Sunday, May 25, 2014

ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Ο ΠΡΩΗΝ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΝΥΝ


Σαφέστατη πολιτική διακήρυξη χαρακτηρίζουν στην Αθήνα έγκυροι αναλυτές την ασυνήθιστη, για τις περιστάσεις, μακρά «και καλά προετοιμασμένοι», όπως λένε, δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε δημόσιο σχολείο της περιοχής της Νέας Ερυθραίας στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Η δήλωσή του είχε διάρκεια 2.30 λεπτών, και αναμενόταν με ενδιαφέρον μετά την αποκάλυψη που έκανε ο νύν πρόεδρος του κόμματος και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι ο κ. Παπανδρέου του έστειλε e-mail στο οποίο του επισήμανε ότι «σαφώς και τα κάνω δήλωση υποστήριξης της παράταξής μας».

Ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή», Γιώργος Τερζής, παρατήρησε ότι «δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανέφερε καν την λέξη Ελιά», που είναι ο νέος, ευρύτερος πολιτικός κεντροαριστερός σχηματισμός του οποίου ηγείται το ΠΑΣΟΚ, και που είναι αυτός που δοκιμάζεται σήμερα στις Ευρωεκλογές.

«Σίγουρα, η δήλωση αυτή δεν είναι αυτό που περίμενε, ως στήριξη, ο κ. Βενιζέλος από τον προκάτοχό του», συμπλήρωσε ο Τερζής.

Ο κ. Παπανδρέου άρχισε την δήλωσή του με μία αναδρομή της πολιτικής κατάστασης επί των δικών του ημερών ως πρωθυπουργού.

«Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε τα τελευταία 40 χρόνια πολλά στον τόπο και την Δημοκρατία την Αλλαγή. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, σηκώσαμε ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε. Κάναμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα χρονικά, αψηφώντας πολιτικό κόστος, σκεπτόμενοι μόνο το εθνικό συμφέρον, και βέβαια την απειλή μιας χρεοκοπίας», είπε.

Και αυτά, συνέχισε, «τα κάναμε μέσα σε μια Ευρώπη, συντηρητική, που υπέκυπτε στις φοβίες και τις πιέσεις των αγορών, αντί να ορθώσει συλλογικά το ανάστημα για μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική αλληλεγγύης, που θα σεβόταν τον πόνο προσαρμογής όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και πολλών άλλων λαών».

Δεν αναφέρθηκε καθόλου ο κ. Παπανδρέου στην σημερινή τριπλή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα και, εκφράζοντας ότι ο κύκλος των περασμένων, στα οποία αναφέρθηκε πριν, «κλείνει πια», πέρασε κατευθείαν στην επόμενη μέρα δίνοντας, κατά τους αναλυτές, και το δικό του «σαφές πολιτικό στίγμα πλεύσης από εδώ και πέρα».

Όσον αφορά την Ευρώπη, από αύριο κιόλας, λέει, «πρέπει ν απαντήσουμε στις συντηρητικές επιλογές και να παλέψουμε για μια Ευρώπη δημοκρατική, κοντά στον πολίτη, που σπάει τον φαύλο κύκλο της ανεργίας, και εμπεδώνει μια κοινωνία πιο ανθρώπινη».

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε στη μέση αυτό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ», εννοώντας «να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις από το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τις εξαρτήσεις από τα πάσης φύσεως κατεστημένα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας. Να μπορούμε, δηλαδή, να σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Και τέλος, σε έναν λόγο που κατά πολλούς έχει σαφέστατο «χαρακτήρα πολιτικού μανιφέστου», είπε ότι πέρα από την δημοσιονομική προσαρμογή, υπάρχει και το όραμα.

«Το όραμα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Από αύριο, αυτό είναι το διακύβευμα για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Από τον Νοέμβριο του 2011 που αναγκάστηκε, υπό την πίεση των καταστάσεων που προέκυψαν όταν είπε στα κορυφαία κλιμάκια της ΕΕ ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός για τα Μνημόνια, να υποβάλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και αργότερα από την ηγεσία του κόμματος, οι σχέσεις του με τον διάδοχό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν ποτέ ρόδινες, επιδεινώθηκαν περισσότερο.

Μετά από ένα μακρύ διάστημα απουσίας του από την ενεργό ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική, επικεντρώνοντας την δραστηριότητά του σε διαλέξεις σε πανεπιστήμια και διάφορα ινστιτούτα του εξωτερικού, ο κ. Παπανδρέου τάραξε τα νερά τον περασμένο Μάρτιο όταν, κατά την ψήφιση του ενός Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, από την οποία και εξαρτάτο εάν η χώρα θα λάμβανε την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας από τους δανειστές της, εκείνος καταψήφισε την διάταξη που αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Λίγο μετά, ο κ. Παπανδρέου έλαβε μέρος στην παρουσίαση βιβλίου πρώην Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, της Μαριλένας Κοππά, σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οποία εκείνη έχει πλέον  προσχωρήσει.

Αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και άλλων στελεχών του κόμματος, που δήλωσαν ότι ο άλλοτε πρόεδρος και γιός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «συμπεριφέρεται σαν να ανήκει σε άλλο κόμμα».

Η σημερινή «δήλωση-προκήρυξη Παπανδρέου», όπως χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, κυριαρχεί πλέον στην επικαιρότητα και όπως εκτιμά ο πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής», Γιώργος Τερζής, από αύριο, και αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων, «θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις στον χώρο της παράταξης».


Ανταπόκριση του υπογράφοντος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΚΥΠΕ 
25/5/2014   12:30. Ο τίτλος είναι διαφορετικός εδώ.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...