Thursday, May 16, 2013

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ*

Πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι ένας μαθητής, κάτοικος Ελλάδας, από το Λιτόχωρο, κέρδισε τον διαγωνισμό Doodle 4 Google (η Google ζητούσε να σχεδιάσουν μαθητές ένα Doodle, μία παραλλαγή του λογοτύπου της) με το σχέδιο “Η Ελλάδα μου, ήλιος και θάλασσα”. Είναι ένα όμορφο, και απλό λογότυπο. Υπήρξαν και άλλες καλές συμμετοχές, κάποιες ίσως καλύτερες, αρκετές εξίσου καλές.
Το παιδί κέρδισε, και εμφανίστηκε στο mega2 να δηλώσει τι σήμαινε γι’ αυτόν, η Ελλάδα, και γιατί την σχεδίασε έτσι για την Google. Το παιδί είναι έντεκα χρονών. Ναι; Ναι. Λίγες ημέρες πριν, εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο κάτω όμως, ένας μετανάστης, κάτοικος Ελλάδας, βγήκε από τον μετρό της Αττικής. Κάποιοι, με μαύρες μπλούζες, τον πλησιάζουν. Είναι μόνος του, είναι πολλοί. Τον ρωτούν από που είναι, αν έχει χαρτιά παραμονής. Είναι από το Αφγανιστάν. Δεν έχει, χωρίστηκε από την οικογένειά του, που κατέληξε στην Ελβετία. Αυτός έμεινε εδώ – ίσως ως ενέχυρο. Τον έβρισαν, τον χτύπησαν, έσπασαν ένα μπουκάλι μπύρας και τον χαράκωσαν στο πρόσωπο. Στο πρόσωπο. Τον βρήκε ένας περαστικός, λιπόθυμο. Τον πήγε στο νοσοκομείο, του έκαναν περίπου τριάντα ράμματα, και τον έδιωξαν. Δεν φώναξαν την αστυνομία, δεν έγινε καμία κρατική ενέργεια. Πονούσε όμως, τον πονούσαν τα ράμματα στο πρόσωπο του, και πήγε στους Γιατρούς του Κόσμου κλαίγοντας, την επόμενη μέρα. Οι Γιατροί του Κόσμου σοκαρίστηκαν, και έκαναν γνωστή την υπόθεση.


Το μόνο που πράγμα που ζήτησε, κλαίγοντας ανάμεσα από τα φουσκωμένα ράμματα, ήταν η μητέρα του. Εμφανίστηκε και αυτός, σε ένα video που τράβηξαν μόνοι τους οι Γιατροί του Κόσμου, να παρακαλά να είναι ο τελευταίος που του κάνουν τέτοια βασανιστήρια. Το παιδί είναι δεκατεσσάρων χρονών.

Ότι παραθέτω μέχρι τώρα, είναι γεγονότα. Τα χωρίζουν λίγες ώρες, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, και μία άβυσσος. Το πρώτο παιδί πάει σχολείο. Πιθανόν έχει προβλήματα, μα έχει στον νου του να δείξει μία Ελλάδα φωτεινή, με τον ήλιο, και την θάλασσα, και μία σημαία, και ένα καράβι, και χαίρομαι, αλήθεια, ειλικρινά χαίρομαι, χαίρομαι που αυτό το παιδί είναι τόσο αθώο, και αυτό είναι Ελλάδα γι’ αυτόν. Με γεμίζει ειρήνη η αισιοδοξία του.

Το δεύτερο παιδί είναι μόνο του. Ήρθε στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μα χωρίστηκε από την οικογένειά του. Πέντε δέκα μαυροφορεμένοι δειλοί, τον σημάδεψαν με πόνο και φόβο. Ένα σύστημα τον περιέθαλψε, όσο πιο λίγο ήταν δυνατόν. Κάποιοι εθελοντές, τελικά, μετά από όλη την ταλαιπωρία, τον προστάτεψαν. Με γεμίζει ντροπή και πόνο η περιπέτειά του. Η μόνη θάλασσα που είδε, μάλλον, ήταν βράδυ, και δεν ήταν φωτεινή. Το μόνο καράβι ήταν γεμάτο από ομοεθνείς του, ταλαιπωρημένους και τρομοκρατημένους. Οι μόνες σημαίες ήταν καβατζωμένες από μαυροφορεμένους ηδονισμένους βασανιστές. 

