Wednesday, March 20, 2013

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗN "ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ TOY XAMOY" ΣΤΟ EUROGROUP;

Λαγκάρντ και Σόϊμπλε κίνησαν τα νήματα στο Eurogroup

Το παρασκήνιο του δραματικού Eurogroup που οδήγησε στην απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου αποκαλύπτει ο συντάκτης των «Financial Times» στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.

Ο κ. Σπίγκελ έχει αναρτήσει στο ιστολόγιό του όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποποίηση της ευθύνης για την απόφαση φορολόγησης όλων των καταθετών στην Κύπρο από όλους τους παράγοντες του κρίσιμου Eurogroup.

Η πρώτη που έθεσε θέμα για τους μικρότερους καταθέτες ήταν η Κομισιόν, αλλά αξιωματούχος φίλα προσκείμενος στην Κύπρο διευκρινίζει ότι η πρόταση ήρθε από τον Όλι Ρεν ως προσπάθεια συμβιβασμού λόγω των σκληρών γερμανικών απαιτήσεων για εξοικονόμηση 7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο επίτροπος Ρεν φέρεται να πρότεινε φόρο 3% για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, 5% έως το μισό εκατομμύριο και 7% για τις ακόμα μεγαλύτερες καταθέσεις.

Η πρόταση έγινε για αποτροπή του φόρου ύψους 40% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και πιθανώς πρόσθετων επιβαρύνσεων που ήθελε το ΔΝΤ με τη στήριξη της Γερμανίας και άλλων χωρών. Η Κομισιόν φοβόταν την έμμεση ζημιά και για τους μικροκαταθέτες καθώς η μεγάλη επιβάρυνση των μεγαλοκαταθετών θα προκαλούσε τη φυγή τους και την κατάπτωση των κυπριακών τραπεζών.

Νωρίτερα, στο Euro Working Group ο επικεφαλής Τόμας Βίζερ και ο Γιεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ είχαν αμφισβητήσει την ορθότητα εξαίρεσης μικροκαταθετών από ενδεχόμενο φόρο. Ο μόνος που φέρεται να υποστήριξε με θέρμη την εξαίρεση των μικροκαταθετών ήταν ο Γάλλος αντιπρόσωπος.

Όταν η πρόταση Ρεν έπεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ενθουσιάστηκε, αλλά αποφάσισε να συναινέσει για τους ίδιους λόγους με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων. «Από τη στιγμή που ήταν η μοναδική εναλλακτική πρόταση στην πλήρη συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στη διάσωση, συμφώνησαν επίσης η ΕΚΤ, αρκετές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ», δηλώνει άτομο με ανάμιξη στις διαβουλεύσεις. Αν και το σχέδιο δεν συγκέντρωνε και τα 7 δισ. ευρώ που αναζητούνταν, η Κομισιόν ήλπιζε πως ΔΝΤ και Γερμανία θα συμφωνούσαν.

Ωστόσο, σε συνάντηση των Ρεν και Αναστασιάδη με τους Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Άσμουσεν, Ντάισελμπλουμ και Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν συμφώνησε. Υποστήριζε την πρόταση της επιβάρυνσης των μεγαλοκαταθετών με 40%, έχοντας τη στήριξη Φινλανδίας και Σλοβακίας.

Μία δεύτερη ενδιάμεση πρόταση από τον επικεφαλής του Eurogroup τοποθετούσε το φόρο για τους μικρότερους καταθέτες στο 7,5% και για τους μεγαλύτερους στο 12,5%. Ενώ ο Μιχάλης Σαρρής ήταν ανοιχτός στην πρόταση αυτή, ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε, φεύγοντας από την αίθουσα. Πείστηκε να παραμείνει στη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση από τον κ. Άσμουσεν περί διακοπής της χρηματοδότησης της Λαϊκής από την ΕΚΤ.

Στο σημείο αυτά τα πράγματα «θολώνουν» κάπως, αναφέρει ο κ. Σπίγκελ. Ο κ. Άσμουσεν, παρά τα όσα ειπώθηκαν αργότερα, ήταν υπέρ της εξαίρεσης των μικροκαταθετών. Η σύγχυση αναφορικά με τη στάση του Γιεργκ Άσμουσεν αποδίδεται πιθανώς στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ στη Λευκωσία υπέρ της κυπριακής άποψης ότι ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής για τις καταθέσεις δεν έπρεπε να ξεπερνά το 10%. Πάντως οι πηγές της εφημερίδας τονίζουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε αυτό το σημείο ήταν αδιάφορος, αφήνοντας την τελική απόφαση στην κυπριακή πλευρά.

«Πολλαπλές πηγές επιμένουν πως ήταν ο Αναστασιάδης που ήθελε να διατηρήσει τον ανώτερο συντελεστή κάτω από το 10%», σημειώνεται, με την επισήμανση ότι ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από την αντίσταση του Κύπριου προέδρου στην αύξηση του φόρου του 9,9% στις διαπραγματεύσεις αυτών των ημερών στη Λευκωσία. Άνθρωπος που συνομίλησε με τον κ. Αναστασιάδη εκείνη τη νύχτα δηλώνει ότι ο πρόεδρος ήταν με «άγριο» τρόπο ενάντια σε ένα φόρο πάνω από 10%, «όπως είναι ακόμα».

Ο πρόεδρος, με τη στήριξη του Όλι Ρεν, σημείωνε ότι ένας υψηλότερος φόρος θα σήμαινε μαζική φυγή κεφαλαίων. Διατυπώθηκε επίσης η ανησυχία ότι θα υπήρχαν νομικά προβλήματα σε περίπτωση υψηλότερου φόρου, καθώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως bail-in αντί για φόρο. Οι προσδοκίες του Όλι Ρεν για ένα μικρότερο φόρο στις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ διαψεύστηκαν λόγω της επιμονής ΔΝΤ και Γερμανίας. Με το ποσό που αναζητούταν από τις καταθέσεις να έχει προσδιοριστεί στα 5,8 δισ. ευρώ και τον υψηλό συντελεστή στο 9,9%, ο φόρος του 6,75% προέκυψε μετά από απλή αριθμητική πράξη.

Πηγή: Newpost

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...