Thursday, October 9, 2014

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΔΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ - ΜΕΡΑ 1η

-- Απόψε λέω να μη κοιμηθούμε.

-- Εγώ έχω Βουλή να παρακολουθήσω. Πρώτη μέρα της "συζήτησης" της πρότασης της κυβέρνησης για παροχή εμπιστοσύνης στον εαυτό της.

-- Δικαιούται να το κάνει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά μια "συζήτηση" που στόχο έχει μόνο να καταμετρήσει η κυβέρνηση την κοινοβουλευτική της δύναμη καθώς πλησάζει η μέρα που η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-- Για να γίνει αυτό, χρειάζονται 180 ψήφοι στην 3η ψηφοφορία. Στην πρώτη και 2η, απαιτούνται 200, αλλά αυτό είναι επιστημονική φαντασία.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ που και για λόγους ψυχιατρικής ανάλυσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις με σημαντική (αλλά όχι ικανή για αυτοδυναμία) διαφορά από την Νέα Δημοκρατία, έχει δηλώσει πως "και ο Θεός ο ίδιος αν προταθεί για υποψήφιος Πρόεδρος", αυτός δεν θα τον ψηφίσει. Παρά το γεγονός ότι εσχάτως ο Πρόεδρος του κόμματος έχει κάνει και μερικά ανοίγματα (έστω και ιδιοτελώς) προς τον Ύψιστο.

-- Λοιπόν, περί αυτού η "συζήτηση" που άρχισε σήμερα στη Βουλή. Κι έτσι, ο μέν βουλευτές της συμπολίτευσης θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της συνέχισης του εύθραυστου βίου της κυβέρνησης, οι δε της αντιπολίτευσης θα επωάσουν την δημοσκοπική τους υπεροχή και θα επαναλάβουν την επωδό των ημερών ότι ήρθε η δική τους ώρα στην πολιτική ζωή του τόπου.

-- Προ ολίγου - για να μπούμε στο ψητό της "συζήτησης" - άκουσα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη να αναφέρεται σε μεγαλόσχημους της κοινωνίας, επιχειρηματίες, ,μεγαλοεκδότες "ή και μικροεκδότες", που ακόμα έχουν επιρροή στην κυβέρνηση, τέτοια που να μπορούν - λέει - να σηκώνουν το τηλέφωνο και να ζητούν μία φωτογραφική τροπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο, ή να αιτούνται να μην τους κυνηγήσουν οι αρχές (φορολογικές κλπ) για οφειλές και άλλες ατασθαλίες τους.

-- Από την οχλαγωγή που δημιουργήθηκε, προερχόμενοι από τα κυβερνητικά έδρανα, καταλάβαινες ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν. Δεν καταλαβαίνεις όμως γιατί. Όσο και εάν διαφωνώ με σχεδόν όλες τις θέσεις του κ. Δραγασάκη και του κόμματός του, πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω εκείνους που έγιναν φουρνέλο επειδή ο άνθρωπος είπε κάτι που δεν χρειάζεται καν απόδειξη, πόσω μάλλον ονοματεπώνυμα όπως αξίωσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Σταμάτης, που ήταν και ο πιο θιγμένος.

- Το "δώστε ονόματα" είναι ένα χρόνιο αστείο στην Ελλάδα. Στη Βουλή μας το έχουμε ακούσει άπειρες φορές και απ' όλους. Το ίδιο ισχύει και για την προτροπή "στον Εισαγγελέα", που επίσης ακούστηκε απόψε.

-- Όλοι ξέρουν ότι κανείς εκεί μέσα δεν πρόκειται ποτέ να πεί "ονόματα και διευθύνσεις". και ότι κανείς δεν πρόκειται ποτέ να πάει το μπιλιέτο στον Εισαγγελέα.

-- Πέραν όλων των άλλων εξηγήσεων, η πιο απλή είναι ότι ακόμα και εάν ο επιχειρηματίας "χ" έχει πάρει προσωπικά τον Πρωθυπουργό στο τηλέφωνο και του έχει πεί να αλλάξει την τάδε διάταξη, ή να σβήσει το δείνα χρέος του, είναι σχεδόν αδύνατον να το αποδείξει ο καταγγέλλων.

-- Ο κ. Δραγασάκης είπε, απαντώντας στα οργισμένα λόγια του κ. Σταμάτη, "αρχίστε σκαλίζοντας όλες τις τροπολογίες που έχει κάνει η κυβέρνησή σας κατόπιν εισηγήσεων του Μπαλτάκου", δηλαδή του πρώην Διευθυντής του Υπουργικού Συμβουλίου, που απομακρύνθηκε κακήν-κακώς όταν ο Κασιδιάρης έβγαγε στη φόρα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που είχε μαζί του στο γραφείο του στη Βουλή, περί κυβρνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη ώστε να προφυλακιστούν στελέχη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στα οποία και ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος.

