Wednesday, June 25, 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014: Η ΠΙΟ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



«Συγχαρητήρια θερμά σε όλους σας. Μας κάνατε περήφανους». Τα λόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο τηλεγράφημα που έστειλε στους παίκτες και στον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος, αμέσως μετά τον θρίαμβό τους επί της Ακτής Ελεφαντοστού με 2-1, και την πρόκρισή τους, για πρώτη φορά, στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τον αγώνα στο σπίτι του μαζί με λίγους φίλους. Λίγο μετά το τέλος του παιχνιδιού, τηλεφώνησε ο ίδιος στον αρχηγό της ομάδος, Γιώργο Καραγκούνη, και του μετέφερε δια ζώσης τα συγχαρητήριά του, λέγοντας «θέλω να ξέρεις ότι δώσατε μεγάλη χαρά σε πολύ κόσμο στην Ελλάδα απόψε, και πες το και στα άλλα παιδιά».

Πράγματι, η σημερινή μέρα ημέρωσε πιο ευχάριστα, σε μια χώρα όπου ο κόσμος αγκομαχεί από τις δυσκολίες και τις στενοχώριες της οικονομικής κρίσης.

Ακόμα και οι κατεξοχήν ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, στων οποίων το πρόγραμμα κυριαρχείται εξ ολοκλήρου από την πολιτική επικαιρότητα, προέταξαν την νίκη και πρόκριση της Εθνικής Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι «ο τόνος αισιοδοξίας που δεν μπόρεσε να δώσει στον κόσμο η πολιτική, ήρθε από το ποδόσφαιρο», όπως επισήμανε το «Βήμα FM».

Μετά το τέλος του χθεσινοβραδινού αγώνα, αρκετοί ήταν εκείνοι, αν και πολύ λιγότεροι από όλες τις άλλες, ανάλογες, φορές, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να πανηγυρίσουν.

Η Πλατεία Ομονοίας, που δεν είναι πια πλατεία, αλλά κάτι σαν τσιμεντένιο χωράφι, όπως την περιέγραψε προ καιρού ο Αρχιτεκτονικός Σύλλογος, υποδέχτηκε μερικές εκατοντάδες πανηγυρίζοντες οπαδούς αλλά, όπως είπαν και οι ίδιοι σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ, «άμα δεν υπάρχει σιντριβάνι για να πέσουμε μέσα, η χαρά μας δεν ολοκληρώνεται».

Στην Θεσσαλονίκη, πάλι, ήταν απείρως περισσότερος ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στον Λευκό Πύργο, και ξημερώθηκε πανηγυρίζοντας και τραγουδώντας τον αποκαλούμενο και «εθνικό ύμνο της ομάδος», που λέει, «Ελλάς ολέ, ολέ. Δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ», όπως και το παράτολμο «σήκωσέ το τιμημένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω».

Οι συγκρίσεις με τον θρίαμβο του Euro της Πορτογαλίας πριν από ακριβώς 10 χρόνια (μάλιστα σαν χθες η Ελλάδα νικούσε  την Τσεχία και προκρινόταν στον μεγάλο τελικό της Λισαβόνας), είναι αναπόφευκτες. Αν και όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι:

n    Η διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι πολύ δυσκολότερη και πιο απαιτητική απ’ ότι το Πανευρωπαϊκό.
n    Η πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου, είναι «πολύ μεγάλο επίτευγμα», όπως δήλωσε χθες και ο Τραϊανός Δέλλας, Προπονητής τώρα της ΑΕΚ Αθηνών, αλλά και ο παίκτης που μας έστειλε στον τελικό του Euro με την «θρυλική κεφαλιά» του στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με την Τσεχία.
n    Η Ελλάδα, στο χθεσινό παιχνίδι με την Ακτή Ελεφαντοστού «έπαιξε πολύ καλύτερα απ’ ότι σε όλα τα ματς του Euro 2004», όπως έγραψε στο Twitter ο έμπειρος αθλητικός συντάκτης Αντώνης Πανουτσος, «και κέρδισε επειδή το άξιζε, και όχι επειδή ήταν τυχερή ή οτιδήποτε άλλο».
n    Οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα, δύσκολες και στενάχωρες για όλους λόγω της οικονομικής κρίσης, προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο χθεσινό επίτευγμα, και στην πρόκριση στους «16» του συναρπαστικού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Βραζιλίας.

Ενας άλλος πρωταγωνιστής του άθλου του 2004, ο τότε αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος Θοδωρής Ζαγοράκης, που τώρα είναι Ευρωβουλευτής, δήλωσε σήμερα ότι είναι σίγουρος πως «η πορεία της ομάδος στο Μουντιάλ δεν έχει σταματήσει, και θα έχει συνέχεια».

Τόνισε ότι «η Εθνική βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι», ότι ο χθεσινός θρίαμβος κατά της Ακτής Ελεφαντοστού «της δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση», και ότι περιμένει τουλάχιστον να δει «καλό ποδόσφαιρο» στον επόμενο αγώνα της ομάδος εναντίον της Κόστα Ρίκα.

* Ανταπόκριση του υπογράφοντος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων


No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...