Το πρόσωπό του, το σημαδεμένο πρόσωπο ενός δεκατετράχρονου παιδιού, θα του θυμίζει για πάντα την Ελλάδα. Όσοι τον κοιτούν, θα βλέπουν μία Ελλάδα που μισεί, μια Ελλάδα που φοβάται, μια Ελλάδα που αδιαφορεί.

Τι θα ζωγράφιζε αυτό το παιδί; Αν του ζητούσαν από την Google να ζωγραφίζει το επόμενο Doodle της, για την Ελλάδα, τι θα ζωγράφιζε; Βάλε με το μυαλό σου, εγώ φοβάμαι να σκεφτώ. Όπως και φοβάμαι να σκεφτώ ποια εικόνα είναι πιο αληθινή, ποια μας αντιπροσωπεύει καλύτερα.

Υ.Γ.: Και η ζωή, συνεχίζεται.

(*) Το άρθρο, ένα από τα καλύτερα που έχω διαβάσει, βρήκα στο arkoudos.com. Συγχαίρω όποιον το έγραψε - δεν αναφέρεται όνομα - και θα κάνω ό,τι μπορω να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αρχης γενομένης από το filoftero.

3 comments:

  1. Μα την Παναγία, θα ήθελα πάρα πολύ να μάθαινα ποιος διάβασε το κομμάτι αυτό και το βρήκε funny;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ίσως να μπερδεύτηκε στο κλικ, αν και αυτό γίνεται μόνο αν δεν τον άγγξε καθόλου ή αν πήγε να κάνει κλικ στο f ακριβώς από πάνω πατήθηκε το funny. Είναι που δε θέλω να πιστέψω ότι πάτησε συνειδητά funny...
      Και μια ερώτηση το cool το αποδίδουμε συναρπαστικό στους χαρακτηρισμούς; ή κάπως αλλιώς;

      Χαρά

      Delete
  2. μετά την ανάγνωση συτό που ήρθε στο μυαλό

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ

    Τα πιο ωραία παραμύθια απ' όσα μου 'χεις διηγηθεί
    αχ είν' εκείνα που μιλούσαν για τα παιδιά που 'χουν χαθεί.
    Για τα παιδιά που χάθηκαν στο στοιχειωμένο δάσος
    στις λίμνες στο βορρά
    για τα παιδιά που χάθηκαν στου δράκου το πηγάδι
    στης στρίγκλας τη σπηλιά.

    Σε συμμορίες με ζητιάνους, σε αχυρώνες και σ' αυλές
    και σε καράβια του πελάγους με λαθρεμπόρους πειρατές.
    Για τα παιδιά που τα 'συραν στης Αφρικής τις αγορές
    εμπόροι και ληστές
    και φοβισμένα κι ορφανά στη Σμύρνη και στη Βενετιά
    τα πιάσαν οι φρουρές.

    Ψωμί ζητήσαν του φουρνάρη, λίγο νερό του καφετζή
    τα διώχνει ο πρώτος μ' ένα φτυάρι κι ο άλλος λύνει το σκυλί.

    Στις λυπημένες πολιτείες πέφτει μια κίτρινη βροχή
    στο σώμα μου έχω ανατριχίλες και το 'να δόντι μου πονεί.
    Το γράμμα σου δέκα σελίδες, πάλι η ίδια συμβουλή
    μου λες στο σπίτι να γυρίσω, μου λες ν' αλλάξω πια ζωή.

    Ομίχλη πέφτει στις σκεπές, φεύγουν οι φάτσες σαν σκιές
    και τρέμει το κερί
    φωτιές ανάβουν στις ακτές, μέσα στ' αυτιά μου ακούω στριγκλιές
    και τρέμω σαν πουλί.

    Καλημέρα
    Παναγιώτης

    ReplyDelete

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...