-- Για να γίνει όμως αυτό, δηλαδή ενδελεχής έρευνα για τις τροπολογίες που πρότεινε (ή δεν πρότεινε) ο Μπαλτάκος, απαιτείται εκτός όλων των άλλων και μία υγιής "4η Εξουσία", Δηλαδή εις βάθος και ανεπηρρέαστη δημοσιογραφική έρευνα.

-- Αυτό στην Ελλάδα του σήμερα (αλλά και όλων των τελευταίων χρόνων), δεν υπάρχει. Κανένα Μέσον δεν είναι όσο αδέσμευτο χρειάζεται για να ασκηθεί πραγματική ερευνητική δημοσιογραφία.

-- Όλα τα ΜΜΕ έχουν τις εξαρτήσεις και τους περιορισμούς τους. Και όσα δεν έχουν, είναι τόσο μικρά και αδύναμα που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος, ηθικό και υλικό, για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Επίσης, σημαντικό είναι και το ότι δεν υπάρχει και δημοσιογραφικό προσωπικό επαρκές που να μπορεί να κάνει μία σωστή έρευνα.

-- Ωχ! Κάτσε ένα λεπτό να σβήσω τη τηλεόραση. Αρχισε να μιλάει, δηλαδή να ξερνάει, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

-- Άλλο και τούτο πάλι! Όσοι της αντιπολίτευσης ανεβαίνουν στο βήμα, στηλιτεύουν πρώτα την απουσία του Πρωθυπουργού "από αυτήν την πολύ σημαντική συζήτηση" (Το άκουσα πριν λίγο από τον Θεόδωρο Παραστατίδη, βουλευτή Ν.Κιλκίς από το μπλοκ "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών").

-- Όπως κι όλοι οί άλλοι προλαλήσαντες, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία του κ. Σαμαρά, έτσι και ο κ. Παραστατίδης θα κατέβει από το βήμα και θα βγεί από την αίθουσα, αφήνοντας ένα ακόμα έδρανο άδειο.

-- Τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός είναι σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Μιλάνο για την απασχόληση.

Αχ! Θέλω λίγη μουσική. Verdi, λέω. Το κομμάτι το ξέρετε καλά. Η ερμηνεία είναι αξεπέραστη. Η σκηνοθεσία, από τις καλύτερες.




-- Αναρωτιέμαι: Πόσοι από αυτούς εκεί μέσα στη Βουλή έχουν παρακολουθήσει ποτέ τους μια όπερα; Με δική τους επλογή, έχοντας αγοράσει εισιτήριο. Έχοντας νοιώσει τη χαρά του να βρίσκεις ένα εισιτήριο για μια μεγαλειώδη παράσταση, και όχι πηγαίνοντας "επί τη ευκαιρία" μιας πρόσκλησης/υποχρέωσης στο Μέγαρο ή στο Ηρώδειο;

-- Σκέφτομαι πως αν υπήρχαν 50 βουλευτές μας που να αγαπούσαν πραγματικά την κλασική μουσική, μπορεί αυτή η αγάπη τους να αντανακλούσε σε όλο το Κοινοβούλιο. Και από μόνη της να καθιστούσε θριαμβευτικά παράταιρους όλους εκείνους τους αχρείους που ο λόγος και η συμπεριφορά τους αποτελεί ύβρι.

-- Έπαρση. Την βλέπω στο στήσιμο, την νοιώθω στο ύφος και την ακούω στον λόγο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κάπως έχουν επίγνωση της επερχόμενης επέλασής τους, όπως νομίζουν, αλλά όχι της τραγικής εικόνας και της απογοήτευσης που βγάζουν προς τα έξω.

-- Ο Γιώργος Σταθάκης, που μιλάει τώρα, αποτελεί εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα, αλλά εμένα δεν με κάνει να νοιώθω καθόλου ήρεμα ότι εάν έλθει το κόμμα του στην εξουσία, θα έχει το οικονομικό της χαρτοφυλάκιο.

-- Εκείνο που με λυπεί στον κ. Σταθάκη είναι ότι, επειδή τον θεωρώ σοβαρό άνθρωπο, θα στενοχωρηθώ πολύ όταν έρθει η ώρα, όντας κυβέρνηση, να κάνει την αναπόφευκτη κωλοτούμπα, και να επιχειρεί μετά να την  δικαιολογήσει.

-- Από τον Στρατούλη και τον Βούτση δεν περιμένω τίποτα. Μια ζωή κωλοτούμπες κάνουν. Από τον Σταθάκη, όμως, περιμένω περισσότερα.

-- Υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου. Πολύ καλή η ομιλία του όσο αναφερόταν σο έργο του Υπουργείου του. Οταν άρχισε να διαβάζει το ποίημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τον ύμνο υπέρ "του εργάτη Σαμαρά", μας τα χάλασε.

