Monday, January 3, 2011

ΚΥΚΛΩΜΑ ... ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ


Πριν από μερικές μέρες, άγνωστοι μπήκαν στο κτίριο της Διεύθυνσης Προμηθειών του Δήμου Αθηναίων, και έκλεψαν 7 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που περιείχαν στοιχεία για τις προμήθειες του Δήμου. Η αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στρέφει τις έρευνές της προς άτομα, τα οποία σχετίζονται, λέει, «με το κύκλωμα των προμηθειών».

Κυνηγάει, λοιπόν, για να το πούμε έτσι απλα, ανθρώπους που συναλλάσσονται με τον Δήμο, και γενικώς με το Δημόσιο. Ανθρώπους οι οποίοι έχουν ένα προϊόν, ή μία υπηρεσία, και το πωλούν ή την πωλούν στο Κράτος. Αυτή η αγοραπωλησία δεν γίνεται με καθαρούς, νόμιμους όρους. Γίνεται κάτω από το τραπέζι. Και επωφελούνται απο αυτην και τα δύο μέρη. Αυτός που πουλάει το προϊόν ή την υπηρεσία, διότι παίρνει τη δουλειά που ίσως να μην έπαιρνε εάν οι διαδικασίες ήταν καθαρές και τίμιες, και αυτός που το αγοράζει το προϊόν, δηλαδή ο κρατικός αξιωματούχος-υπάλληλος, διότι «λαδώνεται».

Το «κύκλωμα», λοιπόν, των προμηθειών, που μια ζωή κυνηγάει η Ελληνική Αστυνομία, δεν είναι ένας άνθρωπος, ή ένας κύκλος κακών ανθρώπων, που παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο. Είναι και ένας άλλος, ή ένας κύκλος άλλων, που δίνουν τις δουλειές αυτές, και που επίσης θησαυρίζουν.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι-υπάλληλοι, είναι «σύνολο πεπερασμένο», όπως λέγαμε στα μαθηματικά. Είναι γνωστοί, συγκεκριμένοι, έχουν όνομα, τηλέφωνο και διεύθυνση. Άρα, είναι όλοι δυνάμει ύποπτοι. Και σίγουρα, είναι εύκολο να τους βρουν, να τους παρακολουθήσουν και να τους ελέγξουν.

Εάν, λοιπόν, κάποιοι προμηθευτές έκαναν βρώμικες δουλειές με τον Δήμο Αθηναίων, ας ψάξουν πρώτα οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές μέσα στον Δήμο – είναι ευκολότερο από το να βγουν έξω, και να κυνηγούν … αόρατα κυκλώματα. Ποια έργα ανατέθηκαν; Σε ποιους; Ποιοι υπέγραψαν; Ποιοι ενέκριναν; Ποιες διαδικασίες τηρήθηκαν; Ποιες όχι; Ποιοι είναι οι προμηθευτές; Πώς πήραν τις δουλειές;

Ακόμα και αν έχουν εξαφανιστεί και καταστραφεί παραστατικά (by the way, δεν έχει ακουστά κανένας, σ’ αυτό το γ….μένο ελληνικό κράτος τι σημαίνει back-up?), η ενδελεχής και συστηματική έρευνα και ανάκριση, από σοβαρούς ανθρώπους, μπορούν να βγάλουν αποτέλεσμα.

Τους σιχαίνομαι αυτούς τους μουλωχτούς προμηθευτές του Δημοσίου. Πιο πολύ, όμως, σιχαίνομαι το κύκλωμα των αξιωματούχων-υπαλλήλων που τους συντηρεί, και που βγάζει χρήματα από αυτούς. Υπάρχουν σε κάθε χώρα, σε κάθε κρατική μηχανή. Αλλά είναι εξαίρεση. Εδώ, όχι.

ΥΓ: Στην Ελλάδα, τα Δημαρχεία είναι από τις μεγαλύτερες, πλέον, εστίες απάτης και διαφθοράς. Όποια "δημοτική πέτρα" κι αν σηκώσεις, βρωμια θα βρεις από κάτω...

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...