Tuesday, January 17, 2012

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑ


Λέγεται πως ο Λένιν είπε κάποτε πως ο καπιταλιστής θα σου πουλήσει ακόμα και το σχοινί που θα τον κρεμάσεις. Η ρήση αυτή μπορεί να είναι απαξιωτική, αλλά εμπεριέχει και έναν σπόρτο αλήθειας. Οι καπιταλιστές εφευρίσουν συχνά την τεχνολογία που τελικά καταστρέφει ακόμα και τις δικές τους επιχειρήσεις.

Η Eastman Kodak είναι το τέλιο παράδειγμα. Κατασκεύασε μία από τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές το 1975. Η τεχνολογία εκείνη, ακολουθούμενη από τα νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα που βγάζουν και φωτογραφίες, έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα παλιά φίλμ και τις φωτογραφικές μηχανές της Kodak, φέρνοντας την επιχείρηση πολύ κοντά στον θάνατο.

Κι όμως, ενώ η Kodak είναι κλινικά νεκρή, ο πάλαι ποτέ μεγάλος της αντίπαλος, η Fujifilm, πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Το πως και γιατί μπορείτε να διαβάσετε στο εξαιρετικό άρθρο που μας επισήμανε ο φίλος μας Φάνης Κ., στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού Economist:

http://www.economist.com/node/21542796?fsrc=scn/tw/te/ar/thelastkodakmoment

To σκίτσο είναι από τον Economist, και είναι του Claudio Munoz.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...