Friday, May 25, 2012

12 ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

Ψέμα ΠρώτοΌπου έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση.
Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχθηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20(Τουρκία, Βραζιλία). Ο άλλες 7 απλά δεν εφάρμοσαν το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (βλέπε Ελλάδα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Αγγλίας το 1979 που μπήκε στο ΔΝΤ και εφαρμόζοντας πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς, γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της.
Ψέμα ΔεύτεροΘα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία.
Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι από τα μέλη του ΔΝΤ που έφερε αντίρρηση για το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα σαν μη συμφέρουσα επένδυση. Η περίπτωση της Λευκορωσίας είναι χαρακτηριστική, ενώ βγήκε από τις αγκάλες του ΔΝΤ, στράφηκε σε δανεισμό στη Ρωσία, η οποία της δάνεισε λιγότερα με μεγαλύτερο επιτόκιο και με επαχθέστερους όρους όπως το ξεπούλημα όλων των υποδομών τους σ´ αυτήν. Δείγμα των προθέσεων της είναι ότι αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο επί πιστώσει στα ελληνικά Διυλιστήρια, δηλ. σε κερδοφόρες και φερέγγυες επιχειρήσεις. Και για να δείξουμε το ανεδαφικό του παραπάνω ισχυρισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, απλά δεν το ´κανε.


Ψέμα ΤρίτοΘα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα.
Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πλάνης ότι αρνηθήκαμε να αναλάβει το χρέος μας η Κίνα και οι προδότες πολιτικοί μας, μας έριξαν στην μέγγενη του ΔΝΤ. Η Κίνα όπως και η Ρωσία, όπως είπαμε θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, χωρίς να υπάρχει διακρατική συμφωνία.
Δεν το έκαναν γιατί απλά δεν ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μια αναξιόπιστη οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουν οι μυθοπλάστες της ελληνικής πραγματικότητας ότι η Κίνα έχει δικό της οίκο αξιολόγησης, ο οποίος υποβαθμίζει συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος. Με λίγα λόγια, όχι δεν θέλει να μας δανείσει, αλλά συμβουλεύει και τους άλλους να μην το κάνουν.
Είναι πράγματι αφελείς αυτοί που πιστεύουν, πως η Κίνα θα αναλάμβανε το χρέος μας για να περνούν οι Έλληνες καλά, όταν από τα αποθεματικά της δεν τροφοδοτεί ανάγκες του δικού της λαού;


Ψέμα ΤέταρτοΟι δανειστές μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι.
Αυτοί που δανείζουν, μας δανείζουν για να κερδίσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ύψος του επιτοκίου είναι ανάλογο του ρίσκου που παίρνουν. Ας δούμε λοιπόν τι αναλογία επιτοκίου - ρίσκου υπάρχει. Το επιτόκιο - ρίσκο που θα έβαζαν οι αγορές για να δανείσουν τη χώρα μας (spreads) κυμαίνονταν πάνω από 20%. Δηλ. απαγορευτικό. Το επιτόκιο δανεισμού που έλαβε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης για το πρώτο μνημόνιο ήταν 4-5% και για το δεύτερο μνημόνιο 3,6%, όταν τα επιτόκια στην ελεύθερη αγορά έφταναν το 30%. Ποιος λοιπόν είναι ο στυγνός τοκογλύφος, όταν τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας κυμαίνονται στο 6-7%;


Ψέμα ΠέμπτοΗ Γερμανία δανείζει την Ελλάδα με σκοπό να ελέγξει την οικονομία της και να αγοράσει τα πάντα έναντι πινακίου φακής.
Στον ισχυρισμό αυτόν θα αντιτάξω το ερώτημα , γιατί η Γερμανία δεν άφησε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αγοράσει τα πάντα φτηνότερα και χωρίς ρίσκο; Γιατί τα δεκάδες δις που εκταμιεύονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των εταίρων μας και δη της Γερμανίας δεν επενδύονται σε ασφαλέστερα σημεία του πλανήτη (Βαλκάνια, Μεσόγειο) και επενδύονται στην Ελλάδα; Στον μηχανισμό στήριξης συμμετέχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γιατί αυτή η πολεμική μόνο για τους Γερμανούς και όχι για τους Ολλανδούς, Φιλανδούς, Κύπριους κλπ; Προφανώς όλα εντάσσονται στα συμφέροντα κάθε χώρας και της ευρωζώνης γενικότερα. Κανένας δεν χαρίζει και κανένας δεν θέλει να χάσει. Αλλά η προσπάθεια διάσωσης της χώρας μας ευνοεί πρωτίστως εμάς και κατ´ επεκτασιν τους εταίρους μας.


