Friday, July 11, 2014

Τι ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΑΝ ΜΑΘΑΙΝΑΤΕ ΟΤΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ;

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ήταν πριν περίπου 10 μέρες ο τίτλος στο εξώφυλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας LiFo στην Αθήνα, που διανέμεται δωρεάν και που την ιστοσελίδα της, www.lifo.gr, επισκέπτονται περί τα 2 εκατομμύρια αναγνώστες κάθε εβδομάδα. Η είδηση ευτυχώς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αλλά ήταν σκοπίμως προκλητική ακριβώς για να ταρακουνήσει όλους εμάς που θεωρούμε σημαντικό μόνο ό,τι συμβαίνει στη δική μας αυλή, και προσπερνάμε εύκολα κάτι που γίνεται αλλού.

ΟΠΩΣ θα φαινόταν, λοιπόν, σε μας σοκαριστικό εάν πωλείτο η Σαντορίνη, έτσι και οι 9000 κάτοικοι της περιοχής Ντιαέλ στη Σενεγάλη θα έμεναν με το στόμα ανοικτό εάν ξυπνούσαν ένα πρωί και μάθαιναν ότι το μέρος όπου ζουν από γεννησιμιού τους, (περίπου 3 φορές σε έκταση και σχεδόν ισοδύναμο σε πληθυσμό με εκείνο του υπέροχου αιγαιοπελαγίτικου νησιού της Ελλάδος), πωλήθηκε σε μια πολυεθνική εταιρία, και μάλιστα χωρίς κανείς να τους προετοιμάσει γι’ αυτό, και χωρίς οι ίδιοι να λάβουν ούτε δεκάρα αποζημίωσης για τη γη που τους άρπαξαν.

ΟΠΩΣ επισημαίνει η ActionAid Ηellas, το 2011, εντελώς αυθαίρετα, η κυβέρνηση της Σενεγάλης παραχώρησε 200.000 στρέμματα γης, στην Senhuile-Senéthanol, μια εταιρεία που έχει βάση της το Κατάρ, και που συστάθηκε από Σενεγαλέζους και άλλους ξένους επενδυτές (κυρίως Αμερικανούς και Ιταλούς το 2011), με κύριο αντικείμενο την καλλιέργεια και πώληση γεωργικών προϊόντων σε υποβαθμισμένες αλλά εύφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για μία εταιρεία που, για να βρεί κάποιος την «ταυτότητά» της, είναι σαν να προσπαθεί να περάσει μέσα από έναν λαβύρινθο. Όπως και νάχει, η εταιρεία που φαίνεται να βρίσκεται πίσω α’ όλο «αυτό», είναι μία ιταλική με την επωνυμία Tampiri.Αυτή έχει τον κύριο έλεγχο της Senhuile-Senéthanol.

Η ΟΥΣΙΑ είναι ότι με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, κάποιοι άρπαξαν τη γη από απλούς ανθρώπους που ζουν σε 37 χωριά της περιοχής, και τα «χάρισαν» σε μία θολή πολυεθνική εταιρεία η οποία γνώριζε ακριβώς τι «αγόραζε», και ποιες ήταν οι επιπτώσεις αυτής της «αγοράς» της. Οι ντόπιοι αξιοποιούσαν τα χωράφια τους για καλλιέργειες και κτηνοτροφία. Και το μόνο που ζητάνε οι άνθρωποι, είναι η κυβέρνηση της Σενεγάλης και η πολυεθνική γεωργική εταιρεία να αναγνωρίσουν την αδικία που επιτελείται εις βάρος τους, και να προσέλθουν σε έναν διάλογο πολιτισμένο και δίκαιο. Ο αρχηγός του χωριού Ντούρκι στην περιοχή εκείνην της Σενεγάλη, είπε στους εκπροσώπους της ActionAid: «Κάθε μέρα κλαίμε. Κανένας μας δεν θέλει αυτό το έργο. Όμως, όλοι είναι εναντίον μας. Η κυβέρνηση είναι εναντίον μας. Η αστυνομία είναι εναντίον μας. Είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη».

ΕΓΩ λέω να τους δείξουμε ότι δεν είναι μόνοι τους. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό υπογράφοντας την παρακάτω έκκληση της ActionAid, στο http://www.actionaid.gr/LandForSenegal . Όπως επισημαίνει και σε άρθρο της η LiFo, που γενικά απευθύνεται σε νέους ανθρώπους που σκέφτονται λίγο πιο «ανοικτά», μπορεί η Σαντορίνη να μην πωλείται, όμως η πιθανότητα να ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια γη έχει κάνει πολλούς από εμάς να αντιδράσουμε και να κινητοποιηθούμε για να προστατέψουμε τα νησιά μας και τις ακτές μας. Αυτό που τώρα βλέπουμε «μακριά από μας», κάποια στιγμή μπορεί να το βρούμε στην αυλή μας. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουμε συμπαραστάτες.

ΥΓ.: Η Εικονογράφηση της Σαντορίνης έγινε από τον Τάσο Παπαϊωάννου για την ActionAid Hellas.
YΓ2: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην στήλη μου "Πρόσωπα & Προσωπεία" στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.



No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...