Monday, March 4, 2019

Πόσες … ανθρωπιές υπάρχουν άραγε;






Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, του οποίου η κυβέρνηση έχει φυλακίσει επικριτές της, έχει φιμώσει τον ανεξάρτητο Τύπο και έχει εκτελέσει την περασμένη εβδομάδα εννέα φυλακισμένους, ποτέ δεν εκτιμούσε αναφορές που γίνονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του, γράφει η έγκυρη New York Times, με αφορμή την Σύνοδο της περασμένης Δευτέρας στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέϊχ στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων ηγετών.

Ο κ. Σίσι, που άρπαξε την εξουσία μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα και εδραίωσε κατόπιν την κυριαρχία του με εκλογές που οι ανεξάρτητοι δυτικοί παρατηρητές χαρακτήρισαν κωμωδία,  δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν οι Ευρωπαίοι τόλμησαν να επαναφέρουν πάλι το θέμα της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

«Δεν πρόκειται να μας κάνετε εσείς μαθήματα ανθρωπιάς. Ευρωπαίοι και Άραβες έχουν διαφορετική αντίληψη περί ανθρωπιάς, αξιών και ηθικής. Να σέβεστε, λοιπόν, τις δικές μας αξίες και ηθικές, όπως σεβόμαστε και εμείς τις δικές σας», είπε ο κ. Σίσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

Είναι, ομολογώ, μια περίεργη αντίληψη περί ανθρωπιάς, αυτή του Αιγύπτιου Προέδρου. Περίεργη, με την έννοια ότι , όπως και να την αναλύσεις, από όποια πλευρά και εάν την δεις, μόνο μία είναι. Η ανθρωπιά, θέλω να πω. Και μόνο μία μπορεί να είναι.

Μια λύση για όλα μας τα προβλήματα: «Ο μεγαλύτερος Έλληνας σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας είναι, κατά τη γνώμη μου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανοουμένους. Παρουσιάζει ένα έργο τώρα στην αίθουσα του Θεάτρου Τέχνης στην Αθήνα, που είναι το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του Φωκίωνα. Ο Φωκίων είναι τρόφιμος ενός ψυχιατρικού ιδρύματος, έχουν κατά καιρούς εμφανισθεί εκδοχές του Φωκίωνα την περίοδο της κρίσης. Τώρα, λοιπόν, παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του το οποίο έχει διάφορες ριζοσπαστικές ιδέες μέσα. Μία από αυτές είναι μία ιδέα με την οποία μπορούμε να λύσουμε ταυτοχρόνως το δημογραφικό, το εκπαιδευτικό, το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και να διαμορφώσουμε και το νέο Οικογενειακό Δίκαιο. Η πρόταση, λοιπόν είναι κάθε παιδί που γεννιέται μέχρι να σαραντίσει, να αναγορεύεται σε διδάκτορα και να γίνεται συνταξιούχος. Οπότε σε ηλικία 40 ημερών έχουμε λύσει τα προβλήματα, δεν έχουμε ανάγκη ούτε από εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε από εισφορές, ούτε από εργασιακές σχέσεις, τίποτα, είναι όλα πάρα πολύ ωραία φτιαγμένα. Αυτό είναι το σοκ που πρέπει να ακούσει η ελληνική κοινωνία. Διότι, εάν σκεφτούμε πώς αντιδρούμε πολύ συχνά, πώς αντιδρούμε όλοι μας, σε σχέση με τα παιδιά μας, σε σχέση με τα εγγόνια μας, θα δείτε ότι αυτό είναι το θέμα, ότι θα μπορούσαμε να το έχουμε λύσει τόσο απλά το ζήτημα. Αυτή είναι και η σχέση μεταξύ Ιστορίας και συγκυρίας.»

 – Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά, βουλευτής Θεσσαλονίκης σήμερα, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Δημοκρατία Μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας» την περασμένη Κυριακή στη πόλη της Καβάλας.

Tweet του Ηλία Κασιδιάρη, @IliasKasidiaris,  πρωτοπαλίκαρου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, πρωτοξαδέρφης του ΕΛΑΜ στη Κύπρο:  «Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου». 

Τόσο κυνικά, τόσο ξεδιάντροπα. Το κακό είναι ότι η συνταγή «δουλεύει». Και το ακόμα χειρότερο, ότι υπάρχουν πολλοί που την «αγοράζουν».

(Το καλό, ή και το κακό, με το διαδίκτυο, είναι ότι δεν ξεχνάει τίποτα, και κατά καιρούς ξεβράζει πράγματα που έχεις ξεβράσει ή δεν πρόσεξες εσύ. Ως παθών μιας τέτοιας κατάστασης, λέω ότι δεν υπάρχει πιο έντιμο πράγμα να κάνεις από αυτό που ο Κασιδιάρης προτρέπει πάση θυσία να αποφεύγεις)


Σκέψη της Ημέρας

«Θάνατος, η μόνη προφητεία που δεν διαψεύδεται.  Η έμμονη σκέψη του κλέβει τη ζωή. Αν τον αγνοήσεις ενδίδεις σε μια πλαστή αμεριμνησία. Αν  ακατάπαυστα τον συλλογίζεσαι ενδίδεις σε μια ατέρμονη  απελπισία.  Συμπορεύεσαι με το  ισχυρό κατάλοιπο μιας ρομαντικής παράδοσης που ερωτοτροπεί με την σκοτεινή γοητεία του θανάτου» - Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ελληνίδα Καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας. Το απόσπασμα είναι από το καινούργιο της βιβλίο «Ο Έλληνας Ασθενής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


(Από την στήλη μου "Πρόσωπα & Προσωπεία" στον "Φιλελεύθερο" Κύπρου, 01.03.2019


1 comment:

  1. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο της κ. Τσαλίκογλου, αλλά φαίνεται να αγνοεί την ασκητική "μνήμη θανάτου", που δεν οδηγεί στην απελπισία αλλά στην αποφυγή της αμαρτίας και την τήρηση μιας ορθής γραμμής ζωής. σύμφωνης με την πίστη στην μέλλουσα κρίση και την αιωνιότητα.

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...