-- Ευχάριστα με εξέπληξε ο βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου. Στηλίτευσε πολλά κακώς κείμενα της κυβέρνησης όπως: να διώξει χωρίς σοβαρή δικαιολογία τον Χάρη Θεοχάρη από την γ.γ. Εσόδων τυ Υπουργείου Οικονομικών, να μην έχει εξασφαλίσει από τις ελβετικές αρχές, όπως έχουν κάνει άλλες ευρωπαικές χωρες, πλην Ιταλίας και Ελλάδας, την συνεργασία τους για το άνοιγμα λογαριασμών όσων είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή, να μην έχει καταφέρει να φτιάξει μία ευέλικτη και αξιόποιστη ραδιοφωνία και τηλεόραση στη θέση της ΕΡΤ "που βεβιασμένα" και απρογραμμάτιστα έκλεισε. Επέκρινε, ορθότατα, την κα. Βούλτεψη για τις αχρείαστες παρεμβάσεις της στην ΝΕΡΙΤ για την μή μετάδοση της συνέντευξης Τύπου του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, καθώς και την ανεκδιήγητη, πράγματι, δήλωσή της κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των τσιγγάνων από το Χαλάνδρι, ότι εκτός από τους τσιγγάνους "ζουν και άνθρωποι εκεί"!

-- Ο κ. Κεδίκογλου κατέληξε λέγοντας ότι θα δώσει ψηφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση παρόλα αυτά. και ο βασικός λόγος, είπε, είναι ότι δεν θεωρεί σοβαρή την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν πιστεύει ότι σε όλα όσα στηλιτεύει μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει αξιόπιστη λύση.

-- Επειδή όμως τώρα γαυγίζει από το βήμα της Βουλής ο Μιχαήλ Αρβανίτης-Αβράμης, βουλευτής Αχαϊας της Χρυσής Αυγής, πάμε σε ένα ακόμα ... διαφημιστικό διάλλειμα, όπως λένε στα ραδιόφωνα, και επιστρέφουμε!

Θανάσης Παπακωνσταντίνου. τις Χαραυγές Ξεχνιέμαι...





-- Επιστροφή στα έδρανα της θλίψης!

-- Ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα πολύ να παρακολουθήσω την ομιλία της βουλευτού Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Γεωργίου Χρυσοβελώνη. Νομίζω πως και η ίδια δυσκολεύτηκε να χωνέψει και να διαβάσει καλά το κείμενο που είχε μπροστά της. Τόνιζε τις λάθος λέξεις, έτσι που μία τραγική της αναφορά έφτανε στ' αυτιά μας ως κωμική. Άδειασε όλα τα πυρά της κατά της κυβέρνησης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε λέξη. Ανέφερε πολλές φορές τον Καραμανλή, προφανώς όχι τυχαία έπειτα από την πρόσφατη "παρέμβαση" του αρχηγού Καμμένου υπέρ του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με την ευακιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του κόμματος.

-- Και επειδή στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παίζει και το όνομα του Κ.Καραμανλή, σκέφτομαι (κάπως ξεδιάντροπα) μήπως με αυτήν την ντρίπλα πειστεί ο Καμμένος να ψηφίσει τον πρώην αρχηγό του, να σώσει την κυβέρνηση του ... κατάπτυστου Σαμαρά, και να επανέλθει στο μαντρί το κυβερνητικό με την ουρά κάτω απλο τα σκέλια.

-- Γιατί γελάτε; Πρώτη φορά έχετε δει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

-- Δεν παρακολούθησα επίσης την ομιλία του Γιάννη Δημαρά των Ανεξαρτητων Ελλήνων. Δεν μπορούσα. Στενοχωριέμαι πολύ.

-- Ελα, ησυχία τωρα. Ο Άδωνις!

-- Με τον γνωστο τρόπο του, άλλοτε χειμμαρώδη, πάντα ασυγκράτητο, είπε και αλήθειες που καίνε.

-- Επειτα, ήρθε η Ραχήλ Μακρή. Και, εκεί που νόμιζα ότι τάχα ακούσει όλα, ήρθε ο Βαρεμένος τυ ΣΥΡΙΖΑ και, μα το Θεό, πιο θλιβερή παρουσία στη Βουλή των Ελλήνων (εξαιρουμένης εκείνης των καθαρμάτων της Χρυσής Αυγής) νομίζω πως δεν έχω ξαναδεί.

Καληνύχτα μας, και καλήν αυριανή!


1 comment:

  1. Καλημερα
    σε τετοια αρθρα στο Reactions ,πρεπει να βαλεις και την επιλογη Tragic!

    ReplyDelete

Κράτησα τη ζωή μου...

      Χρόνια Πολλά! Καλά και ευλογημένα. Σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα. Που σημαίνει ότι κάποιος ή κάποια στην ζωή σου σε νοιάζετα...