Saturday, August 30, 2014

ΣΗΚΩΝΕΤΕ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΣΑΣ;


ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ συνεπιβάτης (ΕΣ) στο αεροπλάνο. Έχει τύχει σε όλους μας νομίζω, αν και δεν αποκλείεται καμιά φορά ο συγκεκριμένος τύπος, ο ΕΣ, να είμαστε και εμείς οι ίδιοι. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα θέλει να βάλει και τα δύο του χέρια πάνω στα μπράτσα του καθίσματος. Εκείνος που θα μιλάει ασταμάτητα και δυνατά, ακόμα και με κάποιον που πρώτη φορά τον γνωρίζει. Εκείνος που θα σπρώξει για να μπει ή να βγει από το αεροπλάνο πρώτος. Εκείνος που θα σταθεί μπάστακας πάνω από το κεφάλι σου για να μιλήσει με κάποιον γνωστό του στην … γύρω περιοχή.
ΚΑΙ βεβαίως, last but not least, θα υπάρχει πάντα εκείνος που θα κάθεται μπροστά σου και θα κατεβάσει όλη τη πλάτη του καθίσματος για να αναπαυθεί ως πασάς, ή και εσύ που θα είσαι από πίσω και θα σπρώξεις απότομα τον μπροστινό σου ακόμα και αν κατέβασε ελάχιστα το κάθισμά του, χωρίς να σου περιορίσει καν τον ζωτικό σου χώρο. Τις περισσότερες φορές, όλα αυτά προκαλούν έναν μικρό ή μεγαλύτερο εκνευρισμό, που συνήθως εκτονώνεται εύκολα με ένα «σας παρακαλώ», μία «συγγνώμη», και ένα συγκαταβατικό χαμόγελο.
ΚΑΠΟΙΕΣ φορές, όμως, γίνεται της κακομοίρας. Και αυτό ακριβώς συνέβη προχθές στην Αμερική, στην πτήση 1462 της United Airlines, που πετούσε από το Νιούορκ της Νέας Υόρκης, στο Ντένβερ του Κολοράντο. Ένας επιβάτης, ας τον λέμε «πισινό», τοποθέτησε στο μπροστινό του κάθισμα έναν μηχανισμό με κλειδαριά που εμποδίζει τον μπροστινό επιβάτη, συγκεκριμένα γυναίκα ήταν και ας τη λέμε «μπροστινή», να κατεβάσει το κάθισμά της. Ο μηχανισμός αυτός ονομάζεται Knee Defender (μόνο οι Αμερικανοί μπορούσαν να ανακαλύψουν μια τέτοια μαλακία!), κοστίζει $21,95, και απαγορεύεται η χρήση του…
Ο ΠΙΣΙΝΟΣ καθόταν σε κάθισμα μεσαίας θέσης της σειράς 12. Είχε ανοίξει το τραπεζάκι του και μαχόταν με το λάπτοπ. Η μπροστινή προσπάθησε να κατεβάσει το κάθισμα, ο πισινός μάλλον θα είχε σαρκασμό ζωγραφισμένο σ’ όλο του το πρόσωπο, η γυναίκα του πέταξε ένα ποτήρι νερό στο πρόσωπο για να του το ισιώσει, και τότε επενέβησαν οι αεροσυνοδοί και ζήτησαν από τον πισινό να αφαιρέσει τον παράνομο μηχανισμό. Αυτός αρνήθηκε, ο καυγάς μεγάλωσε, ο πιλότος ενημερώθηκε και αποφάσισε να προσγειώσει το αεροπλάνο στο κοντινότερο αεροδρόμιο, στο Σικάγο, όπου εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων παρέλαβαν τους δύο επιβάτες για τα περαιτέρω.

ΤΟ περιστατικό κρίθηκε ως ζήτημα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Επιβατών, δηλαδή όχι αστυνομικής φύσεως, και πλέον είναι στα χέρια της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ να επιβάλει πρόστιμα, εάν κρίνει ότι πρέπει. Αυτό μάλλον θεωρείται βέβαιο όμως, καθότι η United αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεσο σταθμό που μεταφράζεται σε αρκετά χρήματα, προκειμένου να διασφαλίσει την ησυχία των υπολοίπων επιβατών. Οι αμερικανικές εφημερίδες γράφουν ότι, το αναμενόμενο πρόστιμο μπορεί να είναι έως και $25.000 για τον κάθε επιβάτη, αν και ο πισινός μάλλον θα πληρώσει πιο πολλά, επειδή ακριβώς είναι πισινός!

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...