Tuesday, July 8, 2014

ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ;



ΤΟΝΙ ΜΠΑΡΜΠΕΡ, έμπειρος Άγγλος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης ευρωπαϊκών υποθέσεων της εφημερίδας Financial Times. Σε άρθρο του στο χθεσινό (08.07.2014) φύλλο, που έχει αφιέρωμα στην Ελλάδα, όπου «βλέπεις σημάδια ανάκαμψης μετά από πόνο αρκετών χρόνων», υπενθυμίζει πως και γιατί έφτασε η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, και δεν συμμερίζεται την βεβιασμένα αισιόδοξη άποψη πολλών ότι «η κρίση πέρασε». Ο Barber επισημαίνει ότι μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν «αδιαμφισβήτητα μια καλύτερα εικόνα της Ελλάδας σήμερα», αλλά εάν σταματήσει την προσπάθειά της να αλλάξει «παλιές συνήθειες που πάνε πίσω στα μετά-επαναστατικά χρόνια του 1830, τότε ο πόνος που ένοιωσε η κοινωνία τα τελευταία 5 χρόνια, και οι θυσίες που έκαναν οι απλοί άνθρωποι, θα πάνε στράφι».


ΚΑΤΑ τον Άγγλο δημοσιογράφο, που μοιάζει να ξέρει «τις κακές συνήθειες του Έλληνα» καλύτερα απ’ ότι πολλοί από εμάς, υπενθυμίζει ότι «η ελληνική κρίση δεν είχε να κάνει μόνο με τα spreads που είχαν φτάσει στα ύψη, τα δυσθεώρητα ελλείμματα του προϋπολογισμού, την δύσκαμπτη αγορά εργασίας και την σαν καρτέλ συμπεριφορά ιδιωτικών επιχειρήσεων και επαγγελματικών ενώσεων», αλλά ήταν πρώτιστα θέμα «κοινωνικών αντιλήψεων, σεβασμού των νόμων και δημιουργίας σωστών, καθαρών σχέσεων μεταξύ πολίτη και κράτους».

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ο Barber, ότι το ζητούμενο ήταν εξαρχής «εάν η Ελλάδα ως κράτος, παρά ως οικονομία, είναι ικανή να μοιράζεται το ίδιο νόμισμα με μια χώρα, σαν την Γερμανία ας πούμε». Ή αλλιώς, εάν η Ελλάδα έχει καταλάβει ότι το βασικό της πρόβλημα, δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά η νοοτροπία πολιτών και πολιτικών, και κατά πόσον αυτοί είναι έτοιμοι, πράγματι, «να καταβάλουν προσπάθεια για να μπει η χώρα τους σε μία μη αναστρέψιμη πορεία εκσυγχρονισμού».

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...