Thursday, February 27, 2014

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ-ΑΓΚΥΡΑ

Άρχισαν σήμερα, 27/2, σε Άγκυρα και Αθήνα, οι "Χιαστί" συνομιλίες των διαπραγματευτών της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευρας, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάϊ.

Ο πρώτος συναντάται στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου. Ο Τ/Κ διαπραγματευτής συνομιλεί στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη.

Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες επαφές και διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο με αξιωματούχους των 2 από τις 3 Εγγυήτριες Δυνάμεις (η 3η είναι η Μ.Βρετανία), και μάλιστα ταυτόχρονα και "χιαστί" - ο Τ/Κ εδώ, ο Ε/Κ στην Άγκυρα.

Την προηγούμενη φορά που Τ/Κ πολιτικός είχε επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες ήταν το 1959 όταν ήρθε εδώ ο πρώην ηγέτης των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς για συζητήσεις, τότε, για την επικείμενη ίδρυση, το 1960, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άλλη, ο τελευταίος Ελληνοκύπριος που είχε επισκεφθεί επίσημα την τουρκική πρωτεύουσα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από 22-26 Νοεμβρίου το 1962.

Σε δηλώσεις του χθες στο Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolou, ο Κουντρέτ Οζερσάϊ είπε ότι έρχεται στην Αθήνα "με μια τσάντα γεμάτη εκπλήξεις", και ότι "οι Έλληνες θα μάθουν εκείνη τη στιγμή (σ.σ.: εννοεί, προφανώς, όταν συναντηθεί με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ της Ελλάδος), τι ακριβώς περιέχει".

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Οζερσάϊ αμέσως μετά την συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στην Αγκυρα, πριν έρθει στην Αθηνα. Είπε ότι συζήτησαν για τα θέματα που εκείνος αναμένει να θέσεις στον κ.Σινιρίογλου ο Ε/Κ διαπραγματευτής κ. Μαυρογιάννης. "Δεν συζητήσαμε αυτά που εμείς θα πάρουμε στην Αθήνα", είπε. "Οι δικές προετοιμασίες έχουν γίνει πολύ νωρίτερα".

Η συνάντηση Μητσιάλη-Οζερσάϊ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1.30 μμ. Ο γ.γ. του ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους δημοσιογραφους ότι δεν θα υπάρξουν δηλώσεις, και ότι ο Τ/Κ διαπραγματευτής έφυγε από άλλη πόρτα!

Λίγο αργότερα, Τούρκοι δημοσιογραφοι εντόπισαν τους δύοι ανδρες να τρώνε μεσημβρινό στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...