Thursday, January 3, 2019

Αυτοί που έφυγαν το 2018


Κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια, συντάσσω με τον φίλο μου Τάκη Λεμπέση (που είναι υπεύθυνος για το περιεχόμενο του σπουδαίου σάϊτ αναφοράς sansimera.gr, του οποίου είναι και συνιδρυτής) και δημοσιεύω αυτήν την "μακάβρια λίστα", όπως μου την έχουν πει φίλοι αλλά δεν συμφωνώ, με ανθρώπους που απεβίωσαν κατά την προηγούμενη χρονιά. Η αναφορά αυτή, εκτός των άλλων, έχει για μένα και ιστορικό χαρακτήρα. Μέσα από τα πρόσωπα, περνάνε και τα επιτεύγματα ή και οι δραστηριότητές τους.

Υπάρχουν πάντα σε αυτήν την λίστα σπουδαίοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αθλητές, επιχειρηματίες κλπ. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που το πέρασμά τους στον κόσμο στιγματίστηκε από κακές πράξεις, φρικτά εγκλήματα, μεγάλες απάτες. Και αυτά, όμως, έχουν τη σημασία τους.

Για παράδειγμα, θα προσέξετε ότι το 2018 έφυγαν από τον κόσμο τούτο, μεταξύ άλλων, και 11 νομπελίστες επιστήμονες. Αποτίω σε κάθε έναν από αυτούς ξεχωριστά την τιμή που αξίζει, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα πρόσφεραν στην ανθρωπότητα μέσω του έργου τους. Κάθε χρόνο, η λίστα αυτή μου δίνει την ευκαιρία, να αναζητήσω και να διαβάσω περισσότερα πράγματα για πολλούς από αυτούς που πέθαναν. Και είμαι σίγουρος πως αρκετοί από εσάς θα κάνετε το ίδιο. 

Υπάρχουν, βεβαίως, κάθε χρόνο δυστυχώς, και οι θάνατοι ανθρώπων που με αγγίζουν και με στενοχωρούν πολύ. Μερικούς τους γνώρισα προσωπικά, και άλλους πολλούς τους γνώρισα μέσω των επιτευγμάτων τους. Με αυτήν την έννοια, έγιναν για μένα πολύ οικείοι και αγαπημένοι. Τους θρήνησα και τους θρηνώ σαν να ήταν δικοί μου άνθρωποι.

Δεν θα ξεχάσω το φρικτό 2ήμερο 21 και 22 Ιουλίου, που χάσαμε απανωτά τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρο Τσακυράκη, και τον ποιητή-στιχουργό μας Μάνο Ελευθερίου. 

Λίγο νωρίτερα έκλαψα για τον χαμό του Θόδωρου Βασιλάκη, του επιχειρηματία της Aegean για τον περισσότερο κόσμο, του οραματιστή γκολφέρ για μένα. Ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που με έβλεπε χωρίς να με κρίνει, που είχε αρχές και τις τηρούσε, που δεν έλεγε ούτε μια περιττή λέξη, που είχε μια ευγένεια έμφυτη, και που λάτρευε την Ελλάδα  όχι από μακρυά, στα λόγια και ... φολκλορικά, αλλά έμπρακτα, προσφέροντας σε αυτήν.

Ο Σταύρος Τσακυράκης ήταν το αποκούμπι μου όταν τα γεγονότα παρεκτρέπονταν, και έμενε να απορώ "πως και γιατί;". Ήταν καθηγητής μου χωρίς να είμαι φοιτητής του. Έχω μια μυστική λίστα με τα ονόματα ανθρώπων που τους θεωρώ, και τους ονομάζω, "αντιστασιακούς του λαϊκισμού στα χρόνια της κρίσης". Το δικό του είναι πάνω-πάνω. Όσο για τον Κύριο Μάνο, σχεδόν κάθε μέρα διαβάζω κι από έναν στίχο του. Τσιγκούνικα όμως, για τον φόβο μήπως λείψουν!

Με στενοχώρησε επίσης πολύ ο θάνατος του Άγγελου Δεληβοριά, του εμβληματικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, του Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ροθ, του προπονητή Ευγένιου Γκέραρντ, του Τζίμυ Πανούση, του Νοτιοαφρικανού τρομπετίστα Χιου Μασεκέλα, της Αγγλίδας ηθοποιού Έμα Τσέιμπερς που τη λάτρεψα στην ταινία "Μια Βραδιά στο Νότιγκ Χιλ", του ποδοσφαιριστή Ρέι Ουίλκινς που ήταν ένα από τα ινδάλματά μου.

Με σόκαρε ο εντελώς άδικος τρόπος με τον οποίο υπέκυψε ο μόλις 53 ετών επιχειρηματίας Στέλιος Σκλαβενίτης. Έκλαψα όταν έμαθα ότι πέθανε ο δικηγόρος Χριστος Γραμματίδης, που παρακολουθούσα με ενθουσιασμό τα σχόλιά του στα social media, το φρέσκο μυαλό, τόσο νέος άνθρωπος - γιατί να φεύγουν τόσο νωρίς;

Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα για τον θάνατο του Άντονι Μπουρντέν, τον οποίοι ακολούθησα τηλεοπτικά, και με μεγάλο ενθουσιασμό, σε πάρα πολλά γαστρονομικά του ταξίδια. Και ακόμα παιδεύω το μυαλό μου, προσπαθώντας να καταλάβω τι μπορεί να τον οδήγησε στην απόφαση να πάρει την ίδια του την ζωή;

Στεναχωρήθηκα πραγματικά για εκείνους που έφυγαν και άφησαν πίσω τους πολλούς ανθρώπους με πικρά αισθήματα για αυτούς. 

Έχασα συναδέλφους μου: Τη Ρίκα Βαγιάνη, τον  Στάμο Ζούλα, τον Χρήστο Πασαλάρη, τον Ανδρέα Μπόμη, τον Νίκο Αντωνιάδη, τον Μάνο Αντώναρο, τον Νίκο Βαρδιάμπαση που φρόντιζε στην "Ελευθεροτυπία" να μην χαλάμε τη γλώσσα μας. Τσαντίστηκα και έκλαψα για την δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτώρια Μαρίνοβα, που είχε προχωρήσει πολύ βαθιά στην έρευνά της για την διαφθορά στη χώρα της και ιδίως για την υπόθεση της διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Άχ και να μπορούσαν αυτά τα κονδύλια να είχαν φωνή. Πόσα και πόσα ονόματα δεν θα μαθαίναμε; Γνωστά μας ονόματα...

Ανείπωτος είναι ακόμα ο θυμός μου για τον φρικτό θάνατο που είχε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, ανταποκριτής της Ουάσιγκτον Πόστ στη Τουρκία, Τζαμάλ Κασόγι, όταν πήγε στην πρεσβεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, και έφυγε από εκεί διαμελισμένος, τεμαχισμένος, πιθανότατα από εντολή του Πρίγκηπα διαδόχου του θρόνου της Σ.Αραβίας, που λένε πως είναι μεγάλο κουμάσι.

Στενοχωρήθηκα πολύ για τον χαμό του Κόφι Ανάν, ίσως του πιο πνευματικού και ικανού Γενικού Γραμματέα που είχαν ποτέ τα Ηνωμένα Έθνη. Μόνο που είχε την ατυχία να ασχοληθεί με το Κυπριακό. 

Με πολλή σεβασμό αποχαιρετώ τον μέγα Σαρλ Αζναβούρ, την μεγίστη Μονσερά Καμπαγιέ, την βασίλισα της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν, τον θεατρικό συγγραφέα Νιλ Σάϊμον, τον επίσης συγγραφέα Φίλιπ Κέρ, τον Αμερικανό φιλόσοφο Χιούμπερτ Γκρίν, τους τρεις πολύ σπουδαίους σκηνοθέτες Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, Βιτόριο Ταβιάνι και Μίλος Φόρμαν, τον κιθαρίστα των Fleetwood Mac Ντάνι Κίργουαν, τον Γάλλο σεφ Ζοελ Ρομπισόν, και last but certainly not least, τον ισραηλινό συγγραφέα Αμος Οζ.

 Τέλος, επανερχόμενος στους δικούς μας, μνημονεύω με αγάπη και άπειρο σεβασμό: Τον καλό μου φίλο, πρώην Υπουργό Παιδείας, συγγραφέα, και ενθαρρυντή μου στα δύσκολα χρόνια στο Τρίτο, Γιώργο Καλό. 

Τον συγγραφέα Γιώργο Σκούρτη.

Τον κόουτς της καρδιάς μας, Κώστα Πολίτη, που πήρε τον Γκάλη και τ' άλλα τα παιδιά και τους έκανε ομάδα που μας έκανε τόσο μα τόσο περήφανους. 

Τον ιατρό, καθηγητή και ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα, που δεν θα τον ξεχάσω πότε όταν μας έκανε ενημέρωση στην τέντα, στο Ωνάσειο, για την κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι αυτός που ενημερώνει τους δημοσιογράφους για θέματα που αφορούν τη κοινή γνώμη (α) να είναι σοβαρός, (β) να γνωρίζει άριστα το αντικείμενό του, και (γ) να λέει λίγα, και τα υπόλοιπα να εννοούνται.

Αποχαιρετώ με σεβασμό τον Κύπριο ευπατρίδη επιχειρηματία Φώτο Φωτιάδη. Όλο και λιγοστεύουν τέτοιοι άνθρωποι.

Τον υποπλοίαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο, πού έσωσε τόσους μετανάστες από βέβαιο πνιγμό, τον καιρού που έρχονταν με τα κύματα στην Ελλάδα. 

Το 2018 έφυγε από τον κόσμο αυτόν, και σίγουρα εξερευνά τώρα τον πέραν από εδώ,  δικό του κόσμο, Στίβεν Χόκινγκ. Δεν μπορεί, θα μας στείλει κάποιο μήνυμα... 

Το ίδιο αναμένω και από τον Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, τον βενεζουελανό οικονομολόγο και ερασιτέχνη μουσικό, λάτρη της κλασσικής, που ίδρυσε το μουσικό πρόγραμμα Ελ Σιστέμα για να βγάλει τα παιδιά από τις φτωχογειτονιές και τη βία, και να τους συστήσει τη μουσική.Τον θεωρώ από τους μεγάλες δωρητές της ανθρωπότητας. Χάρη σε αυτόν, χιλιάδες νέοι άνθρωποι στην Βενεζουέλα παίζουν σε μερικές από τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες, όχι μόνο στην χώρα τους, αλλά και στον κόσμο όλον. Εάν αυτό δεν είναι επανάσταση, τι είναι;



ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1. Ντούσαν Μιτόσεβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής και προπονητής με μεγάλη θητεία σε Ελλάδα και Κύπρο. Αγωνίστηκε στον Ηρακλή Θ. (1983-1984) με 26 συμμετοχές και 7 γκολ. Διετέλεσε προπονητής του «Γηραιού» (1994-1996), του Πανσερραϊκού (2004-2006), της Αναγέννησης Καρδίτσας (2008-2009) και του Πιερικού (2012-2013). Εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Κύπρο, στην Ανόρθωση από το 1996 μέχρι το 2001 κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και τρία Σούπερ Καπ, ενώ πέρασε και από τους πάγκους της ΑΕΚ Λάρνακας (2001-2002), του Απόλλωνα Λεμεσού (2002-2003), του ΑΠΟΠ Πέγειας Κινύρας (2007) και του Ερμή Αραδίππου (2009-2010). (Γεν. 17/12/1949).

1.  Έφη Καλλιφατίδη, Ελληνίδα μεταφράστρια και υποτιτλίστρια. Υπήρξε η βασική μεταφράστρια των βιβλίων του Ουμπέρτο Έκο στα Ελληνικά. Είχε υποτιτλίσει δεκάδες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ είχε διατελέσει υπεύθυνη υποτιτλισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. (Γεν. 1954)



2.  Ευγένιος Γκέραρντ, (φωτό), Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. Ταυτίστηκε με τον ΟΦΗ, καθώς κάθισε στον πάγκο της κρητικής ομάδας επί μια δεκαπενταετία (1985-2000), γεγονός που τον κατέστησε τον μακροβιότερο ξένο προπονητή σε ελληνικό σύλλογο. (Γεν. 7/5/1940)

3.  Χρήστος Δοξαράς, Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος.(Γεν. 1935)

4.  Ρέι Τόμας, Άγγλος μουσικός, ιδρυτικό μέλος των The Moody Blues. (Γεν. 29/12/1941)

5. Τζον Γιανγκ, Αμερικανός αστροναύτης, ο ένατος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, ως κυβερνήτης του διαστημοπλοίου «Απόλλων 16». (Γεν. 24/9/1930)

6. Βασίλης Σύλλης, Έλληνας πρωταθλητής του Στίβου. Κυρίαρχος στα 400μ για δέκα χρόνια από το 1952 μέχρι το 1962. Κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ 7 φορές και από 49.2 στις 10 Ιουνίου 1952 στην Αθήνα,ι το «έφτασε» στα 47.7 στις 5 Αυγούστου 1962 σε αγώνες CISM στο Χερτογκέντμπος της Ολλανδίας. Το ρεκόρ του καταρρίφθηκε ύστερα από 8 χρόνια (15/8/1970) από τον Σταύρο Τζιωρτζή με 47.4. (Γεν. 9/3/1929)

6. Κρις Τσαγγαρίδης, Βρετανός δισκογραφικός παραγωγός και μηχανικός ήχου, ελληνικής καταγωγής. Συνεργάστηκε με πληθώρα συγκροτημάτων και μουσικών του χαρντ ροκ και του χέβι μέταλ, όπως οι Judas Priest, Anvil, Γκάρι Μουρ, Thin Lizzy, Helloween, Angra, Anthem, Ίνγκβι Μάλμστιν και Tygers of Pan Tang. (Γεν. 17/8/1956)

7.  Φρανς Γκαλ, Γαλλίδα τραγουδίστρια, ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του ’60. Πιο γνωστές επιτυχίες της τα τραγούδια «Poupée de cire, poupée de son» (1965) και Ella, elle la» (1987). (Γεν. 9/10/1947)

7. Πίτερ Σάδερλαντ, Ιρλανδός νομικός και πολιτικός με διεθνή καριέρα σε πολυεθνικές (Goldman Sachs) και οργανισμούς (Ε.Ε, ΟΗΕ, ΠΟΕ). (Γεν. 25/4/1946)

7. Χόρας Ασενφέλτερ, Αμερικανός αθλητής του Στίβου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι (1952) κέρδισε το χρυσό μετάλλιο των 3.000 μέτρων στιπλ, μπροστά από τον σοβιετικό Βλαντιμίρ Καζάντσεφ, που ήταν το φαβορί, σε ένα πρώϊμο αγώνα του «Ψυχρού Πολέμου». (Γεν. 23/1/1923)

9. Μάριο Περνιόλα, Ιταλός φιλόσοφος, καθηγητής της αισθητικής και συγγραφέας («Η κοινωνία των ομοιωμάτων»). (Γεν. 20/5/1941)

10. Τόμι Λόρενς, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε κάτω από τα δοκάρια της Λίβερπουλ σε 306 αγώνες, από το 1957 έως το 1971. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1964, 1966) καθώς και το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας του συλλόγου το 1965. Ηταν μέλος της ομάδας που έφτασε στον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1966 και ηττήθηκε 2-1 από τη Ντόρτμουντ Τον φώναζαν «ιπτάμενο γουρούνι» επειδή είχε βαρύ σκαρί κι αυτό έκανε ιδιαίτερα θεαματικές τις βουτιές του στη μικρή περιοχή όπου τις εποχές εκείνες μαζευόταν μπόλικη λάσπη. (Γεν. 14/5/1940)

10.  Έντι Κλαρκ, Άγγλος μουσικός, κιθαρίστας των Motörhead από το 1976 έως το 1982. (Γεν. 5/10/1950)

11.  Τάκης Λουκανίδης, ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού, για πολλούς ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαιριστής. (Γεν. 24/9/1937)


13. Τζίμης Πανούσης, (φωτό) Έλληνας σατιρικός καλλιτέχνης. (Γεν. 12/2/1954)

13. Αριστείδης Ρουμπάνης, Έλληνας πρωταθλητής του ακοντισμού και καλαθοσφαιριστής του Πανελληνίου. (Γεν. 9/3/1932)

13. Στάθης Ορφανός, ελληνοαμερικανός καλλιτεχνικός φωτογράφος και εκδότης, με μεγάλη επιρροή στον χώρο του. (Γεν. 12/10/1940)

14. Θοδωρής Μιχόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος. Διετέλεσε διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήταν και στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Είχε ενεργό συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνδιαμορφώνοντας την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος. (Γεν. 1952)

14. Σίριλ Ρίτζις, (Φωτό), διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής, με σπουδαία θητεία σε Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον και Κόβεντρι Σίτι. (Γεν. 9/2/1958)

16. Ντέιβ Χόλαντ, Άγγλος ντράμερ των Judas Priest από το 1978 έως το 1989. (Γεν. 5/4/1948)

16. Βασίλειος Κεδίκογλου, Έλληνας πολιτικός (ΠΑΣΟΚ). (Γεν. 1932)

16. Γρηγόρης Σαράφης, Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος με το γνωστό σλόγκαν «Σαράφης στα Τρίκαλα, Σαράφης στην Αθήνα, Σαράφης στο Παρίσι», δημιούργησε μια μοναδική επιχειρηματική ανάπτυξη των εμπορικών καταστημάτων του σε Ελλάδα και Ευρώπη. (Γεν. 1927)

16. Τζο Τζο Γουάιτ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα στους Μπόστον Σέλτικς. (Γεν. 16/11/1946)

17. Βερνάρδος Βερναρδάκης, σχεδιαστής μόδας με έδρα την Θεσσαλονίκη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε την εταιρεία ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ accessories» κατασκευάζοντας γυναικεία αξεσουάρ μόδας (μπιζού, καπέλα, γάντια, είδη γάμου κλπ), αλλά έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το μικρό του όνομα και αγαπήθηκε κυρίως για τα νυφικά του που φορέθηκαν από πολλές κυρίες της συμπρωτεύουσας.

