Tuesday, January 15, 2019

Διαφωνία ναι, γλύψιμο γιατί;

Ο Λυκούδης, αριστερά, τον κοιτάει απαξιωτικά. Ο Θεοδωράκης, δεξιά, στρέφει το βλέμμα αλλού και κρατά τη μύτη του. Αυτός, στη μέση, αγέρωχος!


Πριν από λίγο, ο Σπύρος Λυκούδης, ένας από τους πιο αξιόλογους και συνεπείς πολιτικούς της πραγματικά ανανεωτικής Αριστεράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, στο οποίο ανήκει και αυτός ως βουλευτής. Συμφωνώ με κάθε λέξη του Λυκούδη. Ασφαλώς και έχει το δικαίωμα ο Δανέλλης, και κάθε Δανέλλης, να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του σε ένα θέμα, και αυτό ακριβώς έκανε ο Κρητικός πολιτικός για το Μακεδονικό. Όμως, η μετέπειτα συμπεριφορά του, είναι πέρα ως πέρα απαράδεκτη. Η δήλωσή του ότι ο Τσίπρας είναι μεγάλος πολιτικός και θα αφήσει ιστορία, δημιουργεί απορίες εύλογες, και θέτει σε αμφισβήτηση τα αγαθά του κίνητρα. Στο σχολείο της δικής μου γλώσσας, αυτή τη πρακτική τη λέμε "γλύψιμο", και μου είναι αποκρουστική!

Α) Αν ένας αντιπολιτευόμενος βουλευτής σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δώσει θετική ψήφο στην κυβέρνηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην κ.ο. του κόμματός του γιατί έχει περάσει στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Δεν είναι θέμα διαγραφής του. Είναι στοιχειώδες επακόλουθο, είναι μονόδρομος και θα πρέπει και να προκύπτει ως συμπεφωνημένη απόφαση.

Β) Όλες αυτές τις μέρες με συνεχείς μου δηλώσεις σε συνεντεύξεις έχω σταθεί δίπλα στον Σπ. Δανέλλη στις επιθέσεις, κατηγορίες και ύβρεις τις οποίες δέχεται.
Είναι εξοργιστικό να υφίσταται αυτό το bullying επειδή στη βάση της συνείδησής του, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, παίρνει αυτή την απόφαση.
Απαιτώ όμως και από τον ίδιο να δίνει εξηγήσεις καθαρές και πειστικές για την επιλογή του. Αυτός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εγκρίνει το σύνολο της πολιτικής της και για σήμερα και για αύριο, γιαυτό και την στηρίζει. Δεν υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης για ένα θέμα. Ο πρωθυπουργός ζητάει μια νέα πλειοψηφία έναντι αυτής που είχε και έχασε. Αν ανταποκριθείς θετικά, βρίσκεσαι στη νέα πλειοψηφία. Καθαρές εξηγήσεις, τίμιες εξηγήσεις.

* Ο Σπύρος Λυκούδης είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Α' Αθήνας με Το Ποτάμι και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης "ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς"

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...