Ψέμα ΈκτοΗ Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να στηρίξει τις εξαγωγές της. Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι μια αγορά 10εκ κατοίκων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μιας χώρας 80εκ. Στο γενικό σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας, η Ελλάδα κατέχει το 0,7%. Δηλ περίπου 6 δισ. το χρόνο όταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι 34 δισ. Αντίστοιχα η Πορτογαλία εισάγει περίπου 8δις από την Γερμανία και δεν αναλώνεται σε τέτοιες ανόητες κατηγορίες, όπως και η Ιρλανδία που εξάγει, αντί να εισάγει, στη Γερμανία 11δις το χρόνο δεν σκέφτηκε κανείς να πει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δανείσει την Ιρλανδία; Άρα τα προβλήματα κάθε χώρας δεν έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές της Γερμανίας στις χώρες αυτές, αλλού είναι τα προβλήματα.

Ψέμα ΈβδομοΗ Γερμανία μας δανείζει για να αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα από αυτήν. Μετέωρος ο ισχυρισμός και ανατρέψιμος μέσω των αριθμών. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 2δις ευρώ για εξοπλισμούς από τους οποίους μόνο το 20% αφορά την Γερμανία δηλ. 400εκ ευρώ το χρόνο. Το ερώτημα είναι, ασχέτως αν χρειάζονται η όχι, ότι δημιουργούνται φαντάσματα και πλασματικοί εχθροί όταν οι εκροές χρημάτων από την Γερμανία στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιες των εισροών;
Θα καταγράψω ένα νούμερο από μελέτη της EUROBANK ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα μόνο μέσω επιδοτήσεων τα τελευταία 30 χρόνια είναι 203 δις, τα περισσότερα από τα οποία είναι από τις καταβολές των φορολογούμενων γερμανών πολιτών. Οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν στην Ελλάδα από συμπάθεια αλλά από μια διευρυμένη αντίληψη του συμφέροντος των χωρών αυτών στο πλαίσιο της ΕΕ. Το πώς αξιοποιήθηκαν οι πόροι αυτοί από την Ελλάδα είναι ζήτημα μιας άλλης συζήτησης.


Ψέμα ΌγδοοΤο μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα.
Η χώρα ήταν κατεστραμμένη πριν το μνημόνιο.
Το πρώτο μνημόνιο ήταν μια διακρατική συμφωνία με όρους δανεισμού.
Σε γενικές γραμμές προσανατολιζόταν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. (μείωση δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κλπ)
Η κυβέρνηση που διαχειρίσθηκε το μνημόνιο δεν μείωσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και τις σπατάλες του κράτους, δεν έκανε ούτε μια ιδιωτικοποίηση, δεν κατάφερε να πατάξει την φοροδιαφυγή, δεν έκλεισε άχρηστους δημόσιους οργανισμούς , δεν άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα, και αντ´ αυτού μείωσε μισθούς και συντάξεις οριζόντια και έβαλε φόρους σε ότι κινείται ή δεν κινείται.
Αποτέλεσμα αυτού η ύφεση να παγιωθεί και να χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο πιο σκληρό.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι επί δυο χρόνια αυτοί που διαμαρτύρονταν να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο, το κατάφεραν στο ακέραιο. Τώρα δηλώνουν μετ' επιτάσεως ότι η εφαρμογή του έφταιγε που καταρρέει η χώρα. Είναι σε σύγχυση ή την επιδίωκαν;Ψέμα ΈνατοΤα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί μαζί με τα κρατικοδίαιτα λαμόγια.
Σωστό! Αλλά, από τα 100 ευρω που δαπανά το ελληνικό κράτος το 70% πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις, το 20% σε τοκοχρεολύσια και ένα 10% σε δραστηριότητες δημοσίων επενδύσεων.
Σ´αυτό το 10% κρύβεται η διαπλοκή και το πάρτι με τις μίζες ημετέρων. Αν όμως το αναλύσεις λογιστικά στο σύνολο των δαπανών η διαφθορά δεν ξεπερνά το 1,5% και σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος των 360δις.
Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο ότι δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων.
Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος σε λιγότερο από 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.


Ψέμα ΔέκατοΧρεοκοπία αντί μνημόνιο 2.
Το μνημόνιο 2 φέρνει ύφεση και εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές μας. Ο.Κ. Η χρεωκοπία και αυτή εξ ορισμού θα φέρει ύφεση. Άρα τι διαλέγουμε;
Με το μνημόνιο 2 η χώρα μπαίνει σε μακροχρόνια ύφεση μένοντας όμως στην Ευρώπη, στο ευρώ και με πληθωρισμό 2,5%.
Αν όμως χρεοκοπήσει η χώρα βγαίνει από το ευρώ χωρίς ρευστότητα, με αλλαγή νομίσματος και με πληθωρισμό άνω του 20%.
Και ρωτώ, σε ποια από τις δυο περιπτώσεις υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;
Το να κατηγορούμε κάτι δεν σημαίνει ότι η άλλη επιλογή είναι καλύτερη.


