Saturday, August 8, 2020

Ο γιατρός που δεν έπαιρνε λεφτά από φτωχούς


 

Μοχάμεντ Μασαλί, (φωτογραφία), Αιγύπτιος ιατρός, που απέκτησε φήμη ως «ιατρός των φτωχών», γιατί χρέωνε ελάχιστα λεφτά στους ασθενείς τους, από πολλούς δεν δεχόταν ούτε δεκάρα. Απεβίωσε στις 28 Ιουλίου, σε ηλικία 76, και μόνο από τη δημοσιότητα που έδωσαν ακόμα και μεγάλα ΜΜΕ στο πρόσωπό του, καταλαβαίνει κανείς ότι όταν κάποιος είναι καλός και άξιος, ο κόσμος θα το μάθει. 

«Εγώ ορκίστηκα στο Θεό ότι δεν θα πάρω ποτέ ούτε δεκάρα από έναν φτωχό άνθρωπο, και ότι στο ιατρείο μου θα βοηθώ όσο μπορώ τους ανθρώπους που δυσκολεύονται ακόμα και για τα άκρως απαραίτητα.», τόνιζε στις ελάχιστες συνεντεύξεις που έδωσε. Τον ενοχλούσε η δημοσιότητα. «Οι ιατροί δεν πρέπει να μιλάνε πολύ», έλεγε.

Χιλιάδες απλοί πολίτες συνέρρευσαν στη κηδεία του για να του υποβάλουν τα ύστατα σέβη τους και να τον αποχαιρετίσουν. Η αμοιβή του για μια επίσκεψη στο ιατρείο του ήταν μόλις 5 αιγυπτιακές λίρες, ούτε μισό δολάριο σκεφθείτε.

Σε μία από τις ελάχιστες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, οι θεατές συγκλονίστηκαν όταν τον είδαν να κλαίει καθώς περιέγραφε την πρώτη φορά που άρχισε να ασκεί ιατρική σε ένα κέντρο υγείας μιας πολύ φτωχής περιοχής:

«Ένα μικρό παιδί με διαβήτη ήρθε κλαίγοντας από τον πόνο σε μένα, παρακαλώντας την μητέρα του να του κάνει ένεση ινσουλίνης για να ανακουφιστεί. Η μητέρα είπε στο παιδί της ότι εάν αγοράσει μια δόση ινσουλίνης για να του κάνει την ένεση, δεν θα μείνουν χρήματα για να αγοράσει φαγητό και για τα άλλα του αδέρφια. Εκείνο το περιστατικό με έκανε να πάρω την ίδια στιγμή την απόφαση ότι θα αφιερώσω από εκεί και πέρα όλη τη καριέρα μου στο να βοηθώ τους φτωχούς».

Κάποτε, ένα τηλεοπτικό κανάλι του πρόσφερε πολλά λεφτά για να παίρνει μέρος σε μια εκπομπή για να προωθήσει το έργο του υπέρ των φτωχών. Ο Μασαλί απέρριψε τη πρόταση, και συμβούλευσε το κανάλι, αλλά και κάθε εταιρεία, να κάνουν δωρεές κατευθείαν στους φτωχούς. Όχι σε τηλεοπτικές εκπομπές, πρόσθεσε, που είναι «πεταμένα λεφτά».

(*) Από τη στήλη μου "Πρόσωπα & Προσωπεία στην εφημερίδα "Φιλελεύθιερος" της Κύπρου, 9/8/2020 Πηγή: Arab News 

 

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...