17. Βασίλης Στεφανάκος, Έλληνας κακοποιός.(Γεν. 1961)

18. Κάρλα Μαρανγκόνι, Ιταλίδα αθλήτρια της γυμναστικής, η οποία ήταν η γηραιότερη εν ζωή κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου, χάρη στην δεύτερη θέση που είχε πάρει στο σύνθετο ομαδικό της γυμναστικής με την Ιταλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. Η Μαρανγκόνι ήταν 12 ετών, όταν βοήθησε την ομάδα της Ιταλίας να κατακτήσει το «παρθενικό» μετάλλιο της ιστορίας της στις γυναίκες στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. (Γεν. 13/11/1915)

18. Στιβ Νίσμπετ, Άγγλος ντράμερ του συγκροτήματος της ρέγκε Steel Pulse από το 1977 έως το 2001.(Γεν. 15/3/1948)

19. Ντόροθι Μαλόουν, Αμερικανίδα ηθοποιός («Peyton Place»). (Γεν. 30/1/1924)

20. Πολ Μποκίζ, Γάλλος σεφ, από τους πρωτεργάτες της «νέας γαλλικής κουζίνας» («nouvelle cuisine»).(Γεν. 11/2/1926)

22. Τζίμι Αρμφιλντ, διεθνής άγγλος ποδοσφαιριστής, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1966. (Γεν. 21/9/1935)

22. Ούρσουλα Λε Γκεν, Αμερικανίδα συγγραφέας πολυδιάστατη, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, έγινε γνωστή κυρίως για το έργο της στη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας.  (Γεν. 21/10/1929)

23.  Χιου Μασεκέλα, νοτιοαφρικανός τρομπετίστας της τζαζ και ηγετική φυσιογνωμία της «αφρο-τζαζ». Ήταν παντρεμένος για σύντομο χρονικό διάστημα με την επίσης σπουδαία μουσικό, τραγουδίστρια Μίριαμ Μακέμπα.  Ιστορικές έχουν μείνει οι συναυλίες που έκανε ο Μασεκέλα μαζί με τον Αμερικανό τραγουδοποιό Πολ Σάιμον. (Γεν. 4/4/1939)
Τον βλέπουμε και ακούμε εδώ, να παίζει τρομπέτα σε μια συναυλία στην Νότια Αφρική, όπου ο Σάιμον παρουσίασε το μνημειώδες έργο του Graceland.



23. Αργύρης Βεργόπουλος, Έλληνας στιχουργός του Νέου Κύματος, γνωστός για την συνεργασία του με τον Λίνο Κόκοτο («Μικρό παιδί»). (Γεν. 1/10/1939)

24. Μαρκ Σμιθ, Άγγλος ρόκερ, τραγουδιστής των Fall. (Γεν. 5/3/1957)

27.  Ίνγκβαρ Κάμπραντ, Σουηδός επιχειρηματίας, ιδρυτής της IKEA. (Γεν. 30/3/1926)

27. Μορτ Γουόκερ, Αμερικανός κομίστας («Beetle Bailey» και «Hi and Lois). (Γεν. 3/9/1923)


28. Άρης Μπερλής, (Φωτό), Έλληνας, δοκιμιογράφος, κριτικός και μεταφραστής λογοτεχνίας. (Γεν. 1944)

30. Μαρκ Σάλινγκ, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Glee». (Γεν. 17/8/1982)

30. Ατζέλιο Βιτσίνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα στην Σαμπτνόρια (1956-1963) και θητεία ως προπονητής στην Εθνική Ιταλίας (1986-1991). (Γεν. 20/3/1933)

31. Χαΐμ Γκουρί, Ισραηλινός ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής. Τού είχε αποδοθεί ο τίτλος του «εθνικού ποιητή του Ισραήλ». (Γεν. 9/10/1923)

31. Βαγγέλης Ρωμνιός, Έλληνας ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 1981)



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


1. Λάκης Σκούταρης, Έλληνας ηθοποιός, που είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές ελληνικές ταινίες τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

1. Ντένις Έντουαρντς, Αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ και του ριθμ εντ μπλουζ, βασικός τραγουδιστής των The Temptations. (Γεν. 3/2/1943)

1. Φιντέλ Κάστρο Ντίας-Μπάλαρτ, Κουβανός πυρηνικός φυσικός, πρωτότοκος γιός του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. (Γεν. 1/9/1949)

3. Κάρολι Παλοτάι, διεθνής Ούγγρος ποδοσφαιριστής και διαιτητής ποδοσφαίρου, από τους κορυφαίους της γενιάς του (1970-1984). Οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» θυμούνται ακόμη την σφαγιαστική διατησία του στον αγώνα Ολυμπιακού-Αντερλεχτ 3-0 (6/11/1974) , που στέρησε στην ομάδα τους την πρόκρισή της στους 8 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, νυν Τσάμπιονς Λιγκ (Γεν. 11/9/1935).

5. Κώστας Κωτούλας, Έλληνας στιχουργός («Χθες Αργά», «Με πνίγει τούτη η σιωπή», «Μίλα μου σαν τη βροχή», «Οι πεταλούδες») και ραδιοφωνικός παραγωγός.(Γεν. 1938)

5. Κώστας Μπακάλης, Έλληνας ηθοποιός («Λούφα Και Παραλλαγή», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Βασικά Καλησπέρα Σας». (Γεν. 1942)

6. Τζον Πέρι Μπάρλοου, Αμερικανός ποιητής, στιχουργός τραγουδιών των Grateful Dead και υπέρμαχος της ελευθερίας του διαδικτύου. (Γεν. 3/10/1947)

7. Μίκι Τζόουνς, Αμερικανός ντράμερ και ηθοποιός. Ως μουσικός συνεργάστηκε με τον Μπομπ Ντίλαν, τον Κένι Ρότζερς, τον Τρίνι Λοπέζ και τον Τζον Ρίβερς. (Γεν. 10/6/1941)

8. Λάβμπαγκ Στάρσκι, Αμερικανός μουσικός, από τους πρωτεργάτες του χιπ-χοπ.(Γεν. 16/5/1960)

9. Λίαμ Μίλερ, διεθνής Ιρλανδός ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε, μεταξύ άλλων, στην Σέλτικ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών από καρκίνο του παγκρέατος. (Γεν. 13/2/1981)

9. Κρέιγκ ΜακΓκρέγκορ, Αμερικανός μουσικός, μπασίστας και τραγουδιστής των Foghat. (Γεν. 13/9/1949)

9. Γιόχαν Γιόχανσον, (Φωτό), Ισλανδός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Γεν. 19/9/1969)

9. Τζον Γκάβιν, Αμερικανός ηθοποιός («Σπάρτακος», «Ψυχώ») και διπλωμάτης (πρεσβευτής στο Μεξικό από το 1981 έως το 1986). (Γεν. 8/4/1931)

10. Δημήτρης Παρθένης, Έλληνας σχεδιαστής μόδας της μινιμαλιστικής σχολής, με λιτές γραμμές και το λευκό των Κυκλάδων να κυριαρχούν στα ρούχα του. (Γεν. 1944)

10. Κώστας Τσαπέκος, Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και επιχειρηματίας (Το 1979 άνοιξε το θρυλικό μπαρ «Dada», φωτό, στα Εξάρχεια). (Γεν. 1944)

11. Βικ Ντάμοουν, Αμερικανός κρούνερ («You’re Breaking My Heart», «On the Street Where You Live», «My Heart Cries for You» (also No. 4).(Γεν. 12/6/1928)

12. Φρανσουάζ  Ξενάκη, Γαλλίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, σύζυγος του συνθέτη Ιάνη Ξενάκη. (Γεν. 27/9/1930)

13. Βασίλης Φίλιας, (Φωτό), Έλληνας πανεπιστημιακός, καθηγητής Κοινωνιολογίας στην ΠΑΣΠΕ. (Γεν. 22/10/1927)

13. Κλάασχε φαν ντερ Βαλ, Ολλανδός μπασίστας, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Shocking Blue.  (Γεν. 1949)

14. Μόργκαν Τσβανγκιράι, πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε. (Γεν. 10/3/1952)

14. Χρήστος Μάγκος, Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας («Ευδοκία»), κινηματογραφικός παραγωγός και διαφημιστής. Υπήρξε παραγωγός, σπουδαίων πολιτικών ντοκιμαντέρ όπως η «Δίκη της Χούντας: Κορυδαλλός 75» (1981) και η «Δίκη των Βασανιστών: ΕΑΤ/ΕΣΑ 1967-1974» (1982), ενώ υπήρξε παραγωγός και σε ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

15. Λεωνίδας Αλαχαδάμης, Έλληνας μουσικός, από τους πρωτεργάτες της ροκ σκηνής στην χώρα μας , ντράμερ του συγκροτήματος «Εξαδάκτυλος». (Γεν. 1948)

18. Γκεόργκι Μαρκόφ, διεθνής Βούλγαρος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε και στον Εργοτέλη την περίοδο 2005-2006. (Γεν. 20/1/1972)

18. Ντιντιέ Λοκγούντ, Γάλλος βιολιστής της τζαζ, μέλος του συγκροτήματος Magma. (Γεν. 11/2/1956)

18. Γκίντερ Μπλόμπελ, Γερμανοαμερικανός βιολόγος, τιμημένος με Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας το 1999, για την έρευνά του σχετικά με τις πρωτεΐνες και τα εγγενή σήματα που διαθέτουν για να καθορίσουν τη μετάβαση και τη θέση τους στο κύτταρο. (Γεν. 21/5/1936)

18. Πάβελ Πανόφ, διεθνής Βούλγαρος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε και στον Άρη Θ. (Γεν. 16/9/1950)

19. Σεργκέι Λιτβίνοφ, Ρώσος σφυροβόλος, από τους κορυφαίους του αθλήματος, με ολυμπιακούς και παγκόσμιους τίτλους, καθώς και παγκόσμια ρεκόρ. (Γεν. 23/1/1958)

19. Τζούντι Μπλέιμ, Βρετανός στυλίστας, σχεδιαστής κοσημάτων και από τους διαμορφωτές της αισθητικής του πανκ. (Γεν. 13/2/1960)

21. Μπίλι Γκράχαμ, Αμερικανός τηλευαγγελιστής. (Γεν. 7/11/1918)

21. Έμα Τσέιμπερς, (Φωτό), Αγγλίδα ηθοποιός, γνωστή από την συμμετοχή της στην ταινία « Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ». (Γεν. 11/3/1964)

22. Ρίτσαρντ Τέιλορ, κΚαναδός φυσικός. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1990) για τα πειράματα που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των κουάρκς (μικρών πακέτων ενέργειας, που αποτελούν τους θεμελιώδεις δομικούς λίθους της ύλης). (Γεν. 2/11/1929)

23. Λιούις Γκίλμπερτ, Άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου . (Γεν. 6/3/1920)

24. Σρίντεβι, Ινδή ηθοποιός, η πρώτη γυναίκα σουπερστάρ του Μπόλιγουντ, με εκατομμύρια θαυμαστές. Από το 1979, οπότε ξεκίνησε η καριέρα της, έπαιξε σε περίπου 300 ταινίες. Σρι Άμα Γιάνγκερ Αγιαπάν το πραγματικό της όνομα. (Γεν. 13/8/1963)

24. Μπαντ Λάκι, Αμερικανός κομίστας που δούλεψε για την Pixar (Toy Story) (Γεν. 28/7/1944)

25. Πένι Βιτσέντζι, Αμερικανίδα συγγραφέας μπεστ-σέλερ. (Γεν. 10/4/1939)

27. Κίνι, διεθνής Ισπανός ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα σε Χιχόν και Μπαρτσελόνα. (Γεν. 23/9/1949)

28. Πιέρ Μιλζά, Γάλλος ιστορικός, που αφιέρωσε το ουσιαστικό μέρος των εργασιών του στον φασισμό και τον ναζισμό. Είναι συγγραφέας μιας βιογραφίας του Μουσολίνι, η οποία απέσπασε πολλά βραβεία και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες («Οι μελανοχίτωνες της Ευρώπης», «Ιστορία της Ευρώπης»). (Γεν. 16/4/1932)

28. Ορέστης Αγγελίδης, Έλληνας καλαθοσφαριστής, προπονητής και ομοσπονδιακός εκλέκτορας. Υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία για το μπάσκετ του ΠΑΠΚ, όντας μέλος της «χρυσής» ομάδας που το 1959 κατάκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο στην ιστορία του συλλόγου σε ομαδικό άθλημα. ΅ (Γεν. 1931)

28. Χάρβεϊ Σμιντ, Αμερικανός συνθέτης του μουσικού θεάτρου («The Fantasticks»).(Γεν. 12/9/1929)




 ΜΑΡΤΙΟΣ


2. Χεσούς Λόπεθ-Κόμπος, (Φωτό) Ισπανός διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 25/2/1940)

2. Κάρλο Ρίπα ντι Μεάνα, Ιταλός πολιτικός, ηγετικό στέλεχος των «Πράσινων» της Ιταλίας. Διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος στην Ιταλία, ευρωβουλευτής και Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον. (Γεν. 15/8/1929).