Ψέμα ΕνδέκατοΝα πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας.
Η προοπτική της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτές μας αλλά αντίθετα μας εξαρτά για πολλά χρόνια και από την φτώχια.
Φαντάζει εφιαλτικό οι καταθέσεις όλων μας να μετατραπούν σε δραχμές που με την ιλιγγιώδη αύξηση του πληθωρισμού θα εκμηδενισθούν, το δημόσιο χρέος θα πολλαπλασιασθεί, τα στεγαστικά δάνεια θα είναι αδύνατον να αποπληρωθούν, η ακρίβεια και η ανεργία, και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα επιβίωσης, θα πυροδοτήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα (εγκληματικότητα, ρατσισμό, πορνεία, παραοικονομία κ.α).
Για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρω, να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τις εύρωστες χώρες της ευρωζωνης.


Ψέμα ΔωδέκατοΤο χρέος είναι επαχθές, και να μην το πληρώσουμε.
Επαχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείται από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό.
Στην περίπτωση μας όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν για επιδοματική πολιτική, διορισμούς, συντάξεις και κατασπαταλήθηκαν σε διάφορες ορατές δαπάνες του κράτους.
Άρα η άποψη του δεν πληρώνω χαρακτηρίζεται από λαϊκίστικη έως δολίως παραπληροφόρηση των πολιτών.


(Από το www.microsxoliastis.blogspot.com, χωρίς να ξέρω εάν αυτός είναι ο συντάκτης του "Δωδεκάλογου". Εμένα μου τό έστειλε ο φίλος μου Φ.Κ., και προσυπογράφω κάθε του λέξη).

5 comments:

 1. Λοιπόν επειδή ό διαχειριστής του συγκεκριμένου ιστολογίου που ανήρτησε το παραπάνω θέμα με τίτλο " ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ " δεν δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να σχολιάσει τα γραφόμενα του θα επωφεληθώ να το κάνω μέσω του δικού σου φίλε Χρήστο , λοιπόν κατά τον γράφωντα ή Μ.Βρετανία απο την στιγμή που εφάρμωσε τις οδηγίες του δ.ν.τ. το 1979 γνώρισε τήν μεγαλύτερη ανάπτυξη ! μήπως συμπτωματικά εκείνη είναι καί ή περίοδος που ανέρχεται στη εξουσία ή Iron Lady Thatcher ? ή Μάργκαρετ Θάτσερ λοιπόν που μαζί με τον ομόσταυλο της Ronald Reagan αφάρμοσαν κατά γράμμα τίς οδηγίες της σχολής του Σικάγου του Milton Friedman κάτι που μέχρι τότε μόνο ή δικτατορία του Pinochet στην Χιλή είχε εφαρμόσει !!! αποτέλεσμα ? ή μεγαλύτερη ανεργία καί φτώχεια που είχε γνωρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον πόλεμο καί δεν τα ισχυρίζωμαι εγώ αυτά αλλά αρκεί να μπεί κάποιος στο Wikipedia για να το διασταυρώσει , προφανώς ό συντάκτης του άρθρου δεν το θεώρησε σκόπιμο ! όσο για την Τουρκία ή ανάπτυξη της όπως παραδέχωνται οί ίδιοι οί Τούρκοι επίσημα ξεκινά αφού έφυγε το δ.ν.τ. απο την χώρα ! καί εδώ φαίνεται ό συντάκτης θα είχε πολλές υποχρεώσεις καί δεν θα είχε χρόνο για να το μάθει ! για να μην μιλήσουμε για την Αργεντινή κ.λ.π.

  Καί είς άλλα με υγεία.
  Αγγελίδης Θεόδωρος

  Υ.Γ."ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ " τι σύμπτωση !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Αγαπητέ μου Θοδωρή.

   Μόνο στο 1 από τα 12 ψέμματα απάντησες (που, για μένα, δεν είναι ικανοποιητική η απάντηση). Τα άλλα 11; Τα προσπερνάμε;

   Χρήστος

   Delete
 2. Αγαπητέ Χρήστο.

