Thursday, December 13, 2012

ΤΟ MEGA, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ, Η ΠΡΟΒΟΛΗ, ΚΑΙ Η "ΕΛΠΙΔΑ"...





Παρακολουθούσα την περασμένη εβδομάδα το βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega. Προς το τέλος του, εκεί όπου μαζεύονται όλες οι ειδήσεις που εγώ τις λέω "εξυπηρετήσεις", είδα ένα "θέμα" για την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, στο Κατάρ.

 Το "θέμα" είχε και εικόνα, και έτσι είδαμε τον Υπουργό να γίνεται δεκτός από τον εκεί ομόλογό του, παρουσία και αρκετών στρατιωτικών. Έκανε και δηλώσεις στη κάμερα, και αυτό με παραξένεψε, διότι κανένα ελληνικό κανάλι, πόσο μάλλον τώρα μέσα στην κρίση, δεν στέλνει δημοσιογράφο ή συνεργείο σε τέτοια, "άνυδρη" αποστολή.

Πολύ γρήγορα, όμως, στο ίδιο "θέμα", που η διάρκειά του ξεπέρασε τα 2 λεπτά (επίσης παράξενο για τέτοιο ... στόρι), είδαμε τον Υπουργό Άμυνας, και πρώην δημοσιογράφο, να κάνει ό ίδιος stand-up, μιλώντας στη κάμερα (που δεν ξέρω ποιος την κρατούσε - μπορεί να νοίκιασαν συνεργείο, αλλά δεν έχει σημασία), και να λέει πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνουν Έλληνες που εργάζονται εκεί, στο αεροδρόμιο της Ντόχα, σε έργα που εκπονεί κοινοπραξία ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, με επικεφαλής τον «Ελλάκτωρα».



Και τότε, βεβαίως, έκανα και εγω "κλικ" και κατάλαβα γιατί έγινε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Όχι τόσο για να υπογραμμιστεί η σημασία του να εργάζονται σκληρά κάποιοι δικοί μας άνθρωποι σε ένα έργο που γίνεται σε μια μακρινή χώρα (αυτό θα ήταν κατανοητό εάν ήταν επιλογή δημοσιογραφική και όχι «εκδοτική»), αλλά μάλλον για να προβληθούν οι εταιρείες που εκπονούν το έργο, πιθανώς και όσοι τους το ανέθεσαν.

Το Mega, άλλωστε, ειδικεύεται στην προβολή έργων και δραστηριοτήτων από "δικούς" του ανθρώπους. Και για μένα, ήταν προφανές ότι "η τούρτα" εδώ, ήταν η κατασκευαστική εταιρεία του κ. Μπόμπολα, μεγαλομετόχου του σταθμού. Εκείνο, όμως, που δεν κατάλαβα, ήταν "το κερασάκι" στην τούρτα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος. Που στήθηκε μπροστά στη κάμερα, όχι για να κάνει δηλώσεις ως υπουργός, αλλά για να κάνει ρεπορτάζ ως δημοσιογράφος, και να περιγράψει "πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο".

Αυτή η «διαπλοκή αρμοδιοτήτων» έχει κουράσει τον κόσμο. Και δεν υπάρχει σήμερα νοήμων πολίτης που να μην βγαίνει πια από τα ρούχα του όποτε βλέπει τέτοια "στημένα παιχνίδια". Γιατί τα συνεχίζουν; Γιατί συγχέουν την ενημέρωση με τα "ρεπορτάζ αυτοθαυμασμού" - στην καλύτερη περίπτωση - ή "ρεπορτάζ ειδικού σκοπού", στη χειρότερη; Και, επαναλαμβάνω: Καλά, εκείνοι που στήνουν την παράσταση επειδή έτσι θέλουν ή έτσι τους συμφέρει. Οι άλλοι, που συμμετέχουν σ' αυτήν, δεν ντρέπονται;

Και κάτι για την "Ελπίδα"...

Στο ίδιο δελτίο ειδήσεων. Αμέσως μετα το stand-up comedy του κ. Παναγιωτόπουλου στη Ντόχα, είδαμε ακόμα ένα ρεπορτάζ για μία εκδήλωση στο Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα». Θεωρώ πολύ σημαντική την προσφορά της κας. Βαρδινογιάννη, και την επαινώ για όσα έχει κάνει. Όμως, η συνεχής προβολή της προσφοράς της νομίζω πως δεν κάνει καλό ούτε στην ίδια, ούτε στο έργο της. Με ενόχλησε για μία ακόμη φορά που έβγαλαν τα παιδιά "φάτσα-κάρτα", που λέμε. Δεν ισχυρίζομαι πως πρέπει να τα κρύβουμε τα παιδιά, σαν να είναι στη Σπιναλόγκα. Αλλά οι "οικογενειακές φωτογραφίες", όλοι στημένοι και στριμωγμένοι σε ένα πλάνο, θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτά τα ρεπορτάζ είναι ευαίσθητα. Στο εξωτερικό, τα χειρίζονται άνθρωποι με ειδικές γνώσεις, τόσο για την προετοιμασία όσο και εκτέλεσή τους, ώστε και αποτέλεσμα να έχουν, αλλά και τους ασθενείς να μη θίξουν ούτε στο ελάχιστο. Ένα παιδί που πάσχει από καρκίνο, και φοράει τη μάσκα του δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωρέσει σε ένα τυχαίο πλάνο - "οικογενειακό" όπως το είπα πριν. Το πλάνο δεν πρέπει να είναι «σικέ», αλλά δεν πρέπει επίσης να αφεθεί στην τύχη της κάμερας, που ξέρουμε πόσο σκληρή μπορεί να είναι αρκετές φορές. Ας μελετήσουν, εκεί στο Mega, πως καλύπτουν αντίστοιχα θέματα το BBC στην Αγγλία, και το ABC και NBC στην Αμερική (αυτά τα Μέσα ξέρω, από μια μικρή εμπειρία μου σε τέτοια θέματα, και αυτά αναφέρω), και ίσως πάρουν χρήσιμα μαθήματα.

 

ΥΓ: Προσέξα και μία φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε σε πολλά έντυπα και sites, με τον Σάκη Ρουβά από πρόσφατη επίσκεψή του στο "Ελπίδα". Ήταν στημένος μαζί με την κ. Βαρδινογιάννη, μπροστά από ένα ταμπλό, όπου αναγραφόταν η μάρκα της τσίχλας που τον σπονσάρει! Οι φωτισμένοι της Εκκλησίας έλεγαν πάντοτε "να μην γνωρίζει η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά". Αχ, και να τους ακούγαμε καμιά φορά! Εκτός εάν δεν θέλουμε…

1 comment:

  1. Πολύ σωστές επισημάνσεις. Για μας που δεν μπορούμε να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές, τέτοιες επισημάνσεις είναι πολύ χρήσιμες. Μπράβο σας και πάλι μπράβο σας!

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...