2. Γιώργος Πάτσας, Έλληνας σκηνογράφος και ενδυματολόγος. (Γεν. 1944)

3. Ρότζερ Μπάνιστερ, Άγγλος αθλητής και νευρολόγος, ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε ένα μίλι σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. (Γεν. 23/3/1929)

4. Ντάβιντε Αστόρι, (Φωτό), διεθνής Ιταλός ποδοσφαιριστής (Μίλαν, Κάλιαρι, Ρόμα, Φιορεντίνα) (Γεν. 7/1/1987)

4. Ρας Σόλομον, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της παγκόσμιας μουσικής αλυσίδας Tower Records. (Γεν. 22/9/1925)

5. Κωστάκης Κουτσοκούμνης, κύπριος ποδοσφαιρικός παράγοντας (πρόεδρος της ΚΟΠ επί σειρά ετών), με θητεία και στην ΟΥΕΦΑ. (Γεν. 5/5/1956)

5. Τρέβορ Μπέιλις, Αγγλος μηχανικός, εφευρέτης του κουρδιστού ραδιοφώνου (wind - up radio). (Γεν. 13/5/1937)

6. Τζον Σάλστον, Βρετανός βιολόγος, που είχε συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το 2002, είχε μοιραστεί με τους Μπρένερ και Χόρβιτς το Νόμπελ Ιατρικής για τη συμβολή του στην ανακάλυψη του τρόπου που τα γονίδια ελέγχουν τη διαίρεση των κυττάρων. Τα ευρήματά του ήταν σημαντικά για την κατανόηση της διαδικασίας καρκινογένεσης. (Γεν. 27/3/1942)

7. Απόστολος Λάζαρης, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός (ΠΑΣΟΚ).(Γεν. 5/5/1921)

7. Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, Αργεντίνος στρατιωτικός, ο τελευταίος δικτάτορας της χώρας, πριν από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αργεντινή του 1983.(Γεν. 21/1/1928)

7. Γιέρζι Μίλιαν, Πολωνός βιμπραφωνίστας, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής τζαζ. (Γεν. 10/4/1935)


10. Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί, (στη φωτό με την Όντρι Χέπμπορν), Γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 21/2/1927)

10. Χρήστος Πασαλάρης, έλληνας δημοσιογράφος. (Γεν. 14/7/1925)

12. Ολέγκ Ταμπακόφ, διακεκριμένος Ρώσος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, που διατέλεσε διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας. (Γεν. 17/8/1935)

12. Χρήστος Σιμαρδάνης, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1958)

12. Νόκι Έντουαρντς, Αμερικανός κιθαρίστας, μέλος του συγκροτήματος The Ventures.(Γεν. 9/5/1935)

13. Σάββας Σφαιρόπουλος, Έλληνας οδοντίατρος και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής (Απόλλων Καλαμαριάς, Ολυμπιακός Π.), πατέρας του προπονητή μπάσκετ Γιάννη Σφαιρόπουλου. (Γεν. 1935)

13. Κλόντια Φοντέν, Αγγλίδα τραγουδίστρια δεύτερων φωνητικών (Pink Floyd, The Jam, The Specials, Άνι Λένοξ, Ντάστι Σπρίνγκφιλντ). (Γεν. 26/8/1960)

13. Τσάρλι Κιντάνα, Αμερικανός μουσικός, ντράμερ του συγκροτήματος Social Distortion. (Γεν. 1962)


14. Στίβεν Χόκινγκ, Άγγλος φυσικομαθηματικός, με πρωτοποριακό έργο στην κοσμολογία και τις μελανές οπές. Λόγω παράλυσης από σκλήρυνση κατά πλάκας, επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι γνωστός από το δημοφιλές έργο του «Το χρονικό του χρόνου» (1988). (Γεν. 8/1/1942)

14. Αλάχ Ρίαλ, Αμερικανός μουσικός, μέλος της ραπ κολεκτίβας των Wu-Tang Clan. Το πραγματικό του όνομα ήταν Άλφρεντ Λιν. (Γεν. 1956)

14. Έμιλι Νασράλα, διακεκριμένη Λιβανέζα μυθιστορηματογράφος για ενήλικες και παιδιά και φεμινίστρια. (Γεν. 6/7/1931)

14.Ενρίκο Τσάτσι, Ιταλός κιθαρίστας, αδελφός του Λιτλ Τόνι. Είναι γνωστός για τα κιθαριστικά του σόλο στην μουσική που έγραψε ο Ένιο Μορικόνε για την ταινία του Σέρτζιο Λεόνε «Γα μια χούφτα δολλάρια». (Γεν. 21/11/1942)

14. Ρουμπέν Γκαλβάν, διεθνής Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1978. (Γεν. 7/4/1952)

16. Λάζαρος Χατζηνάκος, Έλληνας δημοσιογράφος, που έζησε και έδρασε στην Θεσσαλονίκη. Το 1992 ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και τον Αύγουστο του 1995 δημιούργησε τον πρώτο ιστότοπο ελληνικής εφημερίδας στο ίντερνετ (www.makthes.gr). (Γεν. 1957)

16. Άντριαν Λάμο, Αμερικανός χάκερ και μετέπειτα συνεργάτης των αμερικανικών αρχών. (Γεν. 20/2/1981)

17. Γεώργιος Παπαμελετίου, (Φωτό), Αξιωματικός του Ε.Σ (Ταξίαρχος ε.α.), διοικητής της Α’ Μοίρας Καταδρομών το 1974 , που ηγήθηκε της Ελληνικής αποστολής «Νίκη» κατά την εισβολή του Αττίλα. Ήταν ο άνθρωπος που κράτησε ελεύθερο το αεροδρόμιο της Λευκωσίας από τους εισβολείς Τούρκους. (Γεν. 1931)

18. Κιλτζόι, Αμερικανός μουσικός, από τους πρωτεργάτες του death metal, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Necrophagia. (Γεν. 4/11/1969)

19. Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου,  μία από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια – δίδασκε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, του ΚΚΕ εσωτερικού, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Βέροια στα 1943.

22. Ρενέ Χούσεμαν, διεθνής Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, παγκόσμιος πρωταθλητής του 1978. (Γεν. 19/7/1953)

22. Νικόλαος Τσουκαλάς, Ελληνοαμερικανός νομικός, που διετέλεσε δικηγόρος, εισαγγελέας και ομοσπονδιακός δικαστής Διεθνούς Εμπορίου (1986-1996). Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Δικηγόρων της Νέας Υόρκης και συνάμα μέντορας δύο τουλάχιστον γενεών ομογενών δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων. (Γεν. 24/8/1926)

23. Φίλιπ Κερ, (Φωτό) Σκωτσέζος συγγραφέας, που έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στη σειρά βιβλίων του με ήρωα τον ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ, που θεωρείται από τις σημαντικότερες σειρές στον χώρο της σύγχρονης νουάρ αστυνομικής λογοτεχνίας. (Γεν. 22/2/1956)

23. ΝτιΣον Μονίκ Μπράουν, αμερικανίδα ηθοποιός, γνωστή από τη συμμετοχή της στο δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ «Prison Brake» (2005-2009, 2017). (Γεν. 30/11/1968)

24. Λιζ Άσια, Ελβετίδα τραγουδίστρια, νικήτρια του πρώτου διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 1956. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ρόζα Μίνα Σέρερ.(Γεν. 3/3/1924)



24. Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, (Φωτό), Βενεζουελανός οικονομολόγος και ερασιτέχνης μουσικός, δημιουργός του «Ελ Σιστέμα», ενός πρωτοποριακού μουσικού προγράμματος, στόχος του οποίου είναι, μέσω της μουσικής εκπαίδευσης, να απομακρύνει τα παιδιά των φτωχών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας από το περιβάλλον των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Προϊόντα του «Ελ Σιστέμα» είναι η Νεανική Ορχήστρα «Σιμόν Μπολίβαρ» και ο διάσημος μαέστρος Γκουστάβο Ντουνταμέλ.(Γεν. 7/5/1939)

25. Λίντα Μπράουν, Αφροαμερικανίδα, που έγινε διάσημη την δεκαετία του πενήντα γιατί κέρδισε το δικαίωνα με δικαστική απόφαση να εγγραφεί σε σχολείο λευκών.(Γεν. 1942)

26. Σεργκέι Μαβρόντι, Ρώσος μεγαλοαπατεώνας, με ελληνικές ρίζες. (Γεν. 11/8/1955)

27. Στεφάν Οντράν, Γαλλίδα ηθοποιός, γνωστή από την συμμετοχή της στις ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ « Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» και του Γκάμπριελ Άξελ «Η γιορτή της Μπαμπέτ», που κέρδισαν και οι δύο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.(Γεν. 8/11/1932)

28. Φωτεινή Φραγκούλη, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στη Λέσβο το 1958.




ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1. Στέλιος Σκλαβενίτης, (Φωτό), Έλληνας επιχειρηματίας,εκ των ιδιοκτητών της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. (Γεν. 1965)

1. Στίβεν Μπότσκο, Αμερικανός παραγωγός και σεναρογράφος, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Το Αστυνομικό Τμήμα της Χιλ Στριτ» («Hill Street Blues») και «Οι δικηγόροι της Λος Άντζελες» («L.A Law»).(Γεν. 16/12/1943)

1. Ρόμπι Βαρσάνο, Θεσσαλονικιός Εβραίος που επέζησε του Ολοκαυτώματος, ο άνθρωπος που το 1957 αναγνώρισε στον δρόμο το ναζί εγκληματία Μαξ Μέρτεν, ο οποίος οδήγησε στα στρατόπεδα κολαστήρια του Γ’ Ράιχ τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας έτσι στη σύλληψή του. (Γεν. 1927)

2. Γουίνι Μαντέλα, Νοτιοφρικανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα. (Γεν. 26/9/1936)

4. Ρέι Γουίλκινς, (Φωτό), διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής (Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν, ΠΣΖ) και προπονητής.(Γεν. 14/9/1956)

5. Έρικ Μπρίστοου, Αγγλος αθλητής στα βελάκια. Παγκόσμιος πρωταθλητής 5 φορές (1980, 1981,1984, 1985, 1986). (Γεν. 25/4/1957)

5. Ισάο Τακαχάτα, Ιάπωνας δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων.Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Studio Ghibli, σκηνοθέτης του «Grave of the Fireflies» και παραγωγός αμέτρητων ταινιών του στούντιο. (Γεν. 28/10/1935)

5. Σέσιλ Τέιλορ, Αμερικανός πιανίστας, από τους πρωτοπόρους της free-jazz. (Γεν. 25/3/1929)

6. Ζακ Ιζλάν, Γάλλος τραγουδιστής, από τους πρωτοπόρους της γαλλικής ροκ σκηνής («Pars», «Champagne», «Tombé du ciel»). (Γεν. 18/10/1940)

6. Αλεξάντρ Κούρλοβιτς, Σοβιετικός (Λευκορώσος) αρσιβαρίστας με Ολυμπιακούς και Παγκόσμιους τίτλους στο ενεργητικό του. (Γεν. 28/7/1961)

6. Ντανιέλ Τσαβαρία, Ουρουγουανο-Κουβανός συγγραφέας, με περιπετειώδη βίο.Δίδασκε αρχαία ελληνικά στην Αβάνα και άρχισε να γράφει μετά τα 50 του.Πολλά έργα του κυκλοφορούν και στα ελληνικά (Γεν. 23/11/1933)




8. Βαγγέλης Παυλίδης, (Φωτό). Έλληνας σκιτσογράφος. Ίσως ο πιο καλός, εικαστικά, από όλους. (Γεν. 1944)

9. Πέτερ Γκρίνμπεργκ, Γερμανός φυσικός, που τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 2007 για τις εργασίες του στο τομέα της νανοτεχνολογίας και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη τεχνολογίας που οδήγησε στη ριζική σμίκρυνση των σκληρών δίσκων.  (Γεν. 18/5/1939)

9. Τιμ Μάτλεϊ, Ιρλανδός μουσικός, μέλος του φωνητικού συγκροτήματος The Overtones. (Γεν. 16/2/1982)

10. Ιβόν Στέιπλς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της σόουλ, μέλος του συγκροτήματος The Staples Singers.  (Γεν. 1937)

10. Βασίλης Πριόβολος, έλληνας πολιτικός μηχανικός και πολιτικός. Καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή με το ψευδώνυμο καπετάν Ερμής και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, διατέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη. Στα χρόνια της μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Βαγγέλη Γιαννόπουλου. Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου χρημάτισε αντιπρόεδρος της ΕΑΣ, του σημερινού ΟΑΣΑ. (Γεν. 1918)

10. Αντώνιος - Αιμίλιος Ταχιάος, Καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.  (Γεν. 1931)

10. Σάουρο Τομά, Ιταλός ποδοσφαιριστής, ο τελευταίος επιζών της μεγάλης ομάδας της Τορίνο που χάθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα της Σουπέργκα. Ο ίδιος δεν είχε επιβαστεί στο μοιραίο αεροπλάνο, εξαιτίας ενός τραυματισμού. (Γεν. 4/12/1925)

11. Θανάσης Βακαλιός, Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε θέματα φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, παιδείας και πολιτικής. (Γεν. 1929)


11. Πολυξένη Παπαπέτρου, Ελληνοαυστραλέζα φωτογράφος, στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Στο έργο της διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ιστορία, τη σύγχρονη κουλτούρα, την ταυτότητα και την ύπαρξη. Στη φωτό, το έργο της The Visitor. (Γεν. 21/11/1960)

12. Σέρχιο Πιτόλ, Μεξικάνος συγγραφέας και διπλωμάτης. Γνωστότερο έργο του η «Τριλογία του καρναβαλιού», που αποτελείται από τα μυθιστορήματα «Το γαϊτανάκι του έρωτα» (1984), «Η εξημέρωση του θεϊκού φλαμίνγκο» (1989) και «Η συζυγική ζωή» (1991). (Γεν. 18/3/1933)

13. Μίλος Φόρμαν, τσεχοσλοβάκος σκηνοθέτης, με σπουδαία καριέρα στις ΗΠΑ. («Η Φωλιά του Κούκου») (Γεν. 18/2/1932)


15. Βιτόριο Ταβιάνι, (Φωτό), Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου («Αλοζανφάν», «Χάος»). Μαζί με το αδελφό του Πάολο αποτέλεσαν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα δίδυμα στην ιστορία του κινηματογράφου (Γεν. 20/9/1929)

15. Λι Έρμεϊ, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από τον ρόλο του λοχία Χάρτμαν, στην ταινία «Full Metal Jacket» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1987). Για την ερμηνεία του προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου. (Γεν. 24/3/1944)

16. Χάρι Άντερσον, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από τον ρόλο του δικαστή Στόουν στην τηλεοπτική σειρά «Νυχτερινό Δικαστήριο» («Night Court»), που προβλήθηκε και στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα. (Γεν. 14/10/1952)

18. Κυριάκος Σταμέλος, Έλληνας μηχανικός, από τις εμβληματικές μορφές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. (Γεν. 1953)

19. Γιώργος Λίτσας, Έλληνας νονός της νύχτας. (Γεν. 1973)

19. Γιάννης Κουτουβός, Έλληνας μπασίστας και συνθέτης στον χώρο του ροκ (Mini Boys, The Gravel), ραδιοφωνικός παραγωγός, αρχισυντάκτης μουσικών περιοδικών, στέλεχος δισκογραφικής και με πολυσχιδείς δράσεις στον κόσμο της μουσικής. Παρέμεινε δραστήριος στο χώρο της ρόκ έως το τέλος της ζωής του.

20. Avicii, Σουηδός DJ, ρεμίξερ και μουσικός παραγωγός. (Γεν. 8/9/1989)

21. Βερν Τρόιερ, Αμερικανός ηθοποιός (νάνος ύψους 81 πόντων), γνωστός από τον ρόλο του Mini-Me στην σειρά ταινιών Austin Powers. (Γεν. 1/1/1969)

24. Ανρί Μισέλ, διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής. Διετέλεσε μεταξύ άλλων προπονητής του Άρη Θ. το 2001. (Γεν. 28/10/1947)



24. Άγγελος Δεληβοριάς, (Φωτό). Έλληνας ακαδημαϊκός, αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη (1973-2014). (Γεν. 16/8/1937)

26. Τσαρλς Νέβιλ, Αμερικανός σαξοφωνίστας, μέλος του συγκροτήματος «Neville Brothers». (Γεν. 1938)

28. Γιάννης Τότσικας, Έλληνας ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση» (1970), στον πιο σημαντικό ρόλο της καριέρας του. (Γεν. 1936)

28. Αρτ Πολ, Αμερικανός σχεδιαστής, δημιουργός του διάσημου λογότυπου του Playboy με το κουνελάκι που φοράει σμόκιν. (Γεν. 18/1/1925)

30. Γιώργος Κουρής, Έλληνας εκδότης. (Γεν. 1937)

30. Τιμ Κάλβερτ, Αμερικανός κιθαρίστας του χέβι-μέταλ («Forbidden», «Nevermore») (Γεν. 7/11/1965)




ΜΑΙΟΣ

1. Ζωή Κουρούκλη, (Φωτό), Ελληνίδα ερμηνεύτρια της ελαφράς μουσικής. (Γεν. 1937)

1. Τζον Σταρκς, Αμερικανός ντράμερ της σόουλ και της φανκ. Υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτης του Τζέιμς Μπράουν και έπαιξε σε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες του. (Γεν. 26/10/1938)

1. Πάβελ Περγκλ, Τσέχος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε την σεζόν 2007-2009 στην ΑΕΚ Λάρνακας. (Γεν. 14/11/1977)

2. Τόνι Κουκιάρα, Ιταλός τραγουδοποιός. Μαζί με τη γυναίκα του Νέλι Φιοραμόντι έγιναν γνωστοί ως Tony & Nelly. Γνωστές επιτυχίες του τα τραγούδια «Il conto torna», που τραγούδησε στα ελληνικά και ο Τέρης Χρυσός ως «Η σκέψις μου», και «Vola cuore mio», που θα το πει στα ιταλικά και ο Δάκης. (Γεν. 30/10/1937)

3. Αφόνσο Ντλακάμα, Μοζαμβικανός πολιτικός, ηγέτης της αντικομουνιστικής οργάνωσης RENAMO, που αντιπαρατάχθηκε με το μαρξιστικό FRELIMO στον Εμφύλιο Πόλεμο της Μοζαμβρίκης (1977-1992). (Γεν. 1/1/1953)

5. Ερμάνο Όλμι, Ιταλός σκηνοθέτης. («Το δέντρο με τα τσόκαρα») (Γεν. 24/7/1931)

6. Γιάννης Βλάσσης, λαϊκός τραγουδιστής , που διέπρεψε στις πίστες την δεκαετία του ’80. (Γεν. 1951)