  Δεν προσπερνάω τίποτα αλλά ούτε επαγγελματίας ούτε ερασιτέχνης blogger είμαι για να σου δώσω τις απαντήσεις αμέσως καί συνοπτικά με τον τρόπο ενός bloger, μ' απογοητεύει σίγουρα όμως το γεγονός του ότι εσύ σαν βρεττανοτραφής σίγουρα ξέρεις καλύτερα απο πάρα πολλούς άλλους το τι έγινε την συγκεκριμένη εποχή καί μιλάω τουλάχιστον για την Μεγάλη Βρεττανία του 1979 ( καί όχι απλά Αγγλία όπως αναφέρει το άρθρο ) καί λές ότι δεν σε ικανοποιεί ή απάντηση μου που τουλάχιστον στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα άρα καί τεκμηριωμένα ! τότε καί εγώ γιατί να μην μπορώ να πώ ότι όλα τα ερωτήματα που έθεσε το συγκεκριμένο blog είνα ανυπόστατα καί ατεκμηρίωτα ? δεν είμαι όμως αυτής της θέσης αλλά κοιτάω να στηρίζω τις απαντήσεις μου όσο γίνεται βάσιμα το άν αρέσει ή όχι αυτό είναι άλλη ιστορία !

  Φιλικά.
  Αγγελίδης Θεόδωρος

  Υ.Γ.Παρεπιμπτόντως περίμενα καί ένα αφιέρωμα απο εσένα για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη μιας καί συμπληρώνονται 3 χρόνια απο τότε που μας " έφυγε " !

  ReplyDelete
 3. Γιάννης Ν.May 27, 2012 at 10:45 PM

  Κ. Μιχαηλίδη τελικά δεν περίμενα τίποτα καλύτερο από εσάς. Σας κάλεσα δύο φορές να επιχειρηματολογήσετε αλλά εσείς ποστάρετε βλακώδεις απλουστεύσεις τρίτων οι οποίες αποτελούν μισές αλήθειες άρα είναι χειρότερα και από ψέματα. Δεν έχω το χώρο και το χρόνο να απαντήσω σε κάθε σημείο. Ενδεικτικά και στα γρήγορα χωρίς δεύτερη σκέψη. Για δανεισμό από Κίνα και Ρωσία μιλούσε η λαικοδεξιά και ο Λιακόπουλος, ποτέ η αριστερά. Ψάξτε σας παρακαλώ ποιο fund πλήρωσε ο Παπαδήμος με 435 εκ. και μετά πείτε μου για τοκογλύφους ή όχι. Το ότι η Γερμανία κερδίζει από την κρίση και όχι μόνο της Ελλάδας μπορείτε να το διαβάσετε παντού εάν είστε καλοπροαίρετος και όχι τυφλωμένος. Θα σας τα αναλύσω όλα τα σημεία ένα προς ένα θέλετε, αλλά πιστέψτε με δεν έχει κανένα νόημα εφόσον οι επιλογές σας είναι δεδομένες αλλά καθόλου καθαρές και εμπεριστατομένες. Πείτε μας επιτέλους κ. Μιχαηλίδη. Ποιος; Πως; Για ποιον; Πείτε ξεκάθαρα τη γνώμη σας και μην προσυπογράφετε απλουστεύσεις τρίτων και τις απόψεις της κας. Ξαφά (σύμβουλος του Μητσοτάκη και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ την εποχή της καταστροφής της Λατινικής Αμερικής από τα γεράκια των ΗΠΑ). Επίσης τις πολύ σωστές ερωτήσεις που θέτετε στον κ. Τσίπρα, θα έπρεπε με το ίδιο εξυπνακίστικο ύφος να τις θέσετε και στους εγκληματίες που μας έφεραν σε αυτό το σημείο.
  Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή. Να είστε πάντα καλά.
  Γιάννης Νησσόπουλος

  ReplyDelete
 4. το κειμενο το ποσταρατε στις Friday, May 25, 2012 , σημερα 18 νοεμβριου 2013 , και παμε για 2014 .... μαλον θελουν αναθεωρηση απο αυτα που διαβασα ποιο πανω ..... οι αλλες χωρες δεν ηταν ελλαδα .... η ελλαδα ειναι η κλειδωνια της ευρωπης . θα την σπασουν αν χρειαστει με θεμιτα και αθεμιτα μεσα . τυχαια μας φτασανε οι ατσιδες μας εως εδω ? κανεις ελληνας δεν το πιστευει αυτο αγαπητε .. για καποιο λογο φτασαμε στην κατηφορα του μνημονιου ... δεν απορεις καθολου που ενω δεν τιρουσαμε προιποθεσεις μπηκαμε στην ευρωπη ? οποτε αστο μην το κουραζεις .... ολα τα αλλα ποιο πανω ειναι απλα η κουρτινα που προσπαθουν να καλυψουν ελληνικες ψυχες απλα να μην βλαιπουν ....

  ReplyDelete

Τα δύσκολα...

  Βαρύς χειμώνας έρχεται, προβλέπουν μετεωρολόγοι (ακραία καιρικά φαινόμενα), οικονομολόγοι (κύμα ακρίβειας παντού) και επιδημιολόγοι (τις μ...