Wednesday, July 22, 2015

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΙ*


Εκφράζοντας καθαρά την διαφωνία του με το περιεχόμενο των αλλαγών του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας της Ελλάδος, που προτείνονται στο υπό ψήφιση σήμερα νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων μέτρων, και που συζητούνται από το πρωί στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι αναγκάζεται να το εισηγηθεί και να ζητήσει την ψήφισή του επειδή η άλλη λύση θα ήταν η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Οι αντιρρήσεις του Υπουργού όσον αφορά τις συζητούμενες αλλαγές, επικεντρώνονται όπως είπε σε δύο θέματα: α) τη διαδικασία στην πρωτοβάθμια δίκη, και κυρίως στην εμάρτυρη απόδειξη, και β) την αναγκαστική εκτέλεση, και ιδιαίτερα τους κανόνες για τους πλειστηριασμούς.

«Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν έχω εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική λύση είναι η φυγομαχία και δεν τη θέλω. Βρίσκομαι μπροστά σε δύο κακά και επιλέγω να στηρίξω το μικρότερο κακό για να μην βρεθούν άνθρωποι που δεν θα πληρώνονται για να συνεχίσουν οι συνταξιούχοι να παίρνουν τη σύνταξή τους. Αυτά σταθμίζω κύριοι. Δεν θέλω να συμβάλω σε μία εξέλιξη που θα οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Απαντώντας, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε «συνταγματική εκτροπή» να δηλώνει ο κ. Παρασκευόπουλος ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο όμως ζητεί από τη Βουλή να υπερψηφιστεί.

«Είναι σαν να παραδέχεστε με αυτά που μόλις υποστηρίξατε, ότι δεν υπάρχει νομοθετική εξουσία στην χώρα, και ότι αυτή η εξουσία γίνεται καθ’ υπαγόρευση και κατόπιν εκβιασμών άλλων», είπε ο κ. Δένδιας.

«Δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι ο ελληνικός λαός στερείται βούλησης. Είναι σαν να συνομολογείτε ότι  είμαστε χώρα υποσαχάριας Αφρικής», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος φώναζε από τα πίσω έδρανα, ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης «είναι ντροπή να εισηγείται κάτι το οποίο δεν πιστεύει», προκαλώντας την παρέμβαση του προεδρεύοντος Μιχάλη Κριτσωτάκη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, παίρνοντας τον λόγο είπε ότι το υπουργείο βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά εκείνοι τη Δευτέρα απάντησαν ότι δεν υπάρχει χρόνος και προαπαιτούμενος είναι ο «κώδικας Χαμηλοθώρη» με τον οποίο έχουν εξοικειωθεί από το 2013 όταν τους παρουσιάσθηκε.

«Αυτή η εξέλιξη μας φέρνει προ ενός διλήμματος. Ή εισηγούμαι κάτι με το οποίο έχω εν μέρει διαφωνίες ή, αν δεν εισηγηθώ κάτι τέτοιο, η χώρα θα βρεθεί ενώπιον ασύντακτης χρεοκοπίας», επανέλαβε ο Υπουργός.

Στην συνέχεια, κατ’ εξαίρεση, αλλά με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος δήλωσε κατ’ αρχάς ότι όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδος είναι εναντίον αυτού του νομοσχεδίου.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι σύντομες διορίες που τίθενται θα καθιστούν τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου εντελώς ανεφάρμοστες, αφού δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την σοβαρή έλλειψη των δικαστών και των δικαστικών λειτουργών. Έτσι, επισήμανε, ο Έλληνας δικαστής θα μετατραπεί σε απλό διεκπεραιωτή των υποθέσεων που θα δικάζει, και θα βγάζει στο τέλος αποφάσεις.

Η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στις Επιτροπές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά το μεσημέρι, προς το απόγευμα. Ακολούθως, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προκειμένου μέχρι τα μεσάνυχτα να έχει ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο μέτρων είχε υπερψηφιστεί από 229 βουλευτές από την κυβέρνηση, και τα κόμματα ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ από την αντιπολίτευση. Από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέτρα είχαν καταψηφιστεί από 32 βουλευτές, ενώ έξι δήλωσαν παρών και μία βουλευτής απουσίαζε από την ψηφοφορία.

* Ανταπόκρισή μου σήμερα από τη Βουλή για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

No comments:

Post a Comment

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...