Saturday, February 12, 2011

Μουμπάρακ τέλος

(Φωτο: Ed Ou, για την New York Times)

Ξημέρωσε κανούργια εποχή σήμερα για τους πολίτες της Αιγύπτου, έπειτα από την παραίτηση χθες του επί 30 έτη Προέδρου της χωρας, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα κέρδισε 4 εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς αντίπαλο! Προήχθη στο προεδρικό αξίωμα το 1981, όταν δολοφονήθηκε ο Ανουάρ Σαντάτ, στου οποίου την κυβέρνηση ήταν αντιπρόεδρος.

Ανακοινωσε ο ίδιος την παραίτησή του χθες, Παρασκευή, 18 μέρες μετα το ξέσπασμα μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κυρίως στο Κάϊρο, όπου κυριαρχουσε το σύνθημα "Να φύγουν ο κλέφτης και οι συνεργάτες του". Ο Μουμπάρακ, μαζί με την οικογένειά του και τους άνδρες της προσωπικής του φρουράς, π΄λεταξε με ελικόπτερο για την εξοχική του έπυαλη στο θέρετρο Sharm el-sheikh.

Η Αιγυπτος είναι τώρα στα χέρια της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων, υπό την ηγεσία του Υπουργού Άμυνας. Έτσι, ο στρατός, που από το πραξικόπημα του 1952 βρίσκεται "στην καρδιά του αιγυπτιακού συστήματος", όπως λέει ό Τζέρεμι Μπάουεν, διευθυντής του γραφείου Μέσης Ανατολής του BBC στο Κάιρο, καλείται τώρα να εγγυηθεί την απεμπλοκή της χώρας από ένα σύστημα που το ίδιο συντηρούσε και υπηρετούσε για περισσότερα από 60 χρόνια, και την μετάβασή του πρός ένα πιο δημοκρατικό πολίτευμα.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει η σημερινή "Γκάρντιαν", η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ελβετία "πάγωσε" όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ και της οικογένειάς του, που εκτιμούνται σε "εκατοντάδες εκατομμύρια".

Φέρεται να έχει και καταθέσεις (διόλου ευκαταφρόνητες μάλιστα) και σε βρετανικές τραπεζες, αλλά πηγες της Τράπεζας της Αγγλίας δηλώνουν ότι δέν μπορεί να διατάξει το άνοιγμα των εκεί λογαριασμών του εάν δεν υπάρξει σχετικό, γραπτό αίτημα από την Ευρπαική Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη ή την νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Ειδικοί έχουν υπολογίσει την περιουσία του στα 43,5 δισεκατομύρια στερλίνες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής αποκτήθηκε μέ επενδύσεις σε βρετανικές και ελβετικές τράπεζες, αλλά και μέ επενδύσεις σε ακίνητα σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Λός Αντζελές και σε "παραθαλάσσια φιλέτα" της Ερυθράς Θάλασσας.

Έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα φέρονται να είχαν αναπτύξει η κατά το ήμισυ Ουαλλή σύζυγός του Σουζάν, και οι γιοί του Γκαμάλ και Αλαά.

Μπορεί ο πρώην, πλέον, δικτάτορας (γιατί τί άλλο μπορεί να είναι ένας ηγέτης που εκλέγεται μονίμως χωρίς άλλον υποψήφιο;), νά έλεγε στο διάγγελμά του της περασμένης Πέμπτης ότι "στην Αίγυπτο γεννηθηκα, στην Αίγυπτο θα πεθάνω", αλλά όπως σημειώνει η έγκυρη "Γκάρντιαν", ήδη γίνονται συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών, Σαουδαράβων και αξιωματούχων από τα Εμιράτα, "για την ασφαλή μεταφορά του στο Ντουμπάι".

Οπως έλεγε και ο Μαχάτμα Γκάντι, "μπορεί στον κόσμο αυτόν να υπάρχοιυν τύραννοι και δολοφόνοι, που μπορεί για ένα διάστημα να φαίνονται ανίκητοι, αλλά στο τέλος πάντοτε πέφτουν".

No comments:

Post a Comment

Ο Νορβηγός ζογκλέρ*

  Στο τρένο, Παρασκευή κατά τις 11.30 το πρωί, από Κηφισιά-Μοναστηράκι. Ως το Ηράκλειο είχε γεμίσει το βαγόνι μας. «Ποιοι είμαστε;», θα αναρ...