7. Κώστας Λιάσκας, Έλληνας πολιτικός μηχανικός, συνδικαλιστής και πολιτικός. Υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του ΤΕΕ (1988-2002),ενώ διετέλεσε δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ , στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Γρίβα (την περίοδο Οκτωβρίου – Νοέμβριου 1989) και την Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (την περίοδο Νοέμβριου 1989 – Μαρτίου 1990). (Γεν. 1942)

11. Μίσα Άλπεριν, Ουκρανο-Νορβηγός πιανίστας της τζαζ. (Γεν. 7/11/1956)

12. Κώστας Περπερίδης, Έλληνας σκηνοθέτης της τηλεόρασης με ειδίκευση στην κάλυψη αθλητικών γεγονότων. (Γεν. 1940)

13. Μαργκότ Κίντερ, Αμερικανίδα ηθοποιός, καναδικής καταγωγής, γνωστή από τον ρόλο της Λόις Λέιν στις ταινίες του Σούπερμαν. (Γεν. 17/10/1948)

13. Γκλεν Μπράνκα, Αμερικανός συνθέτης της μουσικής πρωτοπορίας και κιθαριστής. (Γεν. 6/10/1948)


14. Τομ Γουλφ, (Φωτό), Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας. («Στο βωμό της ματαιοδοξίας», «Άνδρας με τα όλα του») (Γεν.02/03/1930)

15. Ρέι Γουίλσον, διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής, παγκόσμιος πρωταθλητής το 1966. (Γεν. 17/12/1934)

15. Τομ Μέρφι, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας («Κοντσέρτο Τζίλι»), στα έργα του οποίου αποτυπώνονται «οι πιο σκοτεινοί φόβοι μας και οι πιο βαθιές επιθυμίες μας», σύμφωνα με την κριτική. (Γεν. 23/2/1935)

16. Τζόζεφ Καμπανέλα, Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης («Guiding Light», «Μέρες Αγάπης», «Μάνιξ»). (Γεν. 21/11/1924)

16. Λουτσιάν Πιντίλιε, Ρουμάνος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του θεάτρου.Ήταν η ενσάρκωση του ρουμανικού σινεμά για τριάντα χρόνια πριν από την εμφάνιση μιας «νουβέλ βαγκ» νέων κινηματογραφιστών, τους οποίους ενέπνευσε, στη διεθνή σκηνή. Το 1998 είχε λάβει το ειδικό βραβείο της επιτροπής στη Μόστρα της Βενετίας για την ταινία «Τελευταία Στάση ο Παράδεισος», ενώ οι ταινίες του «Ένα αξέχαστο καλοκαίρι» (1994) και «Πολύ αργά» (1996) είχαν παρουσιαστεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. (Γεν. 9/11/1933)



17. Θεόδωρος Βασιλάκης, (Φωτό).  Έλληνας επιχειρηματίας (Aegean Airlines). Ο άνθρωπος που, μαζί με τον Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, αναγέννησε το γκολφ στην Ελλάδα. (Γεν. 1940)

17. Νικόλ Φοντέν, Γαλλίδα πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (1999-2002) και υπουργός Βιομηχανίας επί προεδρίας Ζακ Σιράκ και πρωθυπουργίας Ζαν Πιερ Ραφαρέν (2002-2004). Η πορεία της στην Ευρωβουλή άρχισε το 1984 και τελείωσε το 2009. (Γεν. 16/1/1942)

17. Ρίτσαρντ Πάιπς, Αμερικανός σοβιετολόγος. (Γεν. 11/7/1923)

19. Μπέρναρντ Λιούις, Αγγλοαμερικανός επιφανής τουρκολόγος και ισλαμολόγος. Μείζον έργο του «Η Ανάδυση της σύγχρονης Τουρκίας». Είχε αμφισβητήσει το γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, προσφέροντας στην Τουρκία την επιστημονική υποστήριξή του λέγοντας πως η θέση περί γενοκτονίας είναι «η αρμενική εκδοχή» της Ιστορίας. (Γεν. 31/5/1916)

19. Ρέτζι Λούκας, Αμερικανός κιθαρίστας της τζαζ και του ριθμ εντ μπλουζ. Συνεργάστηκε με τον Μάιλς Ντέιβις την δεκαετία του εβδομήντα και ήταν παραγωγός στο πρώτο άλμπουμ της Μαντόνα. (Γεν. 25/2/1953)

20. Ηλίας Πετροπουλέας, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1946)

20. Πατρίσια Μόρισον, Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Διακρίθηκε σε ρόλους φεμ φατάλ και υπήρξε πρωταγωνίστρια στην αυθεντική εκδοχή του μιούζικαλ του Κόουλ Πόρτερ «Kiss Me, Kate». (Γεν. 19/3/1915)

20. Σπύρος Βαλσαμάκης, Έλληνας συνθέτης γνωστός από τον Ύμνο του Ολυμπιακού («Θρύλε των γηπέδων»), που έγραψε το 1980 σε στίχους του Κωνσταντίνου Κιλιμάντζου. (Γεν. 1935)

20. Κάρολ Μαν, Αμερικανίδα αθλήτρια γκολφ, από τις θρυλικές μορφές του αθλήματος, με 38 νίκες στο LPGA Tour. (Γεν. 3/2/1941)

21 .Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Έλληνας ηθοποιός και συγγραφέας, γνωστός ως Χάρρυ Κλυνν. (Γεν. 7/5/1940)

21. Γκλεν Σνόντι, Αμερικανός ηχολήπτης, που ανακάλυψε το πετάλι fuzz, ένα από τα εφέ της ηλεκτρικής κιθάρας. (Γεν. 4/5/1922)

22. Φίλιπ Ροθ, Αμερικανός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους λογοτέχνες των ΗΠΑ, με παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή. Μαζί με τους Ντον ΝτεΛίλο, Τόμας Πίντσον, Τζον Απντάικ, Τομ Γουλφ, Τζέιμς Ελρόι και Πόλ Όστερ, αποτελούν την ομάδα των πεζογράφων, που προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν μυθοπλαστικά την πολυσύνθετη πραγματικότητα της μεγάλης υπερδύναμης. («Αμερικανικό Ειδύλλιο», «Παντρεύτηκα έναν κομουνιστή», «Ανθρώπινη Κηλίδα»). Στην φωτογραφία, κατά την βράβευσή του το 2011 από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που τον χαρακτήρισε "λογοτεχνικό γίγαντα).  (Γεν. 19/3/1933)

24. Τζον Πίτερ Μπέιν, Βρετανός κριτικός βιντεοπαιγνιδιών με μεγάλη επιρροή στον χώρο, γνωστός με τα ψευδώνυμα TotalBiscuit,The Cynical Brit και TotalHalibut, (Γεν. 8/7/1984)

24. Ντανιέλα Σαμούλσκι, Γερμανίδα κολυμβήτρια με ολυμπιακούς και παγκόσμιους τίτλους στο ενεργητικό της. (Γεν. 30/5/1984)

26 .Άλαν Μπιν, Αμερικανός αστροναύτης, ο τέταρτος άνθρωπος που περπάτησε στην Σελήνη ως μέλος του διαστημοπλοίου Απόλλων 12. (Γεν. 15/3/1932)

26. Ροζέ Πιαντονί, Γάλλος ποδοσφαιριστής, ένας απο τους μεγάλους κανονιέρηδες του γαλλικού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε με την Νανσί, την Ρεμς και τη Νις σε 485 παιγνίδια, από το 1950 έως το 1966, και σημείωσε 256 γκολ. Στην Εθνική Γαλλίας έπαιξε 37 φορές (1952-1961), σημειώνοντας 18 γκολ. (Γεν. 26/12/1931)

27. Γκάρντνερ Ντοζουά, Αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. (Γεν. 23/7/1947)

28. Σερζ Ντασό, Γάλλος βιομήχανος (Dassault Group) και πολιτικός. (Γεν. 4/4/1925)

28. Σεμαβί Εγιτσέ, Διακεκριμένος Τούρκος βυζαντινολόγος. (Γεν. 9/9/1922)

28. Γενς Κρίστιαν Σκόου, Δανός γιατρός και βιοχημικός, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της αντλίας νατρίου-καλίου (Na+/K+-ATPase). (Γεν. 8/10/1918).

30. Μιχάλης Δεσύλλας, Έλληνας ηθοποιός («Ορκιστείτε Παρακαλώ!», «Ρετιρέ»).



 ΙΟΥΝΙΟΣ


1. Μαρία Μαρτίκα, Ελληνίδα ηθοποιός, η «κυρία Θάλεια» της τηλεοπτικής σειράς «Το Ρετιρέ». (Γεν. 15/3/1932)

1. Κώστας Πολυχρονίου, διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής. (Γεν. 12/11/1936)

1. Τζον Τζούλιους Νόριτς, (Φωτό)  Άγγλος ιστοριογράφος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο, το Βυζάντιο και την Βενετία. (Γεν. 15/9/1929)

1. Έντι Κλιαργουότερ, Αμερικανός μπλουζίστας. (Γεν. 10/1/1935)

2. Μάλκολμ Μόρλεϊ, Αμερικανός εικαστικός, βρετανικής καταγωγής, που εντάσσεται στο κλίμα του φωτορεαλισμού. (Γεν. 7/6/1931)

2. Πολ Μπόγερ, Αμερικανός βιοχημικός, τιμημένος με Νόμπελ Χημείας για τις μελέτες του στα ένζυμα. (Γεν. 31/7/1918)

3. Γκέοργκ φον Τιζενχάουζεν, Αμερικανός διαστημικός επιστήμονας, γερμανικής καταγωγής. (Γεν. 18/5/1914)

3. Φρανκ Καρλούτσι, Αμερικανός πολιτικός, που υπηρέτησε από διάφορες θέσεις τρεις αμερικανούς προέδρους (Νίξον, Κάρτερ, Ρίγκαν).  (Γεν. 18/10/1930)

5. Μάνια Τεγοπούλου, κόρη του εκδότη της Ελευθεροτυπίας Χρήστου (Κίτσου) Τεγόπουλου, και για ένα μικρό διάστημα μετά τον θάνατό του εκδότρια η ίδια, μέχρι που η εφημερίδα χρεοκόπησε στα χέρια της. (Γεν. 1958)

5. Άρης Ραφτόπουλος, διεθνής Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής (Παγκράτι, Ολυμπιακός.) (Γεν. 1950)

5. Κέιτ Σπέιντ, (Φωτό), Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας. (Γεν. 24/12/1962)

6. Κώστας Πίρτσος, Έλληνας ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στην θέση του τερματοφύλακα σε ΠΑΟΚ και Λαμία. (Γεν. 1945)

6. Κίρα Μουράτοβα, Ουκρανίδα σκηνοθέτρια του κινηματογράφου, δημιουργός ενός σημαντικού έργου, «κλεισμένου» για χρόνια στα ντουλάπια της σοβιετικής λογοκρισίας, το οποίο βγήκε τελικά στην επιφάνεια την περίοδο της περεστρόικα, και επηρέασε πολλούς νεότερους σκηνοθέτες («Μεγάλοι αποχαιρετισμοί» , «Το σύνδρομο ασθένειας»). (Γεν. 5/11/1934)

6. Ραλφ Σαντόλα, Αμερικανός κιθαρίστας του χέβι μέταλ, ιταλικής καταγωγής(Deicide, Obituary, Iced Earth). (Γεν. 8/12/1966)

7. Θεόδωρος, Έλληνας γλύπτης. (Γεν. 1931)

7. Ντέιβιντ Ντάνκαν, Αμερικανός φωτοειδησεογράφος, γνωστός για τις φωτογραφίες του από τα πολεμικά μέτωπα (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Πόλεμοι Κορέας και Βιετνάμ).  (Γεν. 23/1/1916)

8. Άντονι Μπουρντέν, (Φωτό). διάσημος Αμερικανός σεφ. Έκανε το φαγητό και την γαστρονομία υπέροχο ταξίδι. (Γεν. 25/6/1956)

8 .Νίκος Χύτας, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1954)

8. Μαρία Μπουένο, Βραζιλιάνα τενίστρια, από τις κορυφαίες όλων των εποχών, με 19 τίτλους γκραν σλαμ στο ενεργητικό της (μεταξύ αυτών και 3 Γουίμπλεντον). Υπήρξε Νο1 τενίστρια στον κόσμο το 1959 και 1960, ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε και τους τέσσερις τίτλους του γκραν σλαμ στο διπλό, το 1960.  (Γεν. 11/10/1939)

8. Ντάνι Κίργουαν,  (Φωτό) Άγγλος κιθαρίστας, βασικός μέλος των Fleetwood Mac από το 1968 έως το 1972, στην μπλουζ περίοδο του συγκροτήματος. (Γεν. 13/5/1950)

8. Γιούνις Γκέισον, Αγγλίδα ηθοποιός, που ερμήνευσε το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, στις δύο πρώτες ταινίες με ήρωα τον πράκτορα 007. (Γεν. 17/3/1928)

10. Παύλος Γιαννακόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας (ΒΙΑΝΕΞ) και αθλητικός παράγων (Παναθηναϊκός). (Γεν. 20/8/1929)

10. Σταν Άντερσον, διεθνής άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής. Την περίοδο 1973-1974 διατέλεσε προπονητής της ΑΕΚ. (Γεν. 27/2/1933)



11. Βιργινία Τσουδερού, (Φωτό), Eλληνίδα πολιτικός. Δεν βρίσκεις πια πολλούς τέτοιου ήθους πολιτικούς σήμερα. (Γεν. 24/6/1924)

12. Τζον Χάιζμαν, Άγγλος ντράμερ, ιδρυτικός μέλος του συγκροτήματος Colosseum, ενός από τα κορυφαία σχήματα του λεγόμενου προοδευτικού ροκ. (Γεν. 21/6/1944)

15. Νικ Νοξ, Αμερικανός ρόκερ (Electric Eels, The Cramps). (Γεν. 26/3/1958)

15. Ματ Μέρφι, Αμερικανός κιθαρίστας, που συνεργάστηκε με τους Blues Brothers και τον Χάουλιν Γουλφ. (Γεν. 29/12/1929)

16. Γκενάντι Ροζντεστβένσκι, Ρώσος διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 4/5/1931)

16. Άλφρεντ Άλμπερτς, Αμερικανός βιολόγος, που ανακάλυψε την πρώτη στατίνη (λοβαστατίνη), μιας ουσίας που μειώνει την υψηλή χοληστερίνη. (Γεν. 16/5/1931)


16. Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος, (Φωτό).  Έλληνας γενετιστής με σημαντική καριέρα στις ΗΠΑ. (Γεν. 11/3/1934)

18. Κώστας Πολίτης, Έλληνας παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής και προπονητής. (Γεν. 21/3/1942)

18. XXXTentacion, αμερικανός ράπερ, που έγινε γνωστός μέσω της μουσικής πλατφόρμας SoundCloud. (Γεν. 23/1/1998)

18. Καζούο Κάσιο, Ιάπωνας επιχειρηματίας, συνιδρυτής της εταιρείας Casio. (Γεν. 9/1/1929)

19. Σέρτζιο Γκονέλα, Ιταλός διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου. Διετήτευσε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978, μεταξύ Αργεντινής και Ολλανδίας (3-1). (Γεν. 23/5/1933)

19. Βασίλης Καρύδης, καθηγητής εγκληματολογίας, βοηθός συνήγορος του πολίτη (2010-2016).

