και πολιτικού ακτιβιστή Ταρίκ Αλί, που επίσης κινείται στην λεγόμενη "Αριστερη Οχθη του Εργατικού Κόμματος".

Τον υποστηριξαν, επίσης, και τα εργατικά συνδικάτα, αλλά αμέσως μετά την εκλογή του έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποχείριό τους και ότι δεν πρόκειται, όπως πολλοί φοβούνται, να στρίψει το Κόμμα πρός τα Αριστερα.

"Δέν θα ακολουθήσω πολιτική καμιάς ταμπέλας", δήλωσε στο BBC. "Ειμαι πολιτικός του εαυτού μου".

Στην ιστοσελίδα του BBC υπάρχει μία πολύ κατατοπιστική ανάρτηση στη διεύθυνση http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-11316855, με τίτλο The Ed Miliband Story.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...