Saturday, March 9, 2013

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΗΣ

Η Αλις Χέρτς-Σόμμερ, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία σημερα άνθρωπος που επέζησε του Ολοκαυτώματος, στην φοβερή εκείνη περίοδο της κτηνωδίας του ναζισμού – εκτρώματα του οποίου, σιγά-σιγά και τώρα επανέρχονται στη ζωή μας. Είναι Εβραία, γεννήθηκε στη Βοημία το 1903, είναι δασκάλα πιάνου και εξαιρετική σολίστ επίσης, ζεί στο Λονδίνο από το 1986, 109 χρόνων πιά, και είναι μια χαρά.

Πριν μερικούς μήνες, ο γεννημένος στην Αργεντινή, Αμερικανός παραγωγός και κινηματογραφιστής Μπέρναρντ Χίλλερ, επισκέφθηκε την  Άλις Σόμμερ στο Λονδίνο και της πήρε μια συνέντευξη που μπορειτε να δειτε στο βιντεάκι του YouTube.
 

 
 Ο Χίλλερ την ρωτάει:

-- Πιο είναι το μυστικό, που νοιώθετε τόσο καλά σ’ αυτήν την ηλικία, όπως λέτε;

-- Η αισιοδοξία, απαντά η Αλις Σόμμερ. Να γυρεύεις τα καλά πράγματα. Η ζωή είναι πανέμορφη. Πρέπει να είσαι ευτυχισμένος. Να θαυμάζεις. Να ευχαριστείς. Να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου που είμαστε ζωντανοί. Όπου κι αν κοιτάξεις, υπάρχει ομορφιά.

-- Κι εσείς, κυρία Σόμμερς, της λέει ο Χίλλερ, βλέπετε την ομορφιά παντού, έτσι δεν είναι;

-- Παντού! Απαντά εκείνη.  Ξέρω για τα άσχημα πράγματα, λέει με περίσκεψη, αλλά στρέφω το βλέμμα μου προς τα καλά, συμπληρώνει, και φωτίζεται γλυκά το πανέμορφο προσωπό της.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...