19. Μπάνσι Κιντέρος, Ισπανός μουσικός, μέλος του ντουέτου GMS, ενός από τα σημαντικότερα σχήματα της ψυχεδελικής τρανς. (Γεν. 8/12/1976)

19. Χιούμπερτ Γκριν, Αμερικανός γκόλφερ, από τους κορυφαίους του αθλήματος. (Γεν. 28/12/1946)

19. Στάνλεϊ Καβέλ, Αμερικανός φιλόσοφος, καθηγητής της Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους φιλοσόφους των ΗΠΑ. Ασχολήθηκε με το έργο του Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και του Τζον Όστιν, του κυριότερου εκπροσώπου της λεγόμενης φιλοσοφίας της καθημερινής γλώσσας, και έγραψε φιλοσοφικά κείμενα για τον Μπέκετ, τον Σέξπιρ, τον Πόε, αλλά και τους αδελφούς Μαρξ, τον Χίτσκοκ, τον Μακαβέγιεφ, τον Μπέργκμαν, το θέατρο, τη μουσική, το σινεμά και την όπερα. (Γεν. 1/9/1926)

19. Νίκος Αγγελής, Έλληνας νομικός και μουσικός, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «Χωρίς Περιδέραιο». (Γεν. 1963)

20. Ερρίκος Μπριόλας, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 19/10/1933)

20. Ντόμινικ Πολόνσκι, Πολωνός μονόχειρας τσελίστας, που έπαιζε με το μοναδικό του χέρι. (Γεν. 17/6/1977)

20. Πίτερ Τόμσον, Αυστραλός γκόλφερ, από τους κορυφαίους του αθλήματος. (Γεν. 23/8/1929)

20. Ρόμπερτ Γκίλπιν, Αμερικανός διεθνολόγος, με σημαντικό έργο στην διεθνή πολιτική και την διεθνή πολιτική οικονομία. (Γεν. 2/7/1930)

22. Στιβ Κόντους, Αυστραλός πολιτικός, με ελληνικές ρίζες και καταγωγή από το Καστελόριζο. Διετέλεσε δήμαρχος Αδελαίδας (1987-1993) και βουλευτής του Φιλελευθέρου Κόμματος (1993-2002). (Γεν. 10/12/1935)

22. Τζέφρι Οριέμα, Μουσικός από την Ουγκάντα με διεθνή φήμη. (Γεν. 16/4/1953)

22. Βίνι Πολ, Αμερικανός ντράμερ, ιδρυτικό μέλος του χέβι μέταλ συγκροτήματος Pantera. (Γεν. 11/3/1964)

23. Χρίστος Γραμματίδης, Φωτό,  Έλληνας δικηγόρος, γνωστός κυρίως μέσα από την σχολιογραφία του στο διαδίκτυο για ποικίλα θέματα, από τα νομικά και την πολιτική έως τα κοινωνικά και την τέχνη. (Γεν. 1983)

24. Τζορτζ Κάμερον, Αμερικανός ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των The Left Banke,ενός συγκροτήματος που χαρακτηρίστηκε ως μπαρόκ-ποπ και είχε δυο μεγάλες επιτυχίες την δεκαετία του εξήντα, τα τραγούδια «Walk Away Renee» και «Pretty Ballerina». (Γεν. 16/10/1947)

24. Φρανκ Χερτ, Αμερικανός μηχανικός υπολογιστών που κατασκεύασε τον πρώτο δρομολογητή (router) για το ARPANET, τον πρόδρομο του Ίντερνετ. (Γεν. 15/5/1929)


25 .Ντέιβιντ Γκόλντμπλατ, Νοτιοαφρικανός φωτογράφος, γνωστός για το έργο του σχετικά τις ωμότητες του φυλετικού διαχωρισμού που διαπράττονταν από την κυβέρνηση της λευκής μειοψηφίας από το 1948, τη χρονιά που θεσπίσθηκαν οι νόμοι του απαρτχάιντ. (Γεν. 29/11/1930)

27. Τζο Τζάκσον, Αμερικανός κυνηγός ταλέντων και πατριάρχης της μουσικής δυναστείας των Τζάκσον (Jackson 5, Μάικλ Τζάκσον, Τζάνετ Τζάκσον, Λατόγια Τζάκσον). (Γεν. 26/7/1928)

27.Χάρλαν Έλισον, Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Βιβλία του κυκλοφορούν και στα ελληνικά. (Γεν. 27/5/1934)

27. Στιβ Σότο, Αμερικανός μπασίστας και ηγετική μορφή του κινήματος της πανκ μουσικής στην Καλιφόρνια (Agent Orange, Adolescents). (Γεν. 23/8/1963)

28. Γκόραν Μπουνγιέβτσεβιτς, διεθνής Σέρβος αμυντικός ποδοσφαιριστής με θητεία στην Τότεναμ. Ο Τύπος της πατρίδας τού είχε αποδώσει τον χαρακτηρισμό «Ο Σέρβος Μπεκενμπάουερ» για την ευστροφία στο παιγνίδι του και την καλή του πάσα. (Γεν. 17/2/1973)

28. Ντομένικο Λοζούρντο, Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος και ιστορικός. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Η πάλη των τάξεων: Μια πολιτική και φιλοσοφική ιστορία» και «Το λεξικό της αμερικάνικης ιδεολογίας:Η γλώσσα της αυτοκρατορίας». (Γεν. 14/11/1941)

28. Κριστίνε Νέστλινγκερ, Αυστριακή συγγραφέας παιδικών βιβλίων,γνωστή στην Ελλάδα. (Γεν. 13/10/1936)

29. Γιουτζίν Πιτ, Αμερικανός τραγουδιστής του r&b και της σόουλ, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «The Jive Five». Μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος τα τραγούδια :«My True Story», «Never, Never» και «What Time Is It?». (Γεν. 6/11/1937)


29. Άρβιντ Κάρλσον, (Φωτό), Σουηδός καθηγητής νευρολογίας, που τιμήθηκε το 2000 με το Νομπέλ Ιατρικής, μαζί με τους Αμερικανούς Πολ Γκρίνγκαρντ και Έρικ Κάντελ, για τη μελέτη και την εργασία του σχετικά με τη μεταβίβαση σήματος του εγκεφάλου στο νευρικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία παθήσεων του εγκεφάλου. (Γεν. 25/1/1923)

29. Ζακ Μαντιμπόστ, Γάλλος αθλητής του άλματος είς ύψος, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς της Βουδαπέστης το 1966 με επίδοση 2.12μ. (Γεν. 6/6/1944)

30. Φουάτ Σεζγκίν, διεθνούς φήμης Τούρκος Αραβολόγος. Μείζον έργο του η 13τομη «Ιστορία της Αραβικής Λογοτεχνίας» («Geschichte des Arabischen Schrifttums»). (Γεν.24/10/1924)





 ΙΟΥΛΙΟΣ


1. Τζέσυ Παπουτσή, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 11/12/1950)




1. Γκίλιαν Λιν, Αγγλίδα μπαλαρίνα και χορογράφος.Το έργο της έχει συνδεθεί με δυο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπρόντγουεϊ: τα μιούζικαλ του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ «Γάτες» και «Το Φάντασμα της Όπερας». Στη φωτογραφία, με τον Γουέμπερ μετά από μία από τις τελευταίες παραστάσεις του Cats. (Γεν. 20/2/1926)

1. Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, Βούλγαρος ιστορικός, που έχει υποστηρίξει στο έργο του ότι δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα. (Γεν. 3/12/1945)

2 . Άλαν Λόνγκμιουρ, Σκωτσέζος μπασίστας, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Bay City Rollers, που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970. (Γεν. 20/6/1948)

2. Λουκάς Παπαδόπουλος, ;Eλληνας πρωταθλητής και βαλκανιονίκης της ιππασίας.

2. Χένρι Μπάτλερ, Αμερικανός πιανίστας της τζαζ. Ο Δρ Τζον τόν είχε αποκαλέσει «η υπερηφάνεια της Νέας Ορλεάνης». (Γεν. 21/9/1949)

2. Μπιλ Γουότρους, Αμερικανός τρομπονίστας της τζαζ. Συνεργάστηκε με μουσικούς, όπως ο Κένι Μπάρελ, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Πολ Ντέσμοντ και ο Μέιναρντ Φέργκιουσον. (Γεν. 8/6/1939)

4. Ρόμπι Μίλερ, Ολλανδός διευθυντής φωτογραφίας, συνεργάτης των σκηνοθετών Βιμ Βέντερς και Τζιμ Τζάρμους. (Γεν. 4/4/1940)


5. Κλοντ Λανζμάν, (Φωτό), Γάλλος κινηματογραφιστής. Μείζον έργο του το εννιάωρο ντοκιμαντέρ «Shoah» («Ολοκαύτωμα»). (Γεν. 27/11/1925)

6. Κιμισίγκε Ισιζάκα, Ιάπων μικροβιολόγος. Ανακάλυψε την Ανοσοσφαιρίνη Ε, που σχετίζεται με την αλλεργία. Το εν γένει επιστημονικό του έργο είχε μεγάλη επίδραση στην κατανόηση των αλλεργιών. (Γεν. 3/12/1925)

6. Σόκο Ασαχάρα, Ιάπων ιδρυτής της θρησκευτικής αίρεσης «Αούμ Σίνρι Κίο» («Υπέρτατη Αλήθεια»), που προκάλεσε την φονική επίθεση στο μετρό του Τόκιο το 1995. καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε δια απαγχονισμού. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κιζούο Ματσουμότο. (Γεν. 2/3/1955)

7. Μπρετ Χόφμαν, Αμερικανός τραγουδιστής του συγκροτήματος «Malevolent Creation», που κινείται στον χώρο του death metal. (Γεν. 8/2/1967)

7. Τάιλερ Χάνεϊκατ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής, με θητεία στους Σακραμέντο Κινγκς, την Αναντολού Εφές και την Κίμκι. (Γεν. 15/7/1990)

8. Άλαν Γκιλζίν, διεθνής Σκωτσέζος επιθετικός ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα στην Τότεναμ. Στους «πετεινούς» αγωνίσθηκε σε 343 παιγνίδια από το 1964 έως το 1974. σημειώνοντας 93 γκολ. (Γεν. 22/10/1938)

8. Κάρλο Βαντσίνα, Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Πιο γνωστή του ταινία η ρομαντική κωμωδία «Ανατολικά του Έρωτα» («South Kensington»), παραγωγής 2001. (Γεν. 13/3/1951)

8. Ταμπ Χάντερ, Αμερικανός ηθοποιός, σύμβολο του σεξ την δεκαετία του πενήντα. (Γεν. 11/7/1931)

8. Φρανκ Ράμσεϊ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής, που κατέκτησε 7 πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Μπόστον Σέλτικς. (Γεν. 13/7/1931)

8. Όλιβερ Νάσεν, Βρετανός συνθέτης λόγιας μουσικής. (Γεν. 12/6/1952)

9. Χανς Γκίντερ Βίνκλερ, Γερμανός αθλητής της Ιππασίας με 5 Ολυμπιακούς και 3 Παγκόσμιους τίτλους. (Γεν. 24/7/1926)

10. Κάρλο Μπενετόν, Ιταλός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της εταιρείας ρουχισμού Benetton. (Γεν. 1943)

13. Μάνος Αντώναρος, Ελληνας δημοσιογράφος. (Γεν. 1956)

18. Μπέρτον Ρίχτερ, Αμερικανός φυσικός· μαζί με τον Σάμουελ Τινγκ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1976) για την ανακάλυψη (την οποία έκαναν ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλον), ενός νέου είδους βαρέος στοιχειώδους σωματιδίου, το οποίο ονόμασαν J/Ψ. (Γεν. 22/3/1931)

18. Νίκος Καρδασιλάρης, Έλληνας επιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των ξηρών καρπών». Στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, με την εταιρεία του Cardico έλεγχε το 70% της εγχώριας αγοράς ξηρών καρπών. Όμως η κάθετη πτώση των διεθνών τιμών αμυγδαλόψυχας, εξαιτίας της υπερπροσφοράς από την Τουρκία, την Αλγερία και το Ιράν και επακολουθήσασα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αύξησαν σημαντικά τα συσσωρευμένα χρέη της εταιρείας, με επακόλουθο την απώλεια της Cardico. (Γεν. 1949)

18. Άντριαν Κρονάουερ, διάσημος ραδιοφωνικός παραγωγός στις ΗΠΑ, τον οποίο ενσάρκωσε στην μεγάλη οθόνη ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στην ταινία του Μπάρι Λέβινσον «Καλημέρα, Βιετνάμ». (Γεν. 8/9/1938)

18. Ειρήνη (Ρένα) Λαμπράκη, Ελληνίδα νομικός και πολιτικός. Διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1977-1989), υφυπουργός Πολιτισμού – Απόδημου Ελληνισμού (1988-1989) και Ευρωβουλευτής (1994 – 1999). (Γεν. 5/1/1949)

19. Νικόλαος Κουρής, Έλληνας ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (πτέραρχος) και πολιτικός (ΠΑΣΟΚ). Διετέλεσε αρχηγός ΓΕΑ (1982-1984), αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1984-1989) και βουλευτής επικρατείας και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (1993-1996). (Γεν. 1930)






20. Χρίστος Ρουμελιωτάκης, (Φωτό, σκίτσο από το περιοδικό Οροπέδιο, που του έκανε μεγάλο αφιέρωμα).  Έλληνας ποιητής της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. (Γεν. 1938)





21. Σταύρος Τσακυράκης, (Φωτό), Έλληνας πανεπιστημιακός (καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ), που ασχολήθηκε ιδιαίτερα-και με δημόσιο λόγο-με τα ανθρώπινα δικαιώματα. (Γεν. 1951)





22. Μάνος Ελευθερίου, Φωτό, Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. (Γεν. 12/3/1938)





22. Στέργιος Συμεωνίδης, Έλληνας αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, γεννημένος στις Σέρρες. Σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 1974, όταν το μεταγωγικό αεροσκάφος (Νοράτλας) στο οποίο επέβαινε ως συγκυβερνήτης καταρρίφθηκε από φίλια πυρά πάνω από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής. (Γεν. 1933)

23. Οξάνα Σάτσκο, Ουκρανή ζωγράφος, ιδρυτικό μέλος της μαχητικής φεμινιστικής οργάνωσης Femen. (Γεν. 31/1/1987)

23. Πολ Μάντελεϊ, (Φωτό), διεθνής Άγγλος μεσοαμυντικός ποδοσφαιριστής. Ο αποκαλούμενος «Rolls Royce», έπαιξε 724 παιχνίδια με την Λιντς μέχρι την αποχώρησή του το 1980, ήταν βασικό μέλος της ομάδας που κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλήματος Αγγλίας το 1969 και το 1974 καθώς και το Λιγκ Καπ (1968) και το Κύπελλο (1972). Επίσης, είχε 24 διεθνείς συμμετοχές. (Γεν. 20/9/1944)

23. Χρύσα Σπηλιώτη, Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας. (Γεν. 12/1/1956)

25. Κώστας Αναστασάτος, Έλληνας προπονητής της Εθνικής μπάσκετ (1975), του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. (Γεν. 16/9/1937)

25. Σέρτζιο Μαρκιόνε, Ιταλός μάνατζερ, επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας FCA (Fiat Chrysler Automobiles). Τού πιστώνεται η αναδιάρθρωση και η επαναφορά στην κερδοφορία των δύο ιστορικών εταιρειών, που αποτελούν τις συνιστώσες του ομίλου FCA. (Γεν. 17/6/1952)

26. Γιώργος Κατσιμπάρδης, Έλληνας δικηγόρος, αθλητικός παράγων και πολιτικός. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε βουλευτής Βοιωτίας για 23 χρόνια (1977 – 2000) και υφυπουργός Εσωτερικών (1987-1988). Υπήρξε πρωταθλητής στους δρόμους ταχύτητας, μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου και Βαλκανιονίκης (1960),ενώ χρημάτισε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (1984 – 1987). (Γεν. 26/1/1939)

26. Βασίλης Γκανάτσιος, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, γνωστός ως Καπετάν - Χείμαρρος, και συγγραφέας («Ανιχνεύοντας τις ρίζες της ήττας», «Ένας δάσκαλος καπετάνιος»). (Γεν. 1915)

27. Νίκος Βαρδιάμπασης, έλληνας γιατρός, φιλόλογος (μελετητής της ελληνικής γλώσσας), ιστορικός και δημοσιογράφος. Ήταν ευρύτερα γνωστός από την στήλη του στην «Ελευθεροτυπία» και τις εκπομπές του στην τηλεόραση με επίκεντρο την ελληνική γλώσσα. (Γεν. 1947)

29. Τόμας Στάνκο, Πολωνός τρομπετίστας της τζαζ, ενταγμένος στο κλίμα της φρι-τζαζ και της αβάν-γκαρντ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τζαζίστες που ανέδειξε η Ευρώπη. (Γεν. 11/7/1942)

31. Χρήστος Μαυρόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας, εκ των συνιδρυτών της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ «Γαλαξίας». (Γεν. 1931)




ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ


3. Μοσέ Μισράχι, Ισραηλινός σκηνοθέτης τιμημένος με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1978 για την ταινία του «Μαντάμ Ρόζα» («La vie devant soi», ο πρωτότυπος γαλλικός τίτλος) με πρωταγωνίστρια την Σιμόν Σινιορέ στον ρόλο μιας γαλλοεβραίας πόρνης που μεγαλώνει ένα μουσουλμανόπαιδο, και τον Κώστα Γαβρά σ’ ένα χαρακτηριστικό ρόλο. (Γεν. 5/9/1931)







6.Ζοέλ Ρομπισόν, (Φωτό), Γάλλος σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίων με 32 αστέρια «Μισελέν» στο ενεργητικό του. (Γεν. 7/4/1945)


7. Ρίκα Βαγιάννη, (Φωτό) Ελληνίδα ηθοποιός, τηλεπαρουσιάστρια και δημοσιογράφος. Μαρίκα Ζούλα το πραγματικό της όνομα. (Γεν. 1962)

8. Νίκολας Μπετ, Κενυάτης αθλητής των 400μ. μετ’ εμποδίων, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2015. (Γεν. 27/1/1990)

11. Βιντιαντάρ Σουρατζπρασάντ Νάιπολ, ινδικής καταγωγής συγγραφέας από το Τρίνιδαδ. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2001. (Γεν. 17/8/1932)

12. Σαμίρ Αμίν, αιγύπτιος νεομαρξιστής οικονομολόγος. Θεωρητικός των σχέσεων κυριαρχίας Βορρά-Νότου, ο Αμίν ήταν μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης. Μείζον έργο του « Η άνιση ανάπτυξη: Δοκίμιο για τους κοινωνικούς σχηματισμούς του περιφερειακού καπιταλισμού» (1973). (Γεν. 3/9/1931)

13. Ιωάννης Παπαδημητρίου, (Φωτό), διακεκριμένος Έλληνας χειρούργος και πανεπιστημιακός δάσκαλος. Το 1990 πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα.

14. Ράντι Ράμπατζ, Καναδός μπασίστας και τραγουδιστής του πανκ ροκ (D.O.A) και του χέβι μέταλ (Annihilator). (Γεν. 21/2/1960)

16. Γέλενα Σουσουνόβα, διακεκριμένη ρωσίδα γυμνάστρια, κυρίαρχη στο άθλημα την δεκαετία του ’80 (Γεν. 23/4/1969)

16. Τζορτζ Μπίλιας, Ελληνοαμερικανός ιστορικός, πανεπιστημιακός καθηγητής της αμερικανικής ιστορίας. (Γεν. 26/6/1919)



16. Αρίθα Φράνκλιν, (στο εξώφυλλο του New Yorker) Aμερικανίδα τραγουδίστρια. Υπήρξε ένας ζωντανός θρύλος της λαϊκής μουσικής των ΗΠΑ και μια από τις σπουδαιότερες φωνές στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Η «βασίλισσα της σόουλ», όπως τήν αποκαλούσαν, ερμήνευσε σπουδαία και κλασσικά πλέον τραγούδια, όπως τα «Respect» και «I Say a Little Prayer». Βραβεύτηκε με 18 Γκράμι και τιμήθηκε με 25 χρυσούς δίσκους,ενώ οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 75 εκατομμύρια αντίτυπα. Με 112 τραγούδια στα τσαρτ του Billboard, ήταν η τραγουδίστρια με την μεγαλύτερη παρουσία στους πίνακες επιτυχιών των ΗΠΑ (Γεν.25/03/1942).

17. Κώστας Κονδύλης, Έλληνας αρχιτέκτονας, συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ στην ανέγερση ουρανοξυστών στην Νέα Υόρκη. (Γεν. 17/4/1940)

17. Κλάουντιο Λόλι, διακεκριμένος Ιταλός τραγουδοποιός με κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα στους στίχους του («Aspettando Godot», «Michel», «Ho visto anche degli zingari felici»). (Γεν. 28/3/1950)

18. Κόφι Ανάν, (Φωτό), Γκανέζος διπλωμάτης, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ (1997-2006), κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (2001), γνωστός στον ελλληνισμό για το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού («Σχέδιο Ανάν»). (Γεν. 8/4/1938)

18. Τζακ Κονστάνζο, Αμερικανός περκασιονίστας, βιρτουόζος των μπόνγκος, γνωστός με το προσωνύμιο Μίστερ Μπόνγκο. (Γεν. 24/9/1919)

20. Τζίμι ΜακΙλρόι, Βόρειοϊρλανδός διεθνής ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε από το 1950 έως το 1962 στην Μπέρνλι και αναδείχθηκε σε «σημαία» της ομάδας με 439 συμμετοχές και 116 γκολ, ενώ την βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας το 1960. (Γεν. 25/10/1931)

21. Κυριάκος Διακογιάννης, έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας. Διετέλεσε αρθρογράφος της «Αυριανής» (1980-1997) και χαρακτηρίστηκε από την Αριστερά ως ο «ηγέτης του Αυριανισμού». (Γεν. 27/8/1927)

22. Εντ Κινγκ, Αμερικανός μουσικός, ιδρυτής του ψυχεδελικού συγκροτήματος «Strawberry Alarm Clock» και στην συνέχεια μέλος των Lynyrd Skynyrd (1972-1975, 1987-1996). (Γεν. 14/9/1949)

23. Ντάριο Πεγκορέτι, Ιταλός κατασκευαστής σκελετών για ποδήλατα, από τους κορυφαίους της εποχής του. (Γεν. 18/1/1956)

23. Τζορτζ Γουόκερ, Αμερικανός συνθέτης, που συνδύαζε στο έργο του το σύγχρονο κλασικό ιδίωμα με την αφροαμερικάνικη παράδοση των σπιρίτσουαλ και της τζαζ. Υπήρξε ο πρώτος αφροαμερικανός συνθέτης που τιμήθηκε με Πούλιτζερ. (Γεν. 27/6/1922)

24. Σπύρος Μερκούρης, Έλληνας πολιτιστικός παράγων, αδελφός της Μελίνας Μερκούρη. (Γεν. 1930)

24. Βαλεντίνα Ραστβόροβα, σοβιετική (ρωσίδα) ξιφομάχος με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό της. (Γεν. 17/7/1933)

25. Λίντσεϊ Κεμπ, διακεκριμένος Άγγλος χορογράφος και χορευτής, ηθοποιός και μίμος. (Γεν. 3/5/1938)

25. Γιώργος Καλός, Έλληνας πολιτικός (ΝΔ), υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Καραμανλή και συγγραφέας. (Γεν. 1/1/1949)

25 .Γρηγόριος Σκαλκέας, (Φωτό),  Έλληνας ιατρός, πανεπιστημιακός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989 έως τον θάνατό του,της οποίας υπήρξε και πρόεδρος για το έτος 2003. (Γεν. 1928)

25. Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ιερέας της Εκκλησίας της Κρήτης.Έμεινε στην ιστορία ως ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη το 1957, παρά την απαγόρευση των εκκλησιαστικών αρχών της μεγαλονήσου. Όντας και στρατιώτης εκείνη την περίοδο καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε φυλάκιση 6 μηνώνγια απείθεια. (Γεν. 1932)

25. Τζον ΜακΚέιν, αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός. (Γεν. 29/8/1936)



26. Νιλ Σάιμον, πολυβραβευμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 4/7/1927)

26. Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Έλληνας ιστιοπλόος, ολυμπιονίκης το 1960 στη Ρώμη με σκάφος τύπου «Ντράγκον» και κυβερνήτη τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο. (Γεν. 3/5/1932)

26. Ρόζα Μπουλιόν, θρυλική μορφή του τσίρκου από την Γαλλία. (Γεν. 21/12/1910)

26. Παρασκευάς Μπόλαρης, Έλληνας απότακτος στρατιωτικός, πρωτοπαλλήκαρο του Ιωαννίδη και ένας από τους πρωταίτιους του «πραξικοπήματος της πιτζάμας». (Γεν. 1936)

28. Έριχ Λέσινγκ, Αυστριακός φωτογράφος, ένας από τους «πρυτάνεις» του φωτορεπορτάζ, ο οποίος είχε καλύψει φωτογραφικά την αντικομουνιστική εξέγερση του 1956 στη Βουδαπέστη. (Γεν. 13/7/1923)

29. Τζέιμς Μέρλις, Βρετανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών (1996), μαζί με τον Καναδό Γουίλιαμ Βίκρεϊ για την «θεμελιώδη συνεισφορά τους στην οικονομική θεωρία των κινήτρων υπο ασύμμετρη πληροφόρηση». (Γεν. 5/7/1936)


29. Πολ Τέιλορ, (Φωτό), διακεκριμένος Αμερικανός χορευτής και χορογράφος. (Γεν. 29/7/1930)

30 .Βανέσα Μαρκέζ, αμερικανίδα ηθοποιός, γνωστή από την συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «Στην Εντατική» (ER). (Γεν. 21/12/1968)

31. Αλεξάντερ Ζαχάρτσενκο, Ουκρανός πολιτικός, ρωσικής καταγωγής, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας. (Γεν. 26/6/1976)

31. Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και εμβληματική μορφή του κινήματος για την ισότητα των γυναικών. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρύτανης (Πάντειο). (Γεν. 1917)

31. Λουίτζι Λούκα Καβάλι - Σφόρτσα, Ιταλός γενετιστής, από τους πρωτοπόρους της πληθυσμιακής γενετικής. Από τη δεκαετία του ’70 αναζητούσε τα ίχνη του προγόνου των ανθρώπων μελετώντας τις ομάδες αίματος και είχε αντιληφθεί από τότε ότι οι απομονωμένοι πληθυσμοί και ειδικά αυτοί της Κεντρικής Αφρικής κρατούν το κλειδί για τέτοιου είδους μελέτες. (Γεν. 25/1/1922)



ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ


1. Ράντι Γουέστον, Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης της τζαζ. (Γεν. 6/4/1926)

1. Νίκος Κάμπας, Έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ και στην συνέχεια μέτοχος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. (Γεν. 1946)

2. Κόνγουεϊ Σάβατζ, Αυστραλός ρόκερ, συνεργάτης του Νικ Κέιβ. (Γεν. 27/7/1960)

3. Κατίνα Ρανιέρι, Ιταλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια («Ti guarderò nel cuore», «Una canzone da due soldi»). (Γεν. 31/8/1925)

3. Κάτια Αθανασίου, Ελληνίδα ηθοποιός, γνωστή από τη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Λούνα Παρκ», στην οποία ερμήνευε την «Τούλα», μια υπάλληλο λούνα παρκ, που διαλαλούσε την δουλειά της με την ατάκα «πέντε κρίκοι ένα τάληρο». Ήταν παντρεμένη με τον συνθέτη Ζακ Ιακωβίδη, ο οποίος απεβίωσε το 2015 και μαζί είχαν αποκτήσει έναν γιο.

4. Πολ Κόετς, Κενυάτης αθλητής μεγάλων αποστάσεων. Το 1998 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στον Μαραθώνιο. (Γεν. 25/6/1969)

4. Γιώργος Μπανασάκης, Έλληνας επιχειρηματίας, πρόεδρος του Ολυμπιακού Π. το 1992. (Γεν. 1940)

5. Ευαγγελία Μαργαρώνη, Ελληνίδα πιανίστρια σε λαϊκά πάλκα. Συνέδεσε το όνομά της με την ορχήστρα του Βασίλη Τσιτσάνη. (Γεν. 1928)

6. Μπερτ Ρέινολντς, (Φωτό). Αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 11/2/1936)

6. Κλάουντιο Σιμόνε, Ιταλός διευθυντής ορχήστρας, μαθητής του Δημήτρη Μητρόπουλου. Συνέβαλε στην ανάδειξη πολλών έργων της εποχής της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, με την ορχήστρα δωματίου «I Solisti Veneti», την οποία δημιούργησε το 1959. (Γεν. 23/12/1934)

6. Ρίτσαρντ ΝτεΒος, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της πολυεθνικής εταιρείας Amway, η οποία ειδικεύεται στην πώληση προϊόντων υγιεινής, ομορφιάς και σπιτικής φροντίδας με την μέθοδο του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ. (Γεν. 4/3/1926)

6. Γουίλσον Μορέιρα, Βραζιλιάνος συνθέτης της σάμπας, ένας από τους κορυφαίους του είδους («Judia de mim»,«Goiabada cascão», «Senhora liberdade», «Coisa da antiga», «Gotas de Veneno", «Sandália Amarela»,«Candongueiro»). (Γεν. 12/12/1936)

7. Μαρίνα Πεφάνη, Ελληνίδα ηθοποιός.

7. Φαμπιάν Τομάσι, Αργεντίνος εργαζόμενος σε αγροτικούς ψεκασμούς, σύμβολο του αγώνα κατά της δραστικής ουσίας γλυφοσάτη, από την οποία παράγεται το ζιζανιοκτόνο roundup της Μονσάντο. Η γλυφοσάτη θεωρείται καρκινογόνος ουσία και ο θάνατος του Τομάσι οφείλεται σε τοξική πολυπνευμονοπάθεια. (Γεν. 1965)

7. Μαρκ Μίλερ, Αμερικανός λευκός ράπερ. (Γεν. 19/1/1992)


7. Άννα Σαρρή - Καραμπεσίνη, (Φωτό), Ελληνίδα τραγουδίστρια της παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής, από τις πιο γνωστές φωνές του Αιγαίου. (Γεν. 1923)

8. Μανώλης Αποστόλου, Έλληνας επιχειρηματίας, πρώην επικεφαλής της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Aτλάντικ», η οποία οδηγήθηκε σε πτώχευση το 2011. Συνέδεσε το όνομα του με άνοδο της «Ατλάντικ» αλλά και με την τελική κατάρρευση της. (Γεν. 1963)

10. Τζόνι Στράικ, Αμερικανός συγγραφέας και μουσικός, ιδρυτικό μέλος του πρωτο-πανκ συγκροτήματος Crime. (Γεν. 6/6/1948)



10. Πολ Βιριλιό, (Φωτό), Γάλλος πολεοδόμος και φιλόσοφος. Πολιτικός ακτιβιστής, ειδικός σε θέματα χωροταξίας και στρατηγικής και είχε ηγηθεί κατά της ανεστιότητας και υπέρ της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους της μετανεωτερικότητας. (Γεν. 4/1/1932)

11. Ντον Πέινοζ, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιταλικής καταγωγής, συνιδρυτής της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Mylan. (Γεν. 13/2/1935)

11. Βασίλης Ιντζές, Έλληνας πολιτικός (ΕΚ,ΠΑΣΟΚ). Διετέλεσε βουλευτής Σερρών της Ένωσης Κέντρου (1963-1967) και του ΠΑΣΟΚ (1975-1989). (Γεν. 1929)

12. Ρασίντ Ταχά, Γαλλοαλγερινός τραγουδοποιός, που συνδύαζε στο έργο του το ροκ με τα μουσικά ιδιώματα του Μαγκρέμπ. (Γεν. 18/9/1958)

13. Ντίνος Βεντίκος, Έλληνας δημοσιογράφος, από τους σκαπανείς του αθλητικού ρεπορτάζ στην χώρα μας. (Γεν. 1933)

13. Γκομέζ ντε Φαρία, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής και προπονητής, πορτογαλικής καταγωγής, δημιουργός της μεγάλης ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινα, που αποκλήθηκε «Άγιαξ της Ηπείρου». (Γεν. 1936)

16. Κέβιν Μπίτι, Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός στην Ίπσουϊτς (228 συμμετοχές, 24 γκολ), με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας (1978) και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1981). (Γεν. 18/12/1953)

16. Μπιγκ Τζέι ΜακΝίλι, Αμερικανός σαξοφωνίστας, από τους πρωτοπόρους του ροκ εντ ρολ. (Γεν. 29/4/1927)

18. Ρόμπερτ Βεντούρι, διακεκριμένος Αμερικανός αρχιτέκτονας, που αποκλήθηκε πατέρας του μεταμοντερνισμού. Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Πρίτζκερ, το Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής. (Γεν. 25/6/1925)

19. Νίκος Χατζηνικολάου, Έλληνας λυρικός λυρικός καλλιτέχνης. Με φωνή τενόρου υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμηνεύοντας κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως και την δεκαετία του ’80. (Γεν. 1922)

19. Μωυσής Κωνσταντίνης, Έλληνας οικονομολόγος και εμβληματική μορφή του ελληνικού εβραϊσμού

20. Τζορτζ Χατσόπουλος, Αμερικανός μηχανολόγος μηχανικός και εφευρέτης, ελληνικής καταγωγής, με σημαντικό έργο στον τομέα της θερμοδυναμικής. Απόφοιτος του ΕΜΠ και του ΜΙΤ, δίδαξε στο φημισμένο τεχνολογικό ίδρυμα της Μασαχουσέτης και το 1956 ίδρυσε την εταιρεία Thermo Electron, που παρήγε καινοτόμα προϊόντα. Υπήρξε δημιουργός του θερμιονικού μετατροπέα και μιας τεχνητής καρδιάς. (Γεν. 7/1/1927)

22. Τσας Χότζες, Άγγλος μουσικός, μέλος του ντουέτου Chas & Dave, που γνώρισε δόξες στην Αγγλία παίζοντας rockney (συνδυασμός rock και cockney). (Γεν. 28/12/1943)

22. Κυριάκος Γριβέας, Έλληνας χημικός μηχανικός και πολιτικός (ΝΔ). Διετέλεσε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Τζαννή Τζαννετάκη και κατόπιν του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. (Γεν. 1944)

22. Ζαχαρίας Κωστόπουλος, Έλληνας ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. (Γεν. 1985)

23. Τσαρλς Κάο, Αμερικανο-Βρετανός φυσικός, κινεζικής καταγωγής, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 2009 για τις πρωτοποριακές εργασίες του σχετικά με τις οπτικές ίνες.Έχει αποκληθεί «πατέρα της ευρυζωνικότητας», «πατέρας των οπτικών ινών» και «πατέρας της επικοινωνίας δια μέσου των οπτικών ινών». (Γεν. 4/11/1933)

23. Γκάρι Κερτς, Αμερικανός βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγός («Αμέρικαν Γκράφιτι», «Πόλεμος των Άστρων»).Η καριέρα του ήταν στενά συνδεδεμένη με εκείνη του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και δημιουργού ταινιών επιστημονικής φαντασίας Τζορτζ Λούκας, αλλά οι δρόμοι τους χώρισαν μετά από προβλήματα στην παραγωγή του «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται». (Γεν. 27/7/1940)


25. Γιώργος Παπαζήσης, (Φωτό),  Έλληνας κωμικός ηθοποιός, που τυποποιήθηκε στον ρόλο του καλοκάγαθου Κρητικού. (Γεν. 1938)

27. Μάρτι Μπάλιν, Αμερικανός ρόκερ, ιδρυτικό μέλος των Jefferson Airplane. (Γεν. 30/1/1942)

29. Ότις Ρας, Αμερικανός μπλουζίστας, που επηρέασε με το παίξιμό του στην κιθάρα για μουσικούς, όπως ο Μάικ Μπλούμφιλντ, ο Πίτερ Γκριν και ο Έρικ Κλάπτον. (Γεν. 29/4/1934)

29. Λουίτζι Ανιολίν, Ιταλός διαιτητής ποδοσφαίρου και ποδοσφαίρου σάλας, με διεθνείς διακρίσεις. (Γεν. 21/3/1943)

30. Τάσος Βασιλείου, διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής, με σημαντική καριέρα στον Απόλλωνα Αθηνών (1958-1964) και την ΑΕΚ (1964-1970). Στην Εθνική αγωνίστηκε 10 φορές (1960-1966). Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Άρη Πειραιώς. (Γεν. 4/8/1938)




ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ


1. Πέγκι Σου Γκέρον-Ράκαμ, Αμερικανίδα συγγραφέας, φίλη του Μπάντι Χόλι και πηγή έμπνευσης για την μεγάλη του επιτυχία «Peggy Sue». (Γεν. 15/6/1940)

1. Αντώνης Κοντογεωργίου, Έλληνας μαέστρος, εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα. (Γεν. 1945)

1. Κάρλος Εθκέρα, Ισπανός κομίστας συνδημιουργός του Δικαστή Ντρεντ. Ο Ντρεντ είναι δικαστής-αστυνομικός, που ζει σε μία βίαια πόλη και έχει το δικαίωμα αστυνόμευσης, ερμηνείας του νόμου και άμεσης εκτέλεσής του. (Γεν. 12/11/1947)

1. Στέλβιο Τσιπριάνι, Ιταλός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής σε ταινίες δεύτερης διαλογής (b-movies). Συνέθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα της ταινίας «La polizia sta a guardare» (1973), το οποίο ενσωμάτωσε στην μουσική της ταινίας του «Death Proof» (2007) o Κουέντιν Ταραντίνο. (Γεν. 20/8/1937)




1. Σαρλ Αζναβούρ, (Φωτό), αρμενικής καταγωγής γάλλος τραγουδιστής. Υπήρξε ένα από τα κορυφαία ονόματα του γαλλικού τραγουδιού με παγκόσμια απήχηση και αποδοχή. Στα 70 χρόνια της καλλιτεχνικής του καριέρας ερμήνευσε πάνω από 1200 τραγούδια με την μοναδική τενόρα φωνή του, συνέθεσε κοντά στα 1000 τραγούδια, τα οποία ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του γαλλικού τργουδιού και πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους (22/05/1924).

2. Τζεφ Έμερικ, Άγγλος μηχανικός ήχου τιμημένος με Γκράμι για το σύνολο της δουλειάς του, από την οποία ξεχωρίζει η συνεργασία του με τους Beatles. (Γεν. 5/12/1945)

2. Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβας δημοσιογράφος, δεινός επικριτής του καθεστώτος της πατρίδας του. (Γεν. 13/10/1958)

3. Λέον Λέντερμαν, Αμερικανός φυσικός, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1988 για τη μέθοδο της δέσμης νετρίνων, και την απόδειξη της διπλής υφής των λεπτονίων με την ανακάλυψη του νετρίνου της οικογένειας των μυονίων. (Γεν. 15/7/1922)


4. Χάμιετ Μπλουϊέτ, Φωτό, Αμερικανός σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας και συνθέτης της τζαζ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σολίστες του βαρύτονου σαξόφωνου.Εκτός από την σόλο καριέρα του υπήρξε μέλος του World Saxophone Quartet. (Γεν. 16/9/1940)

5. Γκριγκόρι Χίζνιακ, Ουκρανός καλαθοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στο Περιστέρι και τον Μακεδονικό, μεταξύ άλλων. Είχε ύψος 2.16μ, και αναδείχθηκε κορυφαίος μπλοκέρ στην Ευρωλίγκα το 2001 και το 2002. (Γεν. 16/7/1974)

5. Φώτος Φωτιάδης, Κύπριος επιχειρηματίας, ο «πατριάρχης του Κυπριακού επιχειρείν». Συνέδεσε το όνομα του με την Carlsberg, καθ’ ότι υπέγραψε την πρώτη συμφωνία παγκοσμίως για την παραγωγή της εν λόγω μπύρας εκτός της Δανίας. (Γεν. 25/10/1920)


6. Μονσερά Καμπαγιέ, Φωτό, Ισπανίδα σοπράνο. (Γεν. 12/4/1933)

6. Βικτώρια Μαρίνοβα, Βουλγάρα δημοσιογράφος. Δολοφονήθηκε, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. (Γεν. 1988)

8. Άρνολντ Κόπελσον, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός τιμημένος με Όσκαρ το 1986 για την ταινία του Όλιβερ Στόουν «Πλατούν». Άλλες γνωστές ταινίες στις οποίες ήταν παραγωγός: «O Φυγάς» (1993), «Το Ξέσπασμα» (1995) «Seven» (1995) και «Ο συνήγορος του διαβόλου» (1997). (Γεν. 14/2/1935)

9. Άλεξ Σπανός, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων και ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Λος Άντζελες Τσάρτζερς. (Γεν. 23/9/1923)

9 .Κυριάκος Παπαδόπουλος, Φωτό, Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων διάσωσης προσφύγων και μεταναστών, περισυλλέγοντας χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο. Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία. Το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε» είχε διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ. (Γεν. 1974)

11. Πολ Αντρέ, Γάλλος αρχιτέκτονας, που έγινε γνωστός από την σχεδίαση αεροδρομίων (Σαρλ Ντε Γκολ, Ορλί, Ντουμπάι, Καΐρου κ.α). (Γεν. 10/7/1938)

11. Φάτος Αράπι, Αλβανός δημοσιογράφος, μεταφραστής και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Αλβανίας. (Γεν. 1929)

12. Πικ Μπότα, Νοτιοαφρικάνος πολιτικός, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών (1977-1994) την τελευταία περίοδο του Απαρτχάιντ. (Γεν. 27/4/1932)

12. Τακεχίσα Κοσούγκι, Ιάπωνας συνθέτης, συνδεδεμένος με το κίνημα «Φλούξους». (Γεν. 14/3/1938)

12. Τομ Τζέιγκο, στέλεχος εταιρειών οινοπνευματωδών από την Αγγλία, δημιουργός των Baileys Irish Cream, Malibu Rum and Johnnie Walker Blue Label (21/07/1925).

14 .Πάτρικ Μπάουμαν, Ελβετός παράγων της καλαθοσφαίρισης, γενικός γραμματέας της FIBA (2003-2018). (Γεν. 5/8/1967)

14. Παυσανίας Ζακολίκος, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός (ΠΑΣΟΚ).Μέλος των «Δημοκρατικών Συνδέσμων» του Ανδρέα Παπανδρέου πριν από την χούντα, υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά την πτώση της δικτατορίας. Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ (1981-1996), διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας (1988-1989), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας(1989) και Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής (1993-1996). (Γεν. 1936)

14. Βασίλης Γιαννουλάκος, (Φωτό), διακεκριμένος βαρύτονος, ο οποίος διέγραψε μια σπουδαία καριέρα τόσο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όσο και σε μεγάλα λυρικά θέατρα του εξωτερικού, ερμηνεύοντας δεκάδες πρωταγωνιστικούς ρόλους του οπερατικού ρεπερτορίου. (Γεν. 1933)

15. Φερνάντο Σερένα, διεθνής Ισπανός ποδοσφαιριστής, ο «ήρωας του 1966» για την Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, σημείωσε το νικητήριο γκολ επί της Παρτιζάν Βελιγραδίου (2-1) και χάρισε στους «μερένχες» στην κατάκτηση του έκτου τροπαίου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Σερένα έπαιξε στην Ρεάλ Μαδρίτης από το 1963 μέχρι το 1968, ενώ αγωνίσθηκε επίσης στην Οσασούνα και στην Ελτσε. Ήταν μία φορά διεθνής. (Γεν. 28/1/1941)

15. Πολ Άλεν, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της Microsoft. (Γεν. 21/1/1953)

17. Όλι Χέρμπερτ, Αμερικανός κιθαρίστας του χέβι-μέταλ, μέλος του συγκροτήματος All That Remains. (Γεν. 1974)

17. Αρά Γκιουλέρ, πολυβραβευμένος τουρκοαρμένιος φωτορεπόρτερ, ο αποκαλούμενος «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης». (Γεν. 16/8/1928)

17. Νεβτσιχάν Ολουσούμ, Η άσημη Τουρκοκύπρια μάνα που έγινε διάσημη από την φωτογραφία του Άγγλου φωτορεπόρτερ και πολεμικού ανταποκριτή Ντον ΜακΚάλιν που αποτυπώνει τον πόνο της όταν έμαθε ότι ο άντρας της, Χουσεΐν Νιγιαζί Χασάν δολοφονήθηκε από ελληνοκυπρίους στα Καζιβερά, στις 19 Μαρτίου 1964, κατά την διάρκεια των διακοινοτικών ταραχών εκείνης της χρονιάς. Θεωρήθηκε σύμβολο της αντίστασης των Τουρκοκυπρίων, (Γεν. 1934)

19. Βάντα Φεραγκάμο, Ιταλο-Βραζιλιάνα επιχειρηματίας, που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας πολυτελών υποδημάτων Ferragamo, μετά τον θάνατο του συζύγου της και ιδρυτή της εταιρείας Σαλβατόρε Φεραγκάμο (1898-1960). (Γεν. 18/11/1921)

19. Οσάμου Σιμομούρα, Ιάπωνας χημικός και θαλάσσιος βιολόγος, τιμημένος με Νόμπελ Χημείας το 2008 για την ανακάλυψη της πράσινης φθορίζουσας πρωτείνης (GFP), που βρίσκει εφαρμογές στην Ιατρική (27/08/1928).

20. Μάνος Παπαδάκης, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής («Θα τα κάψω τα λεφτά μου» (1967), «Μια δεκάρα» (1969) των Β. Βασιλειάδη και Πυθαγόρα). Συνεργάστηκε με τους Τσετίνη, Ευσταθίου, Διαμάντη, με τους οποίους «χάλασαν κόσμο» στα νυχτερινά κέντρα («Φαληρικόν» και «Χρυσό βαρέλι στις Τζιτζιφιές), την περίοδο 1967-72. (Γεν. 17/5/1941)

20. Βιμ Κοκ, Ολλανδός συνδικαλιστής και πολιτικός, μέλος του Εργατικού Κόμματος. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 1994 έως το 2002, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης. Τον Απρίλιο του 2002, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά τη δημοσίευση πορίσματος ανεξάρτητου ινστιτούτου που καταλόγιζε ευθύνες στην ολλανδική κυβέρνηση, επειδή δεν απέτρεψε τη σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995 από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας. (Γεν. 29/9/1938)

20. Τιτίκα (Ελένη) Γκελντή-Παναγιωτίδου, Ελληνίδα δικηγόρος και ιστορική μορφή - σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.Η φωτογραφία, που τράβηξε ο Σπύρος Μελετζής και εικονίζει την 16χρονη τότε Τιτίκα με το δίκοχο και το όπλο στα χέρια έμελλε να γίνει το σύμβολο της ελληνικής Αντίστασης, της γυναίκας αντάρτισσας, να δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, να κυκλοφορήσει στην κατεχόμενη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. (Γεν. 1928)

21. Ίλιε Μπαλάτσι, διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαίρου, από τους κορυφαίους της χώρας. (Γεν. 13/9/1956)

21. Ερλ Μπάκεν , Αμερικανός μηχανικός και επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Medronic, που κατασκευάζει ιατρικά εργαλεία. Το 1957, ανέπτυξε τον πρώτο φορετό τεχνητό βηματοδότη, που λειτουργούσε με μπαταρίες (10/01/1924)

21. Γιόακιμ Ρένεμπεργκ, Νορβηγός αξιωματικός και μαχητής της Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. (Γεν. 30/8/1919)

21. Ρομπέρ Φορισόν, Γάλλος ακαδημαϊκός,αγγλικής καταγωγής. Κέρδισε διεθνή φήμη ως αρνητής του Ολοκαυτώματος. (Γεν. 25/1/1929)

22.Τζιλμπέρτο Μπενετόν, Ιταλός επιχειρηματίας και αθλητικός παράγοντας, συνιδρυτής της ιταλικής πολυεθνικής στα είδη ρουχισμού Benetton. (Γεν. 19/6/1941)

22. Γιώργος Μιχαηλίδης, Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου και της τηλεόρασης. (Γεν. 5/1/1938)

24. Νίκος Κούρος, Έλληνας ηθοποιός. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητός, μέσα από το ρόλο του φαρμακοποιού στη σειρά του Mega, «Ρετιρέ», (Γεν. 20/3/1928)

24 .Γουά Γουά Γουότσον, Αμερικανός κιθαρίστας από τους πρωτοπόρους στην χρήση του ηχητικού εφέ γουά-γουά (wah-wah). Συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς και συγκροτήματα, όπως οι Temptations, Μάικλ Τζάκσον, Maxwell, Χέρμπι Χάνκοκ και Αλίσια Κις. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μέλβιν Ράγκιν. (Γεν. 8/12/1950)

24. Τόνι Τζο Γουάιτ, Αμερικανός τραγουδοποιός, γνωστός για την επιτυχία του « Polk Salad Annie» (1969) και το τραγούδι «Rainy Night in Georgia», που έγραψε, αλλά έκανε επιτυχία ο Μπρουκ Μπέντον το 1970 .Επίσης συνέθεσε τις επιτυχίες της Τίνα Τέρνερ «Steamy Windows» και «Undercover Agent for the Blues».(23/07/1943)

25. Σάνι Φόρτσιουν, Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ. (Γεν. 19/5/1939)

26. Ευάγγελος Πολύζος, Έλληνας πολιτικός από τον Κολινδρό Πιερίας. Διετέλεσε βουλευτής Πιερίας με την ΝΔ (1996-2007), δήμαρχος Κολινδρού (1990-1996) και δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού (2010-2014). (Γεν. 21/6/1945)

26. Άγγελος Κοκκώνης, Έλληνας πολιτικός μηχανικός και αθλητικός παράγοντας στον χώρο του στίβου. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ από το 1973 έως το 1974. (Γεν. 1934)

27. Μάριο Σιγκέιλ, Αμερικανός εργολάβος οικοδομών, που έμεινε στην ιστορία επειδή δάνεισε το όνομά του στον πιο δημοφιλή ήρωα τον βιντεοπαιγνιδιών, τον Σούπερ Μάριο. (Γεν. 30/4/1934)

27. Φρέντι Χαρτ, Αμερικανός μουσικός της κάντρι, γνωστός για την μεγάλη του επιτυχία «Easy Loving». Έγραψε επίσης τραγούδια για τους Μπακ Όουενς, Πάτσι Κλάιν, Λορέτα Λιν, Γουάιλον Τζένιγκς και για πολλούς ακόμη καλλιτέχνες της κάντρι μουσικής. (Γεν. 21/12/1926)

27. Βικάι Σριβανταναπράμπα, Ταϊλανδός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της Λέστερ. (Γεν. 4/4/1958).

28. Δήμος Θέος, Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, από τους πρωτεργάτες του ΝΕΚ («Κιέριον»). (Γεν. 10/10/1935)

30. Γουάτι Μπάλτζερ, διαβόητος Αμερικανός μαφιόζος. (Γεν. 3/9/1929)

30. Χάρντι Φοξ, Αμερικανός μουσικός, ηγετική μορφή των The Residents. (Γεν. 1945)

31. Τεόντορο Πετκόφ, Βενεζουελανός οικονομολόγος και πολιτικός, βουλγαρικής καταγωγής, μαρξιστής και μετέπειτα νεοφιλελεύθερος. Ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας «Tal Cual», με την οποία μάχονταν τον τσαβισμό. (Γεν. 3/1/1932)

31. Ταντέους Κράους, διεθνής Τσέχος ποδοσφαιριστής με την εθνική Τσεχοσλοβακίας. Ως προπονητής εργάστηκε μεταξύ άλλων στον Άρη Λεμεσού (1976-1980, 1983-1985). (Γεν. 22/10/1932)

31. Κεν Σελίτο, διεθνής Άγγλος ποδοσφαιριστής της Τσέλσι (1959-1965). Εγκατέλειψε νωρίς την ενεργό δράση λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο και εργάστηκε ως προπονητής στην Τσέλσι(1977-1978) και στην Ασία. (Γεν. 18/4/1940)

31. Μαρία-Σίλβια Σπολάτο, Ιταλίδα μαθηματικός και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Υπήρξε η πρώτη ανοιχτά ομοφιλόφυλη στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Δημόσιο, να αποξενωθεί από την οικογένειά της και να ζήσει για μεγάλο διάστημα ως άστεγη, περιφερόμενη σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας. (Γεν. 1935)



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

1. Αλέν Σεβαλιέ, (Φωτό), Γάλλος δημόσιος λειτουργός και επιχειρηματίας ιδρυτής του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). (Γεν. 16/8/1931)

2. Ρόι Χαργκρόουβ, Αμερικανός τρομπετίστας, από τους σημαντικούς σολίστες της τζαζ της νέας γενεάς. (Γεν. 16/10/1969)

2. Ρέιμοντ Τσόου, Κινέζος κινηματογραφικός παραγωγός από το Χονγκ Κονγκ. Συνεισέφερε καθοριστικά στην παγκόσμια διάδοση των πολεμικών τεχνών στην μεγάλη οθόνη με ταινίες που είχαν πρωταγωνιστές τον Μπρους Λι και τον Τσάκι Τσαν. (Γεν. 8/10/1927)

2. Μαρία Ζαφειράκη, Ελληνίδα ηθοποιός.


3. Φωκίων Ζαρίκος, φωτό, Έλληνας ηθοποιός, του θέατρου και της τηλεόρασης. (Γεν. 1954)

3. Σάντρα Λοκ,  αμερικανίδα ηθοποιός, σύντροφος του Κλιντ Ίστγουντ επί σειρά ετών. Το 1969 προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο Πόνος της Σιωπής». (Γεν. 28/5/1944)

5. Θεόδωρος Αλούπης, διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό. Με τους «πράσινους» είχε πανηγυρίσει το πρωτάθλημα του 1953 και το Κύπελλο του 1955, καθώς και επτά πρωταθλήματα Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας, υπηρέτησε τον σύλλογο από διάφορα διοικητικά πόστα από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 . Μάλιστα από το 1997 και για περίπου πέντε χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. (Γεν. 1930)

5. Χρήστος Καψάλης, Έλληνας αθλητικός παράγοντας της χειροσφαίρισης. Συνέδεσε το όνομα του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Φίλιππου Βέροιας, από το πρώτο Κύπελλο Ανδρών το 1985, τον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1993, τον τελικό του Τσάλεντζ Καπ το 2003, έως και το Κύπελλο του 2007. Επί των ημερών του, ο σύλλογος κατέκτησε συνολικά, σε επίπεδο Ανδρών 8 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα. (Γεν. 1959)

6. Κώστας Βρεττάκος, Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου και συγγραφέας. (Γεν. 1938)

7. Φρανσίς Λε, Γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. To 1971 τιμήθηκε με ¨Όσκαρ μουσικής για την ταινία Έρικ Σίγκαλ «Λάβ Στόρι». (Γεν. 26/4/1932)

8. Λάζαρος Αρσενίου, Έλληνας δημοσιογράφος και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. (Γεν. 1915)



9. Ανδρέας Μπόμης, φωτό, Έλληνας δημοσιογράφος (αθλητικός συντάκτης) και επιτελικό στέλεχος εφημερίδων. (Γεν. 3/7/1938)

10. Νίκος Αντωνιάδης, ίδια φωτό, Έλληνας αθλητικός συντάκτης, ειδικευμένος σε θέματα στίβου.Η φωνή του συνόδεψε ιστορικές επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, όπως το χρυσό της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη (1992), του Ιωάννη Μελισσανίδη στην Ατλάντα (1996) και του Κώστα Κεντέρη στο Σίδνεϊ(2000). (Γεν. 1950)

12. Σταν Λι, Αμερικανός κομίστας συνδημιουργός των χάρτινων ηρώων Spiderman, Hulk, Daredevil κ.α. (Γεν. 28/12/1922)

13. Κάθριν ΜακΓκρέγκορ, Αμερικανίδα ηθοποιός, που υποδυόταν τη δύστροπη παντοπώλισσα Χάριετ ’Ολσεν στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Το Μικρό Σπίτι στο λιβάδι». (Γεν. 12/1/1925)

13. Καρολάιν Ρόουζ Χαντ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας, δημιουργός και ιδιοκτήτρια της διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων Rosewood Hotels & Resorts. (Γεν. 8/1/1923)

15. Ρόι Κλαρκ, Αμερικανός μουσικός, που συνέβαλε αρκετά στην διάδοση της κάντρι μουσικής. (Γεν. 15/4/1933)

15. Ζορές Μεντβέντεφ, Ρώσος γεωπόνος, βιολόγος και ιστορικός.Υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς διαφωνούντες επί Σοβιετικής Ένωσης. (Γεν. 14/11/1925)

15. Δημήτριος Λυπουρλής, φωτό, διαπρεπής Έλληνας φιλόλογος, καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο ΑΠΘ. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο (αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη) (Γεν. 1934)

18. Άλεκ Φιν, Άγγλος παραδοσιακός μουσικός, βιρτουόζος του τρίχορδου μπουζουκιού.

18 .Γιώργος Σκούρτης, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας («Οι νταντάδες»), πεζογράφος και στιχουργός. (Γεν. 1940)


20. Στάμος Ζούλας, (στη φωτό με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή),  Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος εργάστηκε επί 61 χρόνια στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1955-2016, εκτός από την περίοδο της δικτατορίας και την διετία 1986-1988, οπότε ιδιοκτήτης της εφημερίδας ήταν ο Γιώργος Κοσκωτάς) και ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της εφημερίδας. (Γεν. 1937)



20. Εϊμούντας Νεκρόσιους, διακεκριμένος Λιθουανός σκηνοθέτης του θεάτρου, γνωστός και στην Ελλάδα από δουλειές του. (Γεν. 21/11/1952)

22. Νταίζη Μαυράκη,  (Φωτό), Ελληνίδα καλλονή, νικήτρια των πρώτων μεταπολεμικών καλλιστείων που έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία (1952), η οποία τιμήθηκε με τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» και εκπροσώπησε τη χώρα της σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς. Στις 29 Ιουλίου του 1952 κατέκτησε την 3η θέση, όταν εκλέχθηκε «βεπιλαχούσα Μις Υφήλιος» στο Λονγκ Μπιτς των ΗΠΑ. (Γεν. 1934)

22. Γουίλι Νολς, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής, ο πρώτος αφροαμερικανός στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού, που χρίστηκε αρχηγός ομάδας και συγκεκριμένα των New York Nicks. Αγωνίστηκε την θέση του φόργουορντ, ενώ σε 716 αγώνες και δέκα σεζόν στο ΝΒΑ (1956-66) είχε μέσο όρο 15.8 πόντους και 9.1 ριμπάουντ. Είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Μπόστον Σέλτικς (1964-66), ενώ στα σχολικά του χρόνια και στις τρεις σεζόν του στο UCLA είχε μαζέψει 28 ριμπάουντ, κόντρα στο Αριζόνα Στέιτ (28/1/1956), ρεκόρ που κρατά μέχρι και σήμερα. (Γεν. 7/10/1934)



26. Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, (Φωτό), Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, με σημαντικό έργο κυρίως την δεκαετία του 70. Το 1972 σκηνοθέτησε το ερωτικό δράμα «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι» προκαλώντας παγκόσμιο σκάνδαλο, ενώ το 1988 κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για την ταινία του «Ο τελευταίος αυτοκράτορας». (Γεν. 16/3/1941)

26. Στίβεν Χίλενμπεργκ, Αμερικανός βιολόγος και δημιουργός κινουμένων σχεδίων («Μπομπ ο Σφουγγαράκης»). (Γεν. 21/8/1961)

27. Θωμάς Χαλβατζής, (Φωτό), Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης. Πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ασχολήθηκε με τη γλυπτική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον Καραγκιόζη, ενώ δούλεψε καλλιτεχνικά έργα από φυσητό γυαλί. Ανέπτυξε έντονη δράση την περίοδο της χούντας, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Είναι η μορφή του διακρίνεται πάνω από τα κάγκελα, στην κολόνα, στην κλασσική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου την ώρα που μπήκε το τανκς. (Γεν. 1946)

30. Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός, 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1989-1993). (Γεν. 12/6/1924)




ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


3. Αλμπέρ Φρερ, Βέλγος επιχειρηματίας και επενδυτής. Την στιγμή του θανάτου του ήταν ο πλουσιότερος Βέλγος, με περιουσία που ξεπερνούσε τα 5 δισ.δολάρια. (Γεν. 4/2/1926)

3. Ζοζέπ Λουίς Νούνιες, Ισπανός (Καταλανός) επιχειρηματίας και αθλητικός παράγοντας. Ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα (1978-2000). Ανέλαβε μια καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα και είχε καταλυτική συμβολή στην αναμόρφωση της ομάδας της Βαρκελώνης και στην εξέλιξή της στο «μεγαθήριο» που είναι σήμερα, στο αθλητικό στερέωμα. (Γεν. 7/9/1931)

5. Πίτερ Μπόιζοτ, Άγγλος επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης, ιδρυτής της διεθνούς αλυσίδας PizzaExpress. (Γεν. 16/11/1929)


6. Ζοζέφ Ζοφό, (Φωτό), Γάλλος λογοτέχνης, συγγραφέας του διάσημου αυτοβιογραφικού βιβλίου «Ένας σάκος με μπίλιες», το οποίο αφηγείται τη διαφυγή δύο μικρών Εβραίων αδελφών μέσα από την κατεχόμενη Γαλλία. (Γεν. 2/4/1931)

6. Αλεξάντρ Μινάγεφ, διεθνής Ρώσος ποδοσφαιριστής με θητεία σε Σπάρτακ Μόσχας και Δυναμό Μόσχας. (Γεν. 11/8/1954)

6. Πιτ Σέλεϊ, Άγγλος τραγουδοποιός, από τους πρωτοπόρους του πανκ με το συγκρότημα The Buzzcocks. (Γεν. 17/4/1955)

7. Μπελισάριο Μπετανκούρ, Κολομβιανός πολιτικός, πρόεδρος της Κολομβίας από το 1982 έως το 1986. (Γεν. 4/2/1923)

7. Τζίτζι Ραντίτσε, διεθνής Ιταλός ποδοσφαιριστής με θητεία στην Μίλαν και μετέπειτα προπονητής. Είχε οδηγήσει την Τορίνο στο πρωτάθλημα το 1976, το μοναδικό που κατάκτησε η «γκρανάτα» μετά το δυστύχημα στη Σουπέργκα. Από τους πιο καινοτόμους τεχνικούς της εποχής του, ο Ραντίτσε εργάστηκε επίσης σε Ίντερ, Μίλαν, Μπολόνια, Ρόμα και Φιορεντίνα. (Γεν. 14/1/1935)

7. Θανάσης Καρακεχαγιάς, Έλληνας διεθνής χειροσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής. Ως αθλητής με την φανέλα του ΒΑΟ κατέκτησε τα δύο πρώτα Κύπελλα Ελλάδος (1983, 1984). Αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Εθνική Ανδρών, ενώ διατέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής των Εθνικών ομάδων Γυναικών, Νεανίδων, Εφήβων και Παίδων, καθώς και τεχνικός στον ΒΑΟ και τον Φοίβο Συκεών. Τα τελευταία χρόνια ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός, υπεύθυνος ανάπτυξης της ΕΑΠ/ΟΧΕ στην Βόρειο Ελλάδα με σπουδαίο έργο στα τμήματα υποδομής (Γεν. 1964)


8. Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, Ρωσίδα ιστορικός και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είχε αναπτύξει έντονη δράση κατά του σοβιετικού καθεστώτος και η ζωή της απειλήθηκε πολλές φορές εξαιτίας των ιδεών της. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής ρωσικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Επέστρεψε στη Ρωσία το 1993, αφού έζησε εξόριστη για αρκετά χρόνια στην Αμερική. Το 2009 είχε τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωκοινοβούλιο. (Γεν. 20/7/1927)

8. Έβελιν Μπέρεζιν, Αμερικανίδα μηχανικός πληροφορικής, που δημιούργησε τον πρώτο επεξεργαστή κειμένου. (Γεν. 12/4/1925)


9. Ρικάρντο Τζιακόνι, (Φωτό), Ιταλοαμερικανός φυσικός με θεμελιώδη συμβολή στην ανάπτυξη πειραματικών διατάξεων για τη μελέτη των ακτινών X στην αστρονομία·μελέτησε ακόμη την κοσμική ακτινοβολία διαμέσου του ανιχνευτή Cherenkov. Το 2002 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής. (Γεν. 6/10/1931)

11. Άντζελο Κόντι, Ιταλός τραγουδιστής της Banda Bassotti,ενός ιταλικού πανκ συγκροτήματος, με αριστερό πρόσημο. (Γεν. 1956)

12. Γιώργος Χαλκιόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Παναθηναϊκά Νέα» (1959-1989), μια από τις πρώτες οπαδικές εφημερίδες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αγαπητή στους φίλους του Παναθηναϊκού.

13. Νάνσι Γουίλσον,  Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ . Έγινε γνωστή από τις ερμηνείες της στα τραγούδια «(You Don’t Know) How Glad I Am» και «Guess Who I Saw Today» (Γεν. 20/2/1937).

16. Κόλιν Κρολ, Αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο Vine και της εφαρμογής HQ Trivia. (Γεν. 1984)

18. Πένι Μάρσαλ, Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου. (Γεν. 15/10/1945)

22. Πάντι Ασντάουν, Άγγλος πολιτικός, βουλευτής με το Φιλελεύθερο Κόμμα (1983-1988) και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (1988-2001), μέλος της Βουλής των Λόρδων (2001-2018) και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (1988-1999). (Γεν. 27/2/1941)


22. Μίνως Ζομπανάκης, (Φωτό), Eλληνας τραπεζίτης διεθνούς βεληνεκούς. (Γεν. 16/7/1926)

23. Θέμης Μαρίνος, Έλληνας αντιστασιακός (Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου) και οικονομολόγος. (Γεν. 1917)

24. Γιώργος Μοσχίδης, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1931)


24. Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ, που παράγει τα διάσημα τσίπουρα και ούζα. (Γεν. 1940)

24. Γιόζεφ Άνταμετς, Σλοβάκος ποδοσφαιριστής από τους κορυφαίους που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Τσεχοσλοβακίας. (Γεν. 26/2/1942)

24. Στάνκο Ποκλέποβιτς, Κροάτης ποδοσφαιριστής και προπονητής. Την περίοδο 1990-1991 κάθησε στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ. (Γεν. 19/4/1938)

26. Θόδωρος Αντωνίου, διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης. (Γεν. 10/2/1935)

26. Βαρδής Βαρδινογιάννης, έλληνας δικηγόρος και αντιστασιακός, εκ των τελευταίων επιζώντων της ιστορικής ηγεσίας του ΚΚΕ εσωτερικού.


28. Άμος Οζ, φωτό, Ισραηλινός συγγραφέας , πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος. Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής μας, τόσο για τη θέση που κατέχει στο χώρο των γραμμάτων, όσο και για τη στράτευσή του στην υπόθεση της ειρήνης. (Γεν. 04/05/1939)

30. Χρυσούλα Γιαταγάνα, πρώην εισαγγελέας και βουλευτής των ΑΝΕΛ.  (09/